Eurovision 2022 - Η Αμάντα στην 8η θέση με το τραγούδι της «Die Together»
Eurovision

Eurovision 2022 - Η Αμάντα στην 8η θέση με το τραγούδι της «Die Together»

H Αμάντα Γεωργιάδη και το τραγούδι της "Die Together" κατέκτησαν την όγδοη θέση με 215 βαθμούς στον διαγωνισμό της Eurovision το 2022!

Τη συγκεκριμένη χρονιά, 25 καλλιτέχνες υπέβαλαν αιτήσεις από συνολικά περισσότερες από 40 συμμετοχές, μεταξύ των οποίων οι Κωνσταντίνος Χριστοφόρου (1996, 2002 και 2005, συμμετέχων στη Eurovision για την Κύπρο), Ηλίας Κόζας (2013, συμμετέχοντας στη Eurovision για την Ελλάδα), Joanne (Ιωάννα Γεωργακοπούλου, νικήτρια του The Voice of Greece 7), Jimmy Sion (επιλαχών του House of Fame), καθώς και οι τραγουδιστές Αμάντα, Άρτεμις Ματαφιά, Evangelia, Good Job Nicky, Kianna, Marseaux, Νίκος Γκάνος και το συγκρότημα Mobvibe.

Μια επταμελής κριτική επιτροπή - με πρόεδρο τον μουσικοσυνθέτη και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΡΤ Δημήτρη Παπαδημητρίου και συμπεριλαμβανομένων των προσωπικοτήτων της ΕΡΤ Μαρία Κοζάκου, Φώτη Απέργη και Κωνσταντίνου Μπουρούνη, μαζί με τους μουσικούς παραγωγούς Πέτρο Αδάμ και Γιάννη Πετρίδη - περιέλαβε πέντε συμμετέχοντες στα τέλη Οκτωβρίου 2021. Στις 17 Νοεμβρίου 2021, η Νάνσυ Ζαμπέτογλου και ο Θανάσης Αναγνωστόπουλος ανακοίνωσαν τις υποψηφιότητες στο πρόγραμμα Studio 4 της ΕΡΤ και ήταν οι εξής: Good Job Nicky, Joanna Drigo, Ηλίας Κόζας, Lou Is (σκηνικό όνομα της Λουίζας Σοφιανοπούλου) και Αμάντα Τένφιορντ.

Η Αμάντα ανακοινώθηκε τελικά ως η καλλιτέχνιδα που θα εκπροσωπούσε με το τραγούδι της "Die Together" τη χώρα μας. Η επίσημη αποκάλυψη του τραγουδιού έγινε στις 10 Μαρτίου. Δημιουργοί του κομματιού ήταν η ίδια η ερμηνεύτρια και οι Bjørn Helge Gammelsæter, σε παραγωγή του Gammelsæter.

Ο Διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στο Pala Olimpico στο Τορίνο της Ιταλίας μετά τη νίκη των Maneskin την προηγούμενη χρονιά και αποτελούνταν από δύο ημιτελικούς που πραγματοποιήθηκαν στις 10 και 12 Μαΐου ενώ ο μεγάλος τελικός έγινε στις 14 Μαΐου 2022. Σύμφωνα με τους κανόνες της Eurovision, όλες οι συμμετέχουσες χώρες, εκτός από τη διοργανώτρια και τους Big Five, δηλαδή τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, έπρεπε να προκριθούν σε έναν από τους δύο ημιτελικούς για να διαγωνιστούν για τον τελικό, με τις 10 πρώτες χώρες από τους αντίστοιχους ημιτελικούς τους να προκρίνονται στον τελικό. Η Ελλάδα είχε προγραμματιστεί να εμφανιστεί στο δεύτερο μισό του πρώτου ημιτελικού του διαγωνισμού, στη θέση 15, μετά τη συμμετοχή της Ισλανδίας και πριν τη συμμετοχή της Νορβηγίας.

Ο Φωκάς Ευαγγελινός ήταν για ακόμα μία φορά ο σκηνοθέτης της παράστασης, όπως και την προηγούμενη χρονιά. Η Αμάντα εμφανίστηκε στη σκηνή φορώντας ένα ασημί-λευκό διάφανο φόρεμα με ψηλό λαιμό σχεδιασμένο από τη Σίλια Κριθαριώτη. Είχε μπλε φωτισμό LED και διάσπαρτες σπασμένες καρέκλες που «έλιωναν» στη σκηνή, εικόνα που παρέπεμπε στην απώλεια και την απουσία για τα οποία «μιλούσε» το τραγούδι.

Στο τέλος του ημιτελικού, η Ελλάδα ανακοινώθηκε ότι είχε τερματίσει στην πρώτη 10άδα και αυτόματα βέβαια, περνούσε στον τελικό! Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι το "Die Together" είχε τερματίσει τρίτο στον ημιτελικό, λαμβάνοντας συνολικά 211 βαθμούς: 60 βαθμούς από την τηλεψηφοφορία και 151 βαθμούς από την κριτική επιτροπή.

Στον τελικό η Ελλάδα εμφανίστηκε στη θέση 17, μετά τη συμμετοχή του Βελγίου και πριν από τη συμμετοχή της Ισλανδίας. Στον μεγάλο τελικό της 14ης Μαΐου, η Ελλάδα κατετάγη όγδοη, κατακτώντας 215 βαθμούς: 57 βαθμούς από την τηλεψηφοφορία και 158 βαθμούς από την κριτική επιτροπή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, η Ελλάδα απένειμε τους 12 βαθμούς της στην Αλβανία (τόσο στην κριτική επιτροπή όσο και στην τηλεψηφοφορία) στον πρώτο ημιτελικό και στο Αζερμπαϊτζάν (κριτική επιτροπή) και την Ισπανία (τηλεψηφοφορία) στον τελικό. Ο Έλληνας εκπρόσωπος, ο οποίος ανακοίνωσε την κορυφαία βαθμολογία των 12 πόντων που έδωσε η ελληνική κριτική επιτροπή στον τελικό, ήταν η Stefania η οποία είχε εκπροσωπήσει το 2021 την Ελλάδα στον διαγωνισμό.

Δείτε παρακάτω την ελληνική συμμετοχή στη Eurovision του 2022:

DPG NETWORK

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved