Eurovision 2026: Πάνω από 70 πρώην διαγωνιζόμενοι ζητούν τον αποκλεισμό του Ισραήλ!
Ανοιχτή επιστολή με βαρύτατες καταγγελίες υπογράφουν 72 πρώην συμμετέχοντες της Eurovision, απαιτώντας τον αποκλεισμό του Ισραήλ από τη φετινή διοργάνωση!
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Independent, οι καλλιτέχνες επιρρίπτουν ευθύνες στην EBU και κατηγορούν τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα KAN για συνενοχή «στη γενοκτονία στη Γάζα και στο καθεστώς απαρτχάιντ».
Eurovision 2025: Η ανησυχία της Ισπανικής κρατικής τηλεόρασης για τη συμμετοχή του Ισραήλ

Η επιστολή αναφέρεται και στο περσινό χάος στο Μάλμε, με πολλούς να χαρακτηρίζουν τον διαγωνισμό «τον πιο πολιτικοποιημένο στην ιστορία». Ο Ιρλανδός διαγωνιζόμενος Bambie Thug είχε τότε καταγγείλει «υποκίνηση βίας» από την πλευρά του KAN, ενώ αναγκάστηκε να αφαιρέσει μήνυμα υπέρ της Παλαιστίνης από την εμφάνισή του.
Μεταξύ των υπογραφόντων είναι η Mae Muller (Ην. Βασίλειο 2023), ο Charlie McGettigan (νικητής Ιρλανδίας 1994) και ο Fernando Tordo (Πορτογαλία). «Η EBU απέκλεισε τη Ρωσία. Γιατί όχι και το Ισραήλ;», γράφουν, ζητώντας να τερματιστεί η «επιλεκτική ηθική» της διοργάνωσης.

Αναλυτικά η επιστολή:
«Εμείς, οι υπογράφοντες πρώην συμμετέχοντες της Eurovision, καλούμε όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ραδιοτηλεόρασης (EBU) να απαιτήσουν τον αποκλεισμό του KAN, του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα του Ισραήλ, από τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision. Το KAN είναι συνένοχο στη γενοκτονία του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα και στο καθεστώς απαρτχάιντ και στρατιωτικής κατοχής που διαρκεί δεκαετίες κατά του συνόλου του παλαιστινιακού λαού.
Πιστεύουμε στην ενοποιητική δύναμη της μουσικής, γι’ αυτό και αρνούμαστε να επιτρέψουμε στη μουσική να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο εξωραϊσμού εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Πέρυσι, με αποτροπιασμό είδαμε την EBU να επιτρέπει στο Ισραήλ να συμμετάσχει, ενώ συνέχιζε τη γενοκτονία στη Γάζα, η οποία μεταδιδόταν ζωντανά για όλο τον κόσμο να τη δει. Το αποτέλεσμα ήταν καταστροφικό.
Αντί να αναγνωρίσει την ευρεία κριτική και να αναλογιστεί τις δικές της αποτυχίες, η EBU απάντησε επιμένοντας στην ίδια πολιτική — παρέχοντας πλήρη ατιμωρησία στη ισραηλινή αποστολή ενώ καταπίεζε άλλους καλλιτέχνες και αποστολές, καθιστώντας τη διοργάνωση του 2024 την πιο πολιτικοποιημένη, χαοτική και δυσάρεστη στην ιστορία του διαγωνισμού.
Η σιωπή δεν είναι επιλογή. Όταν οι αυταρχικές κινήσεις και η ακροδεξιά κερδίζουν έδαφος παγκοσμίως, η υποχρέωσή μας να μιλήσουμε είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Συνεπώς, ενωνόμαστε για να δηλώσουμε ότι η συνέργεια της EBU με τη γενοκτονία του Ισραήλ πρέπει να σταματήσει.
Συνεχίζοντας να δίνεται βήμα στην εκπροσώπηση του ισραηλινού κράτους, η EBU νομιμοποιεί και εξωραΐζει τα εγκλήματά του. Η EBU έχει ήδη αποδείξει ότι είναι ικανή να λάβει μέτρα, όπως το 2022, όταν απέβαλε τη Ρωσία από τον διαγωνισμό. Δεν αποδεχόμαστε αυτό το διπλό μέτρο όσον αφορά το Ισραήλ.
Στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τους συμμετέχοντες αυτής της χρονιάς και καταδικάζουμε την επανειλημμένη άρνηση της EBU να αναλάβει τις ευθύνες της».