Βαρύ πένθος για την Άννα Φόνσου - Έφυγε από τη ζωή ο Σπύρος Μερκούρης
PHOTOS

Βαρύ πένθος για την Άννα Φόνσου - Έφυγε από τη ζωή ο Σπύρος Μερκούρης

Βαρύ πένθρος και δύσκολες ώρες για την Άννα Φόνσου αφού τα ξημερώματα έφυγε από τη ζωή ο πιο δικός της άνθρωπος, ο Σπύρος Μερκούρης.

Ο Σπύρος Μερκούρης χθες δεν αισθανόταν καθόλου καλά και μεταφέρθηκε εσπευσμένα από το πρωί της Πέμπτης στο νοσοκομείο Νίμιτς. Δυστυχώς η κατάσταση της υγείας του ήταν ιδιαίτερα επιβαρυμένη και τα ξημερώματα σήμερα, Παρασκευή 24 Αυγούστου άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο.

Την είδηση του θανάτου του δημοσίευσε η στενή του φίλη Μαίρη Βιντιάδου ενώ ακολούθησε και ανακοίνωση από "Το σπίτι του Ηθοποιού".

Ο Σπύρος Μερκούρης προερχόταν από μία πολιτική οικογένεια, αδερφή του ήταν η Μελίνα Μερκούρη και είχαν πέντε χρόνια διαφορά.
Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στη διάρκεια της κατοχής έλαβε μέρος στην εθνική αντίσταση. Μέλος της νεολαίας της ΕΠΕΚ, μέλος της Δημοκρατικής Άμυνας στη διάρκεια της απριλιανής δικτατορίας, ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ. Οργάνωσε περιοδεία της αδελφής του Μελίνας Μερκούρη σε 14 χώρες της Ευρώπης κατά την περίοδο του αντιδικτατορικού αγώνα (Μάρτης -Απρίλης 1968). Χρημάτισε Σύμβουλος του Υπουργείου Πολιτισμού (1981-1989), συντονιστής της πρώτης πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης (Αθήνα 1975), μέλος της Επιτροπής των Συντονιστών του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Δικτύου για τις πόλεις της Ευρώπης.

Με πρωτοβουλία του πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό από το Υπουργείο Πολιτισμού Εκθέσεις που πρόβαλαν τον Ελληνικό πολιτισμό στην ενιαία πορεία του από την αρχαιότητα ως σήμερα, όπως η Ελλάδα και η θάλασσα, η Δημοκρατία και η κλασική παιδεία, η προβυζαντινή και βυζαντινή τέχνη, η εκδοτική δραστηριότητα των Ελλήνων στην Αναγέννηση, η Ανθρώπινη μορφή στην πρώιμη ελληνική τέχνη, Μυκηναϊκή Έκθεση, το Πνεύμα και το Σώμα κ.ά. σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, με το Βυζαντινό Μουσείο κλπ.

Συμμετείχε σε ελληνικές και ξένες παραγωγές, όπως στις ταινίες “Ο Χριστός ξανασταυρώνεται”, “Ποτέ την Κυριακή” κ.ά. Γύρισε τις τηλεοπτικές ταινίες “Οι ποιητές τραγουδούν την Ελλάδα”, “Ταξιδεύοντας στο μύθο και στο χρόνο”, “Η πολιτιστική κληρονομιά του Ωνάση” και γύρισε σειρά τηλεοπτικών ταινιών για το Βυζάντιο και ήταν επίτιμος πρόεδρος στο ίδρυμα «Σπίτι του ηθοποιού».

GALLERY