Alexander Payne: Εξήγησε γιατί αφιέρωσε το Όσκαρ στη μητέρα του και γιατί μίλησε ελληνικά στη σκηνή
Hollywood

Alexander Payne: Εξήγησε γιατί αφιέρωσε το Όσκαρ στη μητέρα του και γιατί μίλησε ελληνικά στη σκηνή

O Alexander Payne έχει πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό του. Ο σκηνοθέτης αποκάλυψε γιατί επέλεξε τον Ματ Ντέιμον για την ταινία του και γιατί αφιέρωσε το δεύτερο Όσκαρ στη μητέρα του. 

Τι θα προσφέρει ένας «Μικρόκοσμος» στο μεγάλο κοινό;

«Δεν ξέρω να το απαντήσω, εύχομαι όμως να τους αρέσει. Νομίζω ότι είναι διασκεδαστικός, έχει πλάκα και σε κάνει να σκέφτεσαι. Θα χαιρόμουν αν ήξερα ότι οι θεατές τη βρήκαν καλοφτιαγμένη, γιατί μέσα σε όλα έχω και λίγη ματαιοδοξία»

Πώς επιλέξατε τον Ματ Ντέιμον για τον κεντρικό ρόλο; Κανείς άλλος δεν θα μπορούσε να τα έβγαζε πέρα με αυτό τον ρόλο.

«Ήταν η πρώτη και η μοναδική σας επιλογή; Ναι, ήθελα έναν αστέρα που θα βοηθούσε η συμμετοχή του και για τον ρόλο αλλά και για τη χρηματοδότηση της ταινίας. Ανάμεσα σε όλους τους αστέρες, ο μόνος που θα μπορούσε να είναι γείτονας μου ή κάποιος παλιός μου συμμαθητής ήταν ο Ματ Ντέιμον γιατί είναι ιδιαίτερα φυσιολογικός σε όλα του. Αν γύρναγα αυτή την ταινία κάποια άλλη εποχή, ίσως να προσελάμβανα τον Τζέιμς Στιούαρτ, τον Τζακ Λέμον ή τον Ντάστιν Χόφμαν. Ήθελα ο κεντρικός χαρακτήρας να μοιάζει με οικείο πρόσωπο και να είναι κοντά στους θεατές. Κάποιος που ίσως και να γνώριζαν ήδη. Και είναι κρίμα γιατί ο Τομ Χανκς ήταν ήδη πολύ μεγάλος για να πάρει αυτό τον ρόλο»

Οι ήρωες σας επιλέγουν να γίνουν μικρότεροι σε μέγεθος για να έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής. Μήπως αυτό είναι και ένα αλληγορικό σχόλιο για την «καλύτερη ζωή» που ζουν «οι μικροί άνθρωποι»;

«Για αρκετά καταναλωτικά προϊόντα κάποιοι σήμερα θα έμπαιναν στη διαδικασία να μικρύνουν ώστε τα προϊόντα να είναι μεγαλύτερα. Κατ' αυτή την έννοια, έχεις δίκιο. Η μεταφορά είναι προφανέστατη και χαίρομαι που στερείται πολυπλοκότητας»

Όταν παραλάβατε το δεύτερο σας Όσκαρ μιλήσατε από σκηνής στα ελληνικά στη μητέρα σας.

«Όντως το έκανα»

Νιώσατε αυτή την ανάγκη ή ήταν ένα αστείο εσωτερικής κατανάλωσης μεταξύ μητέρας και γιου;

«Δύο χρόνια προτού πάρω το βραβείο ο Χαβιέρ Μπαρδέμ, όταν κέρδισε το Όσκαρ, απηύθυνε ένα ευχαριστήριο μήνυμα στη μητέρα του στα ισπανικά. Η μάνα μου άρχισε να μου λέει τότε «Είδες τι καλό παιδί που είναι ο Χαβιέρ Μπαρδέμ;». Μου είπε «Αν κερδίσεις και δεύτερο Όσκαρ πρέπει να μου το αφιερώσεις, ακριβώς όπως έκανε και ο Μπαρδέμ στη μητέρα του». Λοιπόν, το έκανα και αποφάσισα να πω και λίγες κουβέντες στα ελληνικά. Ήταν υπολογισμένο από μεριάς μου εξαιτίας της δύσκολης περιόδου που περνούσατε στην Ελλάδα. Το θεώρησα μια μικρή όμορφη χειρονομία -πολύ μικρή ομολογώ - το να μιλήσω ελληνικά από δημόσιο βήμα που θα το παρακολουθούσαν αρκετοί άνθρωποι» εξήγησε στο Big Fish.

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved