Οι σινε-πανδημίες που σχεδόν… εξαφάνισαν την ανθρωπότητα (pix - vids)
Hollywood

Οι σινε-πανδημίες που σχεδόν… εξαφάνισαν την ανθρωπότητα (pix - vids)

Η ζωή αντιγράφει τον κινηματογράφο ή μήπως το  αντίθετο; Η πανδημία του κορονοϊού επαναφέρει στο προσκήνιο ταινίες όπου ιοί , παθογόνοι οργανισμοί  και πανδημίες απείλησαν να εξαφανίσουν από το πρόσωπο του πλανήτη το ανθρώπινο γένος.


Ουκ ολίγες φορές το Χόλιγουντ έχει θέσει την ανθρωπότητα στα όρια της εξαφάνισης. Πολλές οι μπλοκμπάστερ ταινίες που δείχνουν τον πλανήτη να απειλείται από... εξωγήινους, αστεροειδείς, κλιματική αλλαγή και φυσικά από την εκδήλωση πανδημίας που απειλεί το ανθρώπινο είδος.

Η ζωή αντιγράφει τον κινηματογράφο ή το αντίθετο; Πάντως η εκδήλωση της πανδημίας του Covid-19 μας θύμισε ορισμένα (από τα πολλά) φιλμ που καταπιάνονται με το ξέσπασμα θανατηφόρας πανδημίας, με κάποιες από αυτές να προσομοιάζουν με ανατριχιαστικό (αν και λίγο υπερβολικό) τρόπο με τα γεγονότα που βιώνουμε σήμερα.

Και καθώς πλέον «Μένουμε σπίτι», είναι μια ευκαιρία να ξαναπαρακολουθήσουμε, μέσω υπηρεσιών streaming, κάποια από αυτά που έγραψαν ιστορία. Βέβαια, σε αντίθεση με το σήμερα, όταν το Χόλιγουντ καταπιάνεται με... ιούς, έχει μια αδυναμία σε αυτούς που δημιουργούν... στρατιές ζόμπι.

«The Cassandra Crossing»

(«Το πέρασμα της Κασσάνδρας»), 1976

Ταινία με έντονη εγχώρια «επιρροή», καθώς τη σκηνοθεσία της υπέγραψε ο ελληνικής καταγωγής Τζορτζ Κοσμάτος, που είχε μάλιστα στη διάθεσή του ένα καστ με θρυλικά ονόματα: Σοφία Λόρεν, Μπαρτ Λάνκαστερ, Ρίτσαρντ Χάρις, Μάρτιν Σιν,Άβα Γκάρντνερ...
Σήμερα η ταινία αυτή θεωρείται κλασική στο είδος της.

«Twelve Monkeys»

(«Οι δώδεκα πίθηκοι»), 1995

Στο εξαιρετικό φιλμ του Τέρι Γκίλιαμ, με πρωταγωνιστές τους Μπρούς Γουίλις και Μπραντ Πιτ, μια πανδημία έχει θερίσει το ανθρώπινο είδος και οι επιζήσαντες στέλνουν από το παρόν τους στο παρελθόν έναν άνθρωπο (Γουίλις) να σταματήσει έναν οικολόγο τρομοκράτη (Πιτ) από το να εξαμολήσει τον θανατηφόρο ιό που θα φέρει την ανθρωπότητα στο χείλος της εξαφάνισης. Η ταινία, που είχε κόστος μόλις 29,5 εκατ. δολάρια, έκανε έσοδα 168,8 εκατομμύρια δολάρια, ενώ παράλληλα γνώρισε την πάνδημη αποδοχή των κριτικών τόσο για το σενάριο της όσο και για τις εξαιρετικές ερμηνείες των πρωταγωνιστών της. Μάλιστα χάρισε στον Μπραντ Πιτ και την πρώτη του υποψηφιότητα για βραβείο Όσκαρ, αυτό του β' αντρικού ρόλου.

«Outbreak»

(Το ξέσπασμα) 1995

Ιός θανάσιμου αιμορραγικού πυρετού (στιλ Εμπολα) μεταφέρεται από την Αφρική στις ΗΠΑ με ξενιστή μια μαϊμού. Ο ιός θα μεταλλαχθεί σε αερομεταφερόμενο, την ώρα που στρατηγός των ΗΠΑ θέλει να τον καταστήσει πανίσχυρο βιολογικό όπλο.Ύστατη γραμμή άμυνας πριν από το θανατηφόρο ξέσπασμα μια ομάδα επιστημόνων (Ντάσπν Χόφμαν, Ρενέ Ρούσο, Κέβιν Σπέισι, Κούμπα Γκούντινγκ Τζ.), που προσπαθούν να δημιουργήσουν μια θεραπεία. Τραγική ειρωνεία; Καθώς γυριζόταν η ταινία στις ΗΠΑ, στο Ζαΐρ είχε όντως ξεσπάσει επιδημία Εμπολα.

«Contagion», 2011

Ο σκηνοθέτης Στίβεν Σόντερμπεργκ άθελά του δημιουργεί την ταινία που αποτελεί ό,τι πλησιέστερο στη σημερινή κατάσταση. Ιός που μεταδόθηκε από άγριο ζώο στον άνθρωπο στην Κίνα ξεκινά μια παγκόσμια πανδημία που θερίζει ανθρωπότητα.

Ο πλανήτης μπαίνει σε καραντίνα και τα συστήματα αρχίζουν να καταρρέουν, την ώρα που οι επιστήμονες δίνουν τιτάνιο αγώνα να συγκρατήσουν την επιδημία και να ανακαλύψουν το πολυπόθητο εμβόλιο. Ο Σόντερμπεργκ παρουσίασε εντελώς ρεαλιστικά και προφητικά τον τρόπο μετάδοσης, ενώ ενδιαφέρουσα πινελιά ήταν οι σχετικές θεωρίες συνωμοσίας.

Εκεί που η ταινία δεν συμπίπτει με την τωρινή πραγματικότητα είναι ότι η θνητότητα του ιού του «Contagion» είναι απείρως μεγαλύτερη. Εξαιρετικό το καστ των Ματ Nτέιμον, Μαριόν Κοτιγιάρ, Λόρενς Φίσμπερν, Τζουντ Λο, Κέιτ Γουίνσλετ και Γκουίνεθ Πάλτροου.

«Resident Evil», 2002

Βασίστηκε στο ομότιτλο δημοφιλέστατο βιντεοπαιχνίδι, που ακολουθεί τον αγώνα της Άλις, της εκθαμβωτικής εδώ Μίλα Γιόβοβιτς, κατά της πολυεθνικής φαρμακευτικής εταιρείας Αμπρέλα, η οποία έχει εξαπολύσει βιολογικό όπλο που μετατρέπει τους πάντες σε ζόμπι.

Την ταινία του 2002 ακολούθησαν άλλες πέντε:

«Resident Evil -Αποκάλυψη» (2004),


«Resident Evil - Εξόντωση» (2007),


«Resident Evil- Μετά θάνατον ζωή» (2010),


«Resident Evil- Τιμωρία» (2012) και


«Resident Evil - Τελικό κεφάλαιο» (2016).

Να σημειωθεί ότι η ομώνυμη σειρά ταινιών αποτελεί την εισπρακτικά πιο επιτυχημένη μεταφορά βιντεοπαιχνιδιού στη μεγάλη οθόνη, καθώς συνολικά έφερε στα ταμεία 11.233.000.000 δολ., ενώ το κόστος τους δεν ξεπέρασε τα 288 εκατ. δολ.!

«World War Z»
(«Παγκόσμιος Πόλεμος Ζ»), 2013

Σε ασυνήθιστο για την καριέρα του ρόλο, ο Μπραντ Πιτ διατρέχει τον πλανήτη προσπαθώντας να ανακαλύψει την πηγή αλλά και τη θεραπεία μυστηριώδους πανδημίας που μετατρέπει τους πάντες σε... ζόμπι. Η ταινία έκανε επιτυχία και τα έσοδα της ξεπέρασαν το μισό δισ. δολ.!

Μάλιστα υπήρξε μεγάλη φιλολογία όσον αφορά την κύκλοφορία και δεύτερης ταινίας, με εμπλοκή του ονόματος του σκηνοθέτη Ντέιβιντ Φίντσερ, όλα όμως έμειναν στα χαρτιά.

«Perfect Sence»

(«Η αίσθηση του ερωτά»), 2011

Μάλλον ασυνήθιστη ταινία, που ξεφεύγει από τα τετριμμένα του συγκεκριμένου είδους. Εδώ δεν υπάρχουν εκατόμβες θυμάτων ή στρατιές από ζόμπι, αλλά ένας ιός που σταδιακά αφαιρεί από τους ανθρώπους τις πέντε αισθήσεις. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους ο Γιούαν Μακ Γκρέγκορ και η Εύα Γκριν.

«28 Days Later»

(«28 ημέρες μετά»), 2002

Μετα-αποκαλυπτική ταινία του βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθέτη Ντόνι Μπόιλ, που ξεκινά ως εξής: Νεαρός ξυπνά από κώμα για να ανακαλύψει ένα σχεδόν έρημο Λονδίνο, εξαιτίας επικίνδυνου μεταδοτικού ιού που μεταβάλλει τον άνθρωπο σε κτήνος με δολοφονικές διαθέσεις.

Με μικρή ομάδα επιζώντων, προσπαθεί να βρει μια ασφαλή νησίδα, για να ξεκινήσει ξανά η πορεία της ανθρωπότητας.

Την ταινία ακολούθησε το 2007 το «28 Weeks Later» ( 28 εβδομάδες μετά»), σε σκηνοθεσία Χουάν Κάρλος Φρεοναντίλο, που παρουσίαζε την εξέλιξη της πανδημίας με επίκεντρο τη Βρετανία. Και οι δύο ταινίες έλαβαν θετικές κριτικές!

« I am Legend»

(«Ζωντανός θρύλος»), 2007

Ο Γουίλ Σμιθ παρέα με
το λυκόσκυλο του είναι
οι μοναδικοί κάτοικοι της
ερημωμένης πια Νέας Υόρκης, η οποία έχει σαρωθεί
από ιό που έχει μετατρέψει τους πάντες σε ζόμπι,
που κυκλοφορούν μόνο
όταν πέφτει το σκοτάδι.

Μέσα σε αυτή τη ζοφερή
κατάσταση προσπαθεί να
παραμείνει ζωντανός και
παράλληλα να ανακαλύψει
τη θεραπεία, καθώς είναι
βιολόγος.

Η ταινία, με
κόστος 150 εκατ. δολ.,
έκανε εισπράξεις 585,3
εκατ. δολ., γνωρίζοντας
μεγάλη επιτυχία. Όσο για
τον πρωταγωνιστή της,
ο Σμιθ αποκάλυψε ότι
η προετοιμασία του γι'
 αυτήν τον προετοίμασε
 επί της ουσίας να αντιμετωπίσει καλύτερα την
τρέχουσα πανδημία
του κορονοϊού!
Στ

ο πλαίσιο της
μάλιστα είχε
 επισκεφτεί το Αμερικανικό Κέντρο Λοιμωδών Νοσημάτων όπου απέκτησε καλύτερη αντίληψη για τους ιούς και τους παθογόνους οργανισμούς.

Πηγή: Τηλέραμα

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved