Αλεξάντρερ Πέιν: Ο σκηνοθέτης των Όσκαρ με την Ελληνίδα σύζυγο
Hollywood

Αλεξάντρερ Πέιν: Ο σκηνοθέτης των Όσκαρ με την Ελληνίδα σύζυγο

O βραβευμένος με Όσκαρ ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτης, Αλεξάντρερ Πέιν, πάντα έλεγε ότι ήθελε να συσφίξει τους δεσμούς του με την Ελλάδα, να μάθει καλύτερα τη γλώσσα, ακόμη και να γυρίσει μια ταινία στη χώρα μας.

Πριν από λίγα χρόνια παντρεύτηκε μια Αιγιώτισσα και πριν από λίγες ημέρες ορκίστηκε Ελληνας πολίτης. Το επώνυμο Payne προφέρεται στα αγγλικά όπως το «pain», δηλαδή πόνος. Κι αυτό είναι κάπως παράξενο και αρκετά αντιφατικό με την πρoσωπικότητα του Ελληνοαμερικανού σκηνοθέτη Αλεξάντερ Πέιν, ο οποίος, εκτός από βραβευμένος με δύο Οσκαρ και έξι Χρυσές Σφαίρες για τις πρωτότυπες και βαθιά ανθρώπινες ταινίες του, είναι διάσημος για το χιούμορ του.

Σχετικά με τις ελληνικές του ρίζες, έχει πει σε συνέντευξη του ότι «ποτέ δεν ένιωσα παρείσακτος στις ΗΠΑ. Πάντα ένιωθα Αμερικανός. Ίσως όχι τόσο αυθεντικός όσο η αμερικανική μηλόπιτα, αλλά σίγουρα σαν αμερικανικός μπακλαβάς - τουλάχιστον».

Καθώς μεγάλωνε στην Ομάχα της Πολιτείας Νεμπράοκα των ΗΠΑ, ο Αλεξάντερ Πέιν συμμετείχε κατ' ανάγκην στις δραστηριότητες των γονιών του. Ο πατέρας του, Τζορτζ Πέιν, μαζί με τη σύζυγο του Ευαγγελία ή Πεγκι, περίπου στα μέσα της δεκαετίας του 80 είχαν καθιερώσει το ετήσιο Ελληνικό Φεστιβάλ της πόλης. Λόγω και της ενασχόλησης των γονιών του με το εστιατόριο που είχε ιδρύσει ο παππούς του, ζούσε εκ των έσω το ελληνικό πανηγύρι. Υπ' αυτή την έννοια, το γεγονός ότι κάποια ημέρα θα λάμβανε επίσημα την ελληνική υπηκοότητα ή και το ότι θα παντρευόταν μια Ελληνίδα ήταν προδιαγεγραμμένο. Το πρώτο συνέβη πριν από λίγες ημέρες, το δεύτερο περίπου πριν από επτά χρόνια, όταν κατά τη διάρκεια μιας από τις τακτικές επισκέψεις του στην Ελλάδα, στο Αίγιο, έναν από τους τόπους καταγωγής των προγόνων του, γνώρισε τη Μαρία Κοντού. Το Μάιο του 2015 ο Πέιν ήταν 54 ετών, η Μαρία περίπου 27 και μολονότι οι κόσμοι στους οποίους ανήκε ο καθένας απέχουν μεταξύ τους έτη φωτός, η αμοιβαία έλξη αναπτύχθηκε αστραπιαία. Συναντήθηκαν τυχαία, όταν ο Πέιν είχε αφιχθεί στο Αίγιο, συνοδευόμενος από τη μητέρα του, κατόπιν πρόσκλησης του Δήμου Αιγιαλείας, ο οποίος είχε διοργανώσει εκδήλωση για να τον τιμήσει. Το γενικότερο αίσθημα ήταν κάτι περισσότερο από εγκάρδιο, με τον Πέιν να προσπαθεί να χρησιμοποιήσει όσο .λιγότερο αδέξια μπορούσε τα υποτυπώδη ελληνικά του και τη μητέρα του, αντιθέτως, να ζητά απ' όλους να της μιλούν στπ μητρική της γλώσσα. Η συγκίνηση των εκλεκτών προσκεκλημένων κορυφώθηκε όταν ο Αλεξάντερ μαζί με την Πέγκι Πέιν ξεναγήθηκαν σε ένα κατάστημα που διατηρούσαν, στο Αίγιο κατά το παρελθόν κάποιοι στενοί συγγενείς τους.

Ο Αλέξανδρος Πέιν, όπως επέμεναν να τον προσφωνούν οι διοργανωτές της εκδήλωσης, ξεναγήθηκε στο Αρχοντικό Παναγιωτόπουλου. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο εμβληματικό νεότερο μνημείο του Αιγίου πρόσεξε μια νεαρή γυναίκα με φυσική λάμψη, η οποία ξεχώριζε μέσα στο πλήθος των παρευρισκομένων. Επίσης, καθώς είχε ανέβει σε μια καρέκλα για να έχει καλύτερη θέα στα τεκταινόμενα με επίκεντρο τον ίδιο, ήταν σχεδόν αναπόφευκτο ότι το βλέμμα του θα έπεφτε πάνω της, αλλά και θα έμενε εκεί. Εκείνος θέλησε να τη γνωρίσει. Η Μαρία Κοντού συστήθηκε αναφέροντας ότι είναι φιλόλογος και ιστορικός. Η επαφή τους συνεχίστηκε και πέραν της εκδήλωσης, καθώς ήταν σαφές από την πρώτη στιγμή ότι το ενδιαφέρον ήταν έντονο και αμοιβαίο. Ο Πέιν την κάλεσε να τον συνοδεύσει · στην Αθήνα, εκείνη δέχτηκε πρόθυμα, οπότε τα πρώτα μέτρα της σχέσης τους καλύφθηκαν πολύ γρήγορα. Αναγκαστικά όμως ο Πέιν θα -επέστρεφε στις ΗΠΑ χωρίς εκείνη - αλλά όχι για πολύ. Οι δυο τους έμειναν σε επαφή και περίπου σε έναν μήνα, προς το τέλος Ιουνίου του 2015, η Μαρία έκανε το πρώτο της υπερατλαντικό ταξίδι ειδικά για να σμίξει με τον σκηνοθέτη. Ακολούθησαν δύο γάμοι, ο πολιτικός στις ΗΠΑ και ο θρησκευτικός στο Αίγιο, ενώ η Μαρία ήταν ήδη έγκυος στην κόρη τους, τη Δέσποινα-Ευαγγελία, η οποία γεννήθηκε στην Πάτρα τις τελευταίες ημέρες του 2017.

Στα 56 χρόνια του ο Αλεξάντερ Πέιν γινόταν πατέρας για πρώτη φορά. Και όπως παρατηρούσε τον Ιανουάριο του 2018 ο δημοσιογράφος Τζόναθαν Ρόμνεϊ του βρετανικού «Guardian», «ο Πέιν είχε τη φήμη ότι στις συνεντεύξεις του είναι ψυχρός και απόμακρος. Φαίνεται όμως ότι η έλευση της κόρης του τον έχει κάνει γλυκό και ευχάριστο». Παρόλο που ο Πέιν μιλάει συχνά για τις οικογενειακές του ρίζες, αποφεύγει να αποκαλύπτει λεπτομέρειες για τη νέα του οικογένεια, τη ζωή που μοιράζεται με τη Μαρία Κοντού (ασχέτως εάν η διαδικτυακή δεξαμενή κινηματογραφικών δεδομένων ΙΜDb αναφέρει ότι εκκρεμεί αίτηση διαζυγίου).

Καθώς ο Πέιν είναι δεμένος με την Ομάχα και τη Νεμπράσκα, η οικογένεια που δημιούργησε περνά εκεί το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου της. Εκτός των άλλων, ο συγκεκριμένος τόπος αποτελεί πηγή έμπνευσης και φυσικό σκηνικό για τις ταινίες του, με πιο χαρακτηριστική το ομότιτλο.· ασπρόμαυρο φιλμ περιπλάνησης «Νεμπράσκα» του 2013, που είχε προταθεί για έξι βραβεία Οσκαρ. Επίσης, τηρώντας μια άλλη αγαπημένη του συνήθεια, το να χρησιμοποιεί ως κομπάρσους φίλους, συγγενείς και γείτονες του, το 2017 στην ταινία «Μικρόκοσμος» ο Πέιν κινηματογράφησε τη σύζυγο του σε μια σκηνή όπου εκείνη ακούγεται να μιλά ελληνικά με τη συντροφιά της. Ο γάμος με τη Μαρία Κοντού είναι ο δεύτερος για τον Πέιν. Το 2003 είχε παντρευτεί την κορεατικής καταγωγής Καναδή ηθοποιό Σάντρα Ο, διάσημη από τις εμφανίσεις της σε πολύ επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές όπως το «Grey’s Anatomy», αλλά και την ταινία «Πλαγίως» του Πέιν, το 2004, χάρη στην οποία κέρδισε το πρώτο του Οσκαρ, στην κατηγορία του Διασκευασμένου Σεναρίου. Ωστόσο, ο έγγαμος βίος του σκηνοθέτη με τη σταρ δεν αποδείχθηκε μακρύς, καθώς χώρισαν το 2006 κοινή συναινέσει και διατηρώντας φιλικές σχέσεις. Σε τέτοιον βαθμό, μάλιστα, ώστε η Σάντρα Ο να επαινεί δημοσίως τον Πέιν για τη θερμή ατμόσφαιρα που δημιουργεί στα γυρίσματα των ταινιών του ανάμεσα στους συντελεστές, στους οποίους αφήνει μεγάλα περιθώρια ελευθερίας και αυτενέργειας.

Πηγή:Ciao

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved