Όσκαρ 2022: Ο ξεχωριστός κος Σπίλμπεργκ-Ο σκηνοθέτης με τις περισσότερες υποψηφιότητες σε 11 ταινίες
Hollywood

Όσκαρ 2022: Ο ξεχωριστός κος Σπίλμπεργκ-Ο σκηνοθέτης με τις περισσότερες υποψηφιότητες σε 11 ταινίες

Όσκαρ 2022: Όταν ακούμε για τα Όσκαρ ένα όνομα που μας έρχεται στο μυαλό είναι φυσικά ο Στίβεν Σπίλμπεργκ.

Οι υποψηφιότητες των Όσκαρ ανακοινώθηκαν και το όνομα του Στίβεν Σπίλμπεργκ φιγουράρει ανάμεσα στους διεκδικητές για την σκηνοθεσία στην ταινία «West Side Story».
Η υποψηφιότητα αυτή έκανε τον επιτυχημένο σκηνοθέτη να σημειώσει ένα νέο ρεκόρ στην ιστορία των Όσκαρ, μιας και είναι ο πρώτος που προτείνεται για την καλύτερη σκηνοθεσία σε έξι διαφορετικές δεκαετίες.

Με την τελευταία του υποψηφιότητα για το «West Side Story», ο Σπίλμπεργκ σπάει το ρεκόρ που είχε στο παρελθόν με τον Μάρτιν Σκορσέζε.

Ο Στίβεν Άλαν Σπίλμπεργκ είναι γεννημένος στις 18 Δεκεμβρίου 1946 και είναι Αμερικανός σκηνοθέτης, παραγωγός και σεναριογράφος. Ξεκίνησε την καριέρα του στην εποχή του Νέου Χόλιγουντ και αυτή τη στιγμή είναι ο πιο επιτυχημένος εμπορικά σκηνοθέτης όλων των εποχών. Ο Σπίλμπεργκ έχει λάβει διάφορες διακρίσεις, μεταξύ των οποίων τρία Όσκαρ (με δύο Καλύτερης Σκηνοθεσίας), ένα βραβείο Kennedy Center, ένα βραβείο Cecil B. DeMille και ένα βραβείο AFI Life Achievement.

Ο Σπίλμπεργκ γεννήθηκε στο Σινσινάτι του Οχάιο και μεγάλωσε στο Φοίνιξ της Αριζόνα. Αργότερα μετακόμισε στην Καλιφόρνια και σπούδασε κινηματογράφο στο κολέγιο. Αφού σκηνοθέτησε πολλά επεισόδια για την τηλεόραση, συμπεριλαμβανομένων των Night Gallery και Columbo, σκηνοθέτησε την τηλεοπτική ταινία Duel (1971) που του κέρδισε την αναγνώριση από τους κριτικούς και το κοινό. Στη συνέχεια έκανε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με το The Sugarland Express (1974). Την επόμενη χρονιά έγινε γνωστό όνομα σκηνοθετώντας την καλοκαιρινή υπερπαραγωγή Jaws του 1975. Στη συνέχεια σκηνοθέτησε τις εισπρακτικές επιτυχίες Close Encounters of the Third Kind (1977), E.T. η Extra-Terrestrial (1982) και η σειρά Indiana Jones. Ο Σπίλμπεργκ εξερεύνησε αργότερα το δράμα στο The Color Purple (1985) και στο Empire of the Sun (1987).

Μετά από ένα σύντομο διάλειμμα, σκηνοθέτησε πίσω στο box office επιτυχίες με την αναγνωρισμένη ταινία δράσης επιστημονικής φαντασίας Jurassic Park και το δράμα του ολοκαυτώματος Schindler's List (και τα δύο 1993). Το 1998, σκηνοθέτησε το έπος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου Saving Private Ryan, το οποίο ήταν τόσο κριτική όσο και εμπορική επιτυχία. Ο Σπίλμπεργκ συνέχισε τη δεκαετία του 2000 με την επιστημονική φαντασία, συμπεριλαμβανομένου του A.I. Artificial Intelligence (2001), Minority Report (2002) and War of the Worlds (2005). Σκηνοθέτησε επίσης τις παιδικές ταινίες περιπέτειας The Adventures of Tintin (2011) και Ready Player One (2018), καθώς και τα ιστορικά δράματα Amistad (1997), Munich (2005), War Horse (2011), Lincoln (2012), Bridge of Spies (2015), The Post (2017) και το μιούζικαλ West Side Story (2021).

Εκτός από τη δημιουργία ταινιών, ίδρυσε την Amblin Entertainment και την DreamWorks και έχει υπηρετήσει ως παραγωγός για πολλές τηλεοπτικές σειρές και ταινίες. Ο Σπίλμπεργκ είναι επίσης γνωστός για τη μακρόχρονη συνεργασία του με τον συνθέτη Τζον Γουίλιαμς, με τον οποίο έχει δουλέψει για όλες εκτός από πέντε μεγάλου μήκους ταινίες του. Αρκετά από τα έργα του Σπίλμπεργκ συγκαταλέγονται στις ταινίες με τις υψηλότερες εισπράξεις όλων των εποχών και έχουν λάβει αναγνώριση. επτά από τις ταινίες του έχουν εγγραφεί στο Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου ως «πολιτιστικά, ιστορικά ή αισθητικά σημαντικές».

Η προσωπική ζωή

Ο Σπίλμπεργκ γνώρισε την ηθοποιό Έιμι Ίρβινγκ το 1976 όταν πέρασε από οντισιόν για το «Στενές συναντήσεις τρίτου είδους». Αφού τη συνάντησε, ο Σπίλμπεργκ είπε στη συμπαραγωγό του Τζούλια Φίλιπς, «Γνώρισα έναν αληθινό σπαρακτικό χθες το βράδυ.».
Αν και ήταν πολύ μικρή για τον ρόλο, εκείνη και ο Σπίλμπεργκ άρχισαν να βγαίνουν και τελικά μετακόμισε σε αυτό που περιέγραψε ως δικό του. Χώρισαν το 1979. Το 1984, ανανέωσαν τον έρωτά τους και παντρεύτηκαν τον Νοέμβριο του 1985. Ο γιος τους, Μαξ, είχε γεννηθεί στις 13 Ιουνίου του ίδιου έτους. Το 1989, το ζευγάρι χώρισε. συμφώνησαν να ζήσουν ο ένας κοντά στον άλλο για να μοιραστούν την επιμέλεια του γιου τους. Ο διακανονισμός διαζυγίου τους είναι ένας από τους πιο ακριβούς στην ιστορία.

Ο Σπίλμπεργκ γνώρισε την ηθοποιό Κέιτ Κάπσοου όταν της έδωσε το καστ για την ταινία Indiana Jones and the Temple of Doom. Παντρεύτηκαν στις 12 Οκτωβρίου 1991. Ο Capshaw προσηλυτίστηκε στον Ιουδαϊσμό πριν από το γάμο τους. Ο Σπίλμπεργκ είπε ότι ανακάλυψε ξανά «την τιμή του να είσαι Εβραίος» όταν παντρεύτηκαν. Είπε, "Η Κέιτ είναι προτεστάντρια και επέμενε να προσηλυτιστεί στον Ιουδαϊσμό. Επέλεξε να κάνει μια πλήρη μεταστροφή πριν παντρευτούμε το 1991, και με παντρεύτηκε μετά Νομίζω ότι, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, με έφερε πίσω στον Ιουδαϊσμό." Της πιστώνει για το επίπεδο τήρησης της οικογένειας. », είπε. Αυτός και η οικογένειά του ζουν στο Pacific Palisades της Καλιφόρνια και στο East Hampton της Νέας Υόρκης.

Έχει επτά παιδιά: Τζέσικα Κάπσοου (γενν. 9 Αυγούστου 1976), Μαξ Σάμιουελ Σπίλμπεργκ (γενν. 13 Ιουνίου 1985), Σάσα Ρεμπέκα Σπίλμπεργκ (γενν. 14 Μαΐου 1990), Σόγιερ Έιβερι Σπίλμπεργκ (γενν. 10 Μαρτίου 1992), και Destry Allyn Spielberg (γεν. 1 Δεκεμβρίου 1996). Έχει δύο υιοθετημένα παιδιά: τον Theo Spielberg (γεννήθηκε στις 21 Αυγούστου 1988),[335] και τη Mikaela George (γεννημένη στις 28 Φεβρουαρίου 1996).

Το 1997, ένας άνδρας ονόματι Τζόναθαν Νόρμαν καταδίωξε και προσπάθησε να μπει στο σπίτι του Σπίλμπεργκ. Ο Νόρμαν φυλακίστηκε για 25 χρόνια. Το 2001, ο Σπίλμπεργκ καταδιώχθηκε από τη θεωρία συνωμοσίας και πρώην κοινωνική λειτουργό Νταϊάνα Νάπολις. Κατηγόρησε τον ίδιο και την ηθοποιό Jennifer Love Hewitt ότι εγκατέστησαν μια συσκευή ελέγχου του νου στον εγκέφαλό της και ότι ήταν μέρος μιας σατανικής λατρείας. Η Νάπολις δεσμεύτηκε σε ψυχιατρικό ίδρυμα και ομολόγησε την ενοχή της για καταδίωξη. Αποφυλακίστηκε υπό δοκιμασία με τον όρο ότι δεν είχε καμία επαφή ούτε με τον Σπίλμπεργκ ούτε με τον Χιούιτ.

Η δυσλεξία και το γιοτ

Ο Σπίλμπεργκ διαγνώστηκε με δυσλεξία σε ηλικία 60 ετών.

Το 2013, ο Σπίλμπεργκ αγόρασε το μέγα γιοτ The Seven Seas μήκους 86 μέτρων για 182 εκατομμύρια δολάρια. Το έχει βγάλει προς πώληση και το έχει διαθέσει για ναύλωση. Με 1,2 εκατομμύρια δολάρια το μήνα, είναι ένα από τα πιο ακριβά charter στην αγορά. Έχει παραγγείλει ένα νέο γιοτ 300 ποδιών (91 μέτρα) με αναφερόμενη τιμή 250 εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι διακρίσεις

Ο Σπίλμπεργκ έχει κερδίσει τρία Όσκαρ. Έλαβε οκτώ υποψηφιότητες Καλύτερης Σκηνοθεσίας και κέρδισε δύο φορές (για τη Λίστα του Σίντλερ και το Σώζοντας τον Στρατιώτη Ράιαν). Το τρίτο του ήταν στην Καλύτερη Ταινία, για τη Λίστα του Σίντλερ. Το 1987, του απονεμήθηκε το αναμνηστικό βραβείο Irving G. Thalberg για τη δουλειά του ως δημιουργικός παραγωγός. Αντλώντας από τις δικές του εμπειρίες στον Προσκοπισμό, ο Σπίλμπεργκ βοήθησε τους Προσκόπους της Αμερικής να αναπτύξουν ένα αξιοσημείωτο σήμα στον κινηματογράφο για να προωθήσουν τη δημιουργία ταινιών ως εμπορεύσιμη δεξιότητα. Το σήμα εκτοξεύτηκε στο Εθνικό Scout Jamboree του 1989. Το 1989, ο Σπίλμπεργκ τιμήθηκε με το Βραβείο Προσκόπων Διακεκριμένου Αετού. Ο Σπίλμπεργκ έλαβε το AFI Life Achievement Award το 1995.

Το 1998 του απονεμήθηκε το παράσημο της Αξίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Το βραβείο του απονεμήθηκε από τον Πρόεδρο Ρόμαν Χέρτζογκ σε αναγνώριση της Λίστας του Σίντλερ και της εργασίας για το Ίδρυμα Shoa. Ο Σπίλμπεργκ τιμήθηκε με το Μετάλλιο για την Διακεκριμένη Δημόσια Υπηρεσία το 1999, ως αναγνώριση για τη διάσωση του στρατιώτη Ράιαν. Για την ίδια ταινία, έλαβε επίσης ένα βραβείο για το εξαιρετικό σκηνοθετικό επίτευγμα σε κινηματογραφικές ταινίες από το Σωματείο Σκηνοθετών της Αμερικής. Την επόμενη χρονιά, έλαβε το Βραβείο Lifetime Achievement από το Σωματείο Σκηνοθετών της Αμερικής.

Στον Σπίλμπεργκ δόθηκε ένα αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας του Χόλιγουντ το 2003, που βρίσκεται στη λεωφόρο 6801 Hollywood Boulevard. Στις 15 Ιουλίου 2006, ο Σπίλμπεργκ τιμήθηκε με το Gold Hugo Lifetime Achievement Award στο Θερινό Γκαλά του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σικάγο,[417] και του απονεμήθηκε τιμή στο Κέντρο Κένεντι στις 3 Δεκεμβρίου. Το αφιέρωμα στον Σπίλμπεργκ περιλάμβανε μια βιογραφική ταινία μικρού μήκους αφηγούμενη από τον Liam Neeson, και μια παράσταση του φινάλε στο Candide του Leonard Bernstein, υπό τη διεύθυνση του John Williams. Το Hall of Fame επιστημονικής φαντασίας εισήγαγε τον Σπίλμπεργκ το 2005, την πρώτη χρονιά που θεωρούσε μη λογοτεχνικούς συντελεστές. Ήταν αποδέκτης του Βραβείου Lifetime Achievement της Visual Effects Society τον Φεβρουάριο του 2008. απονέμεται για "σημαντική και διαρκή συνεισφορά στην τέχνη και την επιστήμη της βιομηχανίας των οπτικών εφέ." ψυχαγωγία».

Το 2001, διορίστηκε ως επίτιμος Ιππότης Διοικητής του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (KBE) από τη Βασίλισσα Ελισάβετ II για υπηρεσίες στη βρετανική κινηματογραφική βιομηχανία. Το 2004, του απονεμήθηκε η ανώτατη πολιτική διάκριση της Γαλλίας, το Légion d'Honneur από τον Πρόεδρο Ζακ Σιράκ. Τον Ιούνιο του 2008, ο Σπίλμπεργκ έλαβε το Βραβείο Hugh Downs του Πανεπιστημίου της Αριζόνα για την Αριστεία στην Επικοινωνία. Τον Οκτώβριο του 2009, ο Σπίλμπεργκ έλαβε το Μετάλλιο Ελευθερίας της Φιλαδέλφειας. Το βραβείο απονεμήθηκε από τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον. Τον Οκτώβριο του 2011, έγινε Διοικητής του Τάγματος του Βελγικού Στέμματος, μία από τις υψηλότερες τιμές του Βελγίου.

Στις 19 Νοεμβρίου 2013, ο Σπίλμπεργκ τιμήθηκε από την Εθνική Αρχή και Διοίκηση Αρχείων με Βραβείο Records of Achievement. Στον Σπίλμπεργκ δόθηκαν δύο φαξ της 13ης Τροποποίησης. η πρώτη που πέρασε το 1861 αλλά δεν επικυρώθηκε και η δεύτερη υπογράφηκε από τον Αβραάμ Λίνκολν το 1865 για την κατάργηση της δουλείας. Η τροποποίηση και η διαδικασία ψήφισής της ήταν το θέμα της ταινίας του Λίνκολν. Στις 24 Νοεμβρίου 2015, ο Σπίλμπεργκ τιμήθηκε με το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας από τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο. Τον Ιούλιο του 2016, ο Σπίλμπεργκ τιμήθηκε με το χρυσό σήμα Blue Peter από το παιδικό τηλεοπτικό πρόγραμμα του BBC Blue Peter. Ο Σπίλμπεργκ έχει τιμητικά πτυχία από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια, 1994, από το Πανεπιστήμιο Μπράουν το 1999, από το Πανεπιστήμιο Γέιλ το 2002, από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, 2009 και από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, 2016.

Διαβάστε επίσης:

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved