Όσκαρ 2023: Είστε σίγουροι ότι γνωρίζετε τα πάντα για το χρυσό αγαλματίδιο; Το βάρος & η ιστορία του
instagram @theacademy
Hollywood

Όσκαρ 2023: Είστε σίγουροι ότι γνωρίζετε τα πάντα για το χρυσό αγαλματίδιο; Το βάρος & η ιστορία του

Αναμφισβήτητα το βραβείο Oscar είναι το πιο αναγνωρίσιμο παγκοσμίως. Ποιος ηθοποιός άλλωστε δεν θα ποθούσε ένα χρυσό αγαλματίδιο στη συλλογή του;

Όταν γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία ενός ετήσιου βραβείου για τους ηθοποιούς το 1927, όλοι όσοι συμμετείχαν σε αυτή την πρωτοβουλία συμφώνησαν πως έπρεπε αυτό το τρόπαιο να είναι μεγαλειώδες.
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της MGM, Σέντρικ Γκίμπονς, σχεδίασε ένα αγαλματίδιο με έναν ιππότη που στεκόταν πάνω σε έναν κύλινδρο ταινίας και κρατούσε το ξίφος ενός σταυροφόρου. Η Ακαδημία χρησιμοποίησε τον διάσημο γλύπτη του Λος Άντζελες Τζορτζ Στάνλεϊ για να πραγματοποιήσει το σχέδιο σε τρεις διαστάσεις και κάπως έτσι γεννήθηκε το παγκοσμίου φήμης αγαλματίδιο.

1677164560961-618038771-jimmykimmel_332312224_514408674189736_1668521335815926707_n.jpg



Από την πρώτη βραδιά απονομής των βραβείων στις 16 Μαΐου 1929, στο Blossom Room του Hollywood Roosevelt Hotel, έχουν δοθεί περισσότερα από 3.000 αγαλματίδια. Κάθε Ιανουάριο, νέα χρυσά αγαλματίδια ρίχνονται στο χυτήριο του Polich Tallix της Νέας Υόρκης για να παραδοθούν τη λαμπερή βραδιά στους νικητές.

Το Όσκαρ έχει ύψος 16.19 εκατοστά και ζυγίζει 3.855 gr. Αν και το αγαλματίδιο παραμένει πιστό στο αρχικό του σχέδιο, το μέγεθος της βάσης διέφερε μέχρι το 1945, όταν υιοθετήθηκε το τρέχον πρότυπο.

https://www.instagram.com/p/CbqubE9jNr0



Κανείς δεν γνωρίζει πώς προέκυψε το όνομα Όσκαρ. Μια δημοφιλής ιστορία λέει ότι όταν είδε το τρόπαιο για πρώτη φορά η βιβλιοθηκονόμος της Ακαδημίας (και τελικά εκτελεστική διευθύντρια) Μάργκαρετ Χέρικ παρατήρησε ότι έμοιαζε με τον θείο της, τον Όσκαρ. Η Ακαδημία δεν είχε υιοθετήσει επίσημα το ψευδώνυμο μέχρι το 1939, αλλά μέχρι το 1934 είχε καθιερωθεί ως Όσκαρ, όταν ο αρθρογράφος του Χόλιγουντ Sidney Skolsky το χρησιμοποίησε σε ένα άρθρο του που αναφερόταν στην πρώτη νίκη της Katharine Hepburn για το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου.
Τα αγαλματίδια είναι από μασίφ μπρούτζο και επιχρυσωμένα με χρυσό 24 καρατιών. Λόγω έλλειψης μετάλλων κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, τα Όσκαρ κατασκευάζονταν από βαμμένο γύψο για τρία χρόνια. Μετά τον πόλεμο, η Ακαδημία κάλεσε τους παραλήπτες να ανταλλάξουν τις γύψινες φιγούρες με επιχρυσωμένες μεταλλικές φιγούρες.

https://www.instagram.com/p/CZr1fThsUPk



Η Ακαδημία δεν γνωρίζει πόσα αγαλματίδια θα μοιράσει σε κάθε ετήσια απονομή μέχρι να ανοίξουν οι φάκελοι τη βραδιά των Όσκαρ. Αν και ο αριθμός των κατηγοριών είναι γνωστός εκ των προτέρων, η πιθανότητα ισοπαλιών και πολλαπλών παραληπτών που μοιράζονται το βραβείο σε ορισμένες κατηγορίες καθιστά αδύνατη την πρόβλεψη του ακριβούς αριθμού των αγαλματιδίων που θα απονεμηθούν σε κάθε διοργάνωση. Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, τυχόν πλεονάζοντα βραβεία φυλάσσονται στο θησαυροφυλάκιο της Ακαδημίας μέχρι την εκδήλωση της επόμενης χρονιάς.

https://www.instagram.com/p/CcBA5nFJPDL



Επίσημη ονομασία:
Βραβείο Αξίας της Ακαδημίας
Ύψος:
16,19 εκατοστά
Βάρος:
3,855 γραμμάρια
Αριθμός βραβείων που έχουν δοθεί:
3,140
Πρώτος νικητής βραβείου:
Emil Jannings, Καλύτερου ηθοποιού για τον ρόλο του στην ταινία “The Last Command” και “The Way of All Flesh” το 1929

https://www.instagram.com/p/Cbsfkv0pJMp


Σχεδιαστής:
Cedric Gibbons, διευθυντής της Metro-Goldwyn-Mayer
Γλύπτης:
Ο καλλιτέχνης George Stanley
Κατασκευαστής:
UAP Polich Tallix
Χρόνος κατασκευής:
3 μήνες για 50 αγαλματίδια

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved