Ο Μίκης κατακτά και την Κίνα
Ο Μίκης κατακτά την Κίνα. Η πεποίθηση του Μίκη Θεοδωράκη ήταν πάντα ότι η δημοκρατία και η ελευθερία είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την εδραίωση της ειρήνης.
«Γιατί ο πόλεμος αποφεύγεται μόνο από ανθρώπους ελεύθερους, που μπορούν να ρυθμίσουν οι ίδιοι τις τύχες τους». Η μουσική του Μίκη είναι ένα βήμα διαμαρτυρίας για όλους τους λαούς της Γης και όχι μόνο για τη ρωμιοσύνη. Μπορεί ο μουσικοσυνθέτης να βγήκε από τα σπλάχνα της ελληνικής γης, αλλά ανήκει σε όλο τον κόσμο. Δεν είναι τυχαίο ότι τράβηξε όλα τα βλέμματα στη Σαγκάη η έκδοση στα κινεζικά του έργου «Μίκης Θεοδωράκης, η ψυχή της Ελλάδας», που δέσποζε σε περίοπτη θέση στο ελληνικό περίπτερο της παγκόσμιας έκθεσης «Expo 2010», με θέμα «Καλύτερη πόλη, καλύτερη ζωή». Αν ήταν εκεί ο Μίκης, θα χρειαζόταν μέρες για να υπογράφει όλα τα βιβλία που αγοράστηκαν. Τι κρίμα.
Ο Μίκης έχει πιστούς παντού. Ακόμα και στην Κίνα. Το έργο με τον τίτλο «Μίκης Θεοδωράκης, θρησκεία μου η Ελλάδα» κυκλοφόρησε το 2004 στη χώρα μας από τις εκδόσεις Αγκυρα. Τελευταία μεταφράστηκε στα κινεζικά από την Ελληνίστρια Σιού Κάι και εκδόθηκε από τον οίκο Baijian, που έχει έδρα τη Σαγκάη. Το έγραψε ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Γιώργος Λογοθέτης και διερευνά τη διαχρονικότητα και την οικουμενικότητα του έργου του Μίκη Θεοδωράκη. Στις σελίδες του περνάνε και οι εμπειρίες από τα ταξίδια εκτός Ελλάδας του ίδιου με τον Μίκη Θεοδωράκη την περίοδο της χούντας, ενώ είναι εμπλουτισμένο από υλικό με ανέκδοτες φωτογραφίες και αφίσες της εποχής, αλλά και από τη μεταπολίτευση.
Ανεξάντλητος μέγας δημιουργός ο Μίκης Θεοδωράκης, με έναν λόγο πάντα επίκαιρο… «Τον πολιτισμό τον κάνουν οι άνθρωποι του πολιτισμού, των οποίων τα έργα τα αποδέχεται ο λαός ανάλογα με την αξία τους. Οσο πιο πολλά και καλά έργα γίνονται και όσο υπάρχουν οι συνθήκες να πάνε στον λαό, τόσο αναπτύσσεται ο πολιτισμός σε μια χώρα».
πηγή:Espresso