Τάσος Νούσιας: «Θεωρώ αδιανόητη την αναλγησία του ανθρώπου απέναντι στον άνθρωπο»
Showbiz

Τάσος Νούσιας: «Θεωρώ αδιανόητη την αναλγησία του ανθρώπου απέναντι στον άνθρωπο»

Ο Τάσος Νούσιας κέρδισε τις εντυπώσεις ως Προμηθέας Δεσμώτης.

Ο ηθοποιός σε συνέντευξή του μίλησε για την πετυχημένη παράσταση που ανέβηκε σε παραγωγή Θοδωρή Μαροσούλη.

Τι διαδραματίζεται σε αυτήν την τραγωδία του Αισχύλου;

«Ο Τιτάνας Προμηθέας βρίσκεται αιώνια καρφωμένος σε έναν βράχο, υποφέροντας ανείπωτα μαρτύρια, επειδή ακύρωσε τις επιταγές και τη δύναμη της νέας εξουσίας του Δία. Αντιστάθηκε σε αυτήν, κλέβοντας το πυρ από τους θεούς και μεταφέροντάς το στους ανθρώπους, έτσι ώστε να διασωθεί η ανθρωπότητα από τον αφανισμό, που είχε προγραμματίσει η νέα εξουσία για τον άνθρωπο. Λέει ο ίδιος: “δεν είχα προσωπικό συμφέρον από την ελπίδα ενός καλύτερου ανθρώπου».

Ποια θέματα διερευνώνται μέσα από την ιστορία του Προμηθέα;

«“Βία και τρόμος και αδικία η εξουσία” λέει ο Προμηθέας σε μια άλλη αποστροφή του λόγου του. Συνεπώς, τίθεται ένα τεράστιο ζήτημα διακυβέρνησης και πώς αυτή εφαρμόζει θεμελιώδη ζητήματα ισονομίας, ισοπολιτείας και κώδικα αξιών. Πώς ο νέος εξουσιαστής επιβάλλει και πώς αντιλαμβάνεται - μέσω του κράτους και της βίας (ρόλοι που υπάρχουν μέσα στην τραγωδία του Αισχύλου και που δεν έχουν θεϊκή ή ανθρώπινη υπόσταση) - τον νόμο και την τιμωρία. Πρόκειται για ένα βαθιά πολιτικό έργο με ανθρωποκεντρικό μήνυμα, αφού η αντίσταση, η αντιεξουσιαστική του θέση και η θυσία του Προμηθέα προασπίζει, από μεριάς του, πανανθρώπινες αξίες και μάχες για μια καλύτερη και πιο δίκαιη ανθρωπότητα».

Τι θεωρείτε αδιανόητο στο παρόν μας;

«Πολλά πράγματα. Την αναλγησία του ανθρώπου απέναντι στον άνθρωπο. Τον μη σεβασμό. Τον άκρατο υλισμό και την αποθέωση του χρήματος».

Πηγή:naftemporiki

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved