Μαρία Δεναξά: «Ήταν τόσο μεγάλη και σοκαριστική αυτή η επίθεση»
Showbiz

Μαρία Δεναξά: «Ήταν τόσο μεγάλη και σοκαριστική αυτή η επίθεση»

Η γαλλική κοινωνία είναι ακόμη σοκαρισμένη έπειτα από την τρομοκρατική επίθεση της 13ης Νοέμβρη.

«Είμαστε όλοι σοκαρισμένοι, όχι μόνο η γαλλική κοινωνία. Όλος ο πλανήτης έζησε σχεδόν οε απευθείας μετάδοση όσα συνέβησαν στο Παρίσι. Οι Γάλλοι περίμεναν ότι κάποια στιγμή θα γινόταν νέο τρομοκρατικό χτύπημα. Ωστόσο κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα μιλούσαμε για τόσο πολλά θύματα Για πρώτη φορά επί ευρωπαϊκού εδάφους είδαμε τρομοκράτες να δρουν κατ' αυτό τον τρόπο. Σε κανένα μέρος στην Ευρώπη δεν έχουν πραγματοποιηθεί επιθέσεις αυτοκτονίας» τόνισε στο ΕΓΩ η Μαρία Δεναξά.

-Θεωρείς ότι φέρει ευθύνες η γαλλική κυβέρνηση;

«Είναι δύσκολο να το πει κανείς αυτό. Δεν φέρει σίγουρα απόλυτα η τρέχουσα μόνο κυβέρνηση ευθύνες. Νομίζω ότι μερίδιο ευθυνών θα πρέπει να αποδοθεί ευρύτερα στην εξωτερική πολιτική της Γαλλίας και σε λάθος αποφάσεις των κυβερνήσεων όλα αυτά τα χρόνια. Πα παράδειγμα, ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Γαλλίας στο βομβαρδισμό της Λιβύης ήταν καθοριστικός, όπως και η απόφαση να λάβει μέρος η χώρα, από τον Σεπτέμβριο και μετά, στους βομβαρδισμούς της Συρίας. Η Γαλλία ήταν ένα από τα κράτη που βοήθησαν κάποιους αντάρτες να εκπαιδευτούν στη Συρία και αργότερα μάθαμε ότι οι ίδιοι εισχώρησαν στο Ισλαμικό Κράτος. Ευθύνη έχουν συμπερασματικά όλες οι κυβερνήσεις.

-Πώς αντιδρούν πια οι πολίτες της χώρας;

«Οι πολίτες θρηνούν. Είναι πολύ νωπό το μακελειό. Όλοι είναι σοκαρισμένοι και μουδιασμένοι. Παραδέχονται ότι η καθημερινότητα της Γαλλίας θα αλλάξει. Ένας από τους στόχους των τζιχαντιστών ήταν να σπείρουν- το φόβο και αυτός, δυστυχώς, αρχίζει και εγκαθίσταται στις ψυχές των Γάλλων. Είναι καχύποπτοι με το διπλανό τους. Νομίζω ότι θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος προκειμένου οι πολίτες της χώρας να επουλώσουν τις πληγές που άφησε αυτή η τρομοκρατική επίθεση. Πλέον όλοι φοβούνται ότι η καθημερινότητα της Γαλλίας θα αλλάξει. Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετοί φοβούνται να κατεβούν -στο κέντρο του Παρισιού, να βγουν από τα σπίτια τους, να κάνουν τα ψώνια τους, να πάρουν το μετρό. Αυτή η αλλαγή της καθημερινότητας δεν είχε παρατηρηθεί τον Ιανουάριο μετά τα χτυπήματα στο « Charlie Hebdo» και το εβραϊκό παντοπωλείο. Ήταν τόσο μεγάλη και σοκαριστική αυτή η επίθεση.»

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved