Σταύρος Ζαλμάς: «Ο Μηνάς δυστυχώς έφυγε στο τέλος, πολύ λίγο πριν σηκωθούμε από το τραπέζι»
Showbiz

Σταύρος Ζαλμάς: «Ο Μηνάς δυστυχώς έφυγε στο τέλος, πολύ λίγο πριν σηκωθούμε από το τραπέζι»

Η παράσταση «Ταξίδι στον Σταυρό του Νότου» «παντρεύει» ξανά την ποίηση του Νίκου Καββαδία με τη μουσική του Θάνου Μικρούτσικου.

«Είναι πραγματικά ένα ταξίδι» είπε στο Βήμα ο Σταύρος Ζαλμάς. «Το δραματοποιημένο μέρος της παράστασης στηρίζεται στο διήγημα "Βάρδια" του Καββαδία όπου εκεί αποτυπώνει με τον ιδιαίτερο τρόπο του τη ναυτική ζωή, τα ταξίδια, τις θάλασσες, τις συναντήσεις. Ταξιδεύουμε κι εμείς μέσα σ' αυτή την ποιητική νοσταλγία».

Μια αρκετά μελαγχολική νοσταλγία αφού περιβάλλεται από πολέμους, μετανάστες, έρωτες. «Επειδή η "Βάρδια" είναι σαν ένα κινηματογραφικό μυθιστόρημα, θα υπάρχουν επίσης αρκετές προβολές σχετικές με την εποχή, με αυτά που ο Καββαδίας διηγείται, με την ατμόσφαιρα. Και όλο μαζί "παντρεύεται" την καταπληκτική μουσική του Μικρούτσικου που νιώθεις ότι είναι φτιαγμένο το ένα για το άλλο» (ο Ζαλμάς συμφωνεί με την ειρωνική αλήθεια ότι πολύς κόσμος έμαθε τον Καββαδία χάρη στον Μικρούτσικο).

Οι αναγνώσεις άρχισαν το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, αρχικώς με τους βασικούς ηθοποιούς και εν συνεχεία με όλους. «Πολύ νωρίς, ακόμα και ο τελευταίος της παράστασης μπήκε στη διαδικασία της προετοιμασίας» είπε ο ηθοποιός.

Το επί σκηνής μουσικό σύνολο απαρτίζεται από τους Ρίτα Αντωνοπούλου, Κώστα Θωμαΐδη και Γιάννη Μαθέ που ως τραγουδιστές αλλά και ως δρώντα πρόσωπα ερμηνεύουν τα τραγούδια του Μικρούτσικου, ενώ ο σκηνικός χώρος, με την υπογραφή του Γιώργου Πάτσα, δημιουργείται και εναλλάσσεται μέσα από οκτώ παράλληλες προβολές υπηρετώντας την κινηματογραφική δομή της παράστασης (υλικό πρωτογενές αλλά και παλιό).

Όλα αυτά όμως συμβαίνουν υπό τη σκιά μιας μεγάλης, πρόσφατης απώλειας. Ο Σταύρος Ζαλμάς, όπως όλοι οι ηθοποιοί της παράστασης, έζησε από κοντά τον θάνατο του Μηνά Χατζησάββα που συμμετείχε στην παράσταση. «Ο Μηνάς δυστυχώς έφυγε στο τέλος των αναγνώσεων, πολύ λίγο πριν σηκωθούμε από το τραπέζι. Ήταν μεγάλη απώλεια και σαν συνάδελφος και σαν άνθρωπος» (τον ρόλο του Χατζησάββα τον μοιράζονται όλοι οι ηθοποιοί, αν και το μερίδιο του λέοντος έπεσε στον Στέλιο Μάινα).

Ο Σταύρος Ζαλμάς δίνει μια φράση που να συνοψίζει για εκείνον την ουσία του Νίκου Καββαδία. Είπε: «Φεύγουμε. Να 'ρχεσαι στη βάρδια να τα λέμε. Εχουμε μίλια μπροστά μας. Λιμάνια... Γυναίκες... Ο κύκλος μένει πάντα ανοιχτός. Πού τελειώνει αυτό το ταξίδι;».

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved