Κώστας Μακεδόνας: «Η μουσική γεφυρώνει πατρίδες και ανθρώπους»
Showbiz

Κώστας Μακεδόνας: «Η μουσική γεφυρώνει πατρίδες και ανθρώπους»

Με αφορμή τη συναυλία του στο θέατρο «Παλλάς» στις 3 Απριλίου, μαζί με τους κορυφαίους καλλιτέχνες από τη Μέση Ανατολή Χάικ Γιαζιτζιάν και Ρόνι Μπαράκ, ο Κώστας Μακεδόνας μιλά για αυτή τη συνεργασία.

Τι περιλαμβάνει η συναυλία;
«Ψάξαμε μαζί και συλλέξαμε κυριολεκτικά «διαμάντια τραγούδια», παραδοσιακά και σύγχρονα, που έχουν επιρροή από την Ανατολή τα οποία θα παρουσιάσουμε σε έναν μουσικό διάλογο με τραγούδια από τα παράλια της Μικρας Ασίας, τη Σμύρνη, την Παλαιστίνη, τη Συρία, το Λίβανο και γενικά την Μέση Ανατολή. Είναι μια ιδιαίτερη δουλεία με μεγάλο ενδιαφέρον και πολλές εκπλήξεις»

Πείτε μας μια από τις εκπλήξεις αυτές
«Το γεγονός ότι θα παρουσιάσουμε τραγούδια στην Ελληνική και Αραβική γλώσσα σε ντουέτα με τον σπουδαίο Αρμένιο, συνθέτη, τραγουδιστή και ουτιστα Χαικ Γιαζιτζιαν θα είναι μια από τις εκπλήξεις για το κοινό»

Πως εξηγείτε πως τα τραγούδια της Ανατολής τα αγαπούν πολύ οι Έλληνες;
«Γεωγραφικά βρισκόμαστε στο Δυτικότερο σημείο της Ανατολής και στο Ανατολικότερο της Δύσης . Θα έλεγα ότι υπάρχει μια «γονιδιακή μνήμη». Τα ακούσματα μας ξεκινούν από το Βυζαντινό Μέλος της Ανατολικής Εκκλησιάς, και αναμιγνύονται με τον αμανέ φτάνοντας στην συνεχεία στο μπουζούκι και στο ρεμπετικό. Είμαστε ψυχικά και μουσικά πολύ κοντά, υπάρχει αυτό που λέμε «μουσική συγγένεια».

Κάνετε πρόβες με ανθρώπους που δεν μιλούν καν ελληνικά, όπως ο Rony Barrak πως αισθάνεστε για αυτό;
«Πράγματι αυτό είναι από τα ωραία της δουλειάς μας. Για εμένα ξέρετε οι πρόβες και οι συνεργασίες αυτές είναι πιο ωραίες στιγμές ακόμη και από την παράσταση. Η συναυλία αυτή έχει αυθεντικά στοιχειά του μουσικού κόσμου της Ανατολής και βέβαια καλλιτέχνες από την μέση Ανατολή που μιλούν αραβικά και ευτυχώς και αγγλικά. Θα έχουμε την χαρά να έχουμε μαζί μας τον Rony Barrak, έναν κορυφαίο κρουστό από το Λίβανο, γνωστό διεθνώς για την Τέχνη του και τον ιδιαίτερο τρόπο που παίζουν οι άνθρωποι αυτοί τα κρουστά όπως την «νταρμπούκα» την «Ανατολική Ντάμπλα». Έναν βιρτουόζο κρουστά που έχει κερδίσει τα διεθνή Θέατρα με την δεξιοτεχνία του. Θα τον δούμε και στην Ελλάδα. Έχουμε κάνει ήδη πρόβες και ήταν μια πολύ ωραία ατμόσφαιρα. Θα συμπράξει με την ορχήστρα και σε ελληνικά τραγούδια άλλα θα τον δούμε και σε δικά του σόλα»

Ποιο είναι το μήνυμα αυτής της συναυλίας;
«Ότι η μουσική γεφυρώνει πατρίδες και ανθρώπους»

Αισθάνεστε ότι έχετε ιδιαίτερη σχέση με το Ανατολικό ιδίωμα στο τραγούδι;
«Με την έννοια ότι είναι ένα είδος που το αγαπώ και το έχω υπηρετήσει χρόνια, ναι, άλλα υπάρχουν και άλλοι συνάδελφοι σπουδαίοι ερμηνευτές του είδους. Στην συναυλία του Παλλάς ο Χαικ Γιατζισιαν αρμένιος και γεννημένος στην Συρία είναι αυθεντικός εκφραστής του Ανατολίτικου ιδιώματος. Όταν συναντιόμαστε επί σκηνής είναι μια ωραία στιγμή,. Μπορεί να δει κανείς την προσέγγιση αυτή μέσα από την διαφορετική μας ταυτότητα. Περιμένω με ενδιαφέρον την αντίδραση του κοινού», λέει στην εφημερίδα Παραπολιτικά.

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved