Κάκια Ιγερινού: Τι είπε για την φιλία της με τον Μίκη Θεοδωράκη
Showbiz

Κάκια Ιγερινού: Τι είπε για την φιλία της με τον Μίκη Θεοδωράκη

Η Κάκια Ιγερινού έχει σημαντικές συνεργασίες στο βιογραφικό της, αλλά σίγουρα αυτή με τον Μίκη Θεοδωράκη είναι ξεχωριστή για εκείνη. 

Ποια η σχέση σας με τον Μίκη Θεοδωράκη;

«Είναι χρόνια συνεργασίας και τώρα πια είμαστε πάρα πολύ φίλοι. Ο Μίκης με έχει τιμήσει με τη φιλία του, τη γενναιοδωρία του, την αγάπη του. Θα έλεγα ότι είναι μία σχέση λατρείας».

Τι σας έχει διδάξει ως άνθρωπος αλλά και συνθέτης;

«Ότι και όλους μας, ότι το μεγαλύτερο χρέος στον τόπο μας είναι να αγωνιζόμαστε για την ελευθερία».

Ποια τραγούδια διαπαιδαγωγούν και με ποιο τρόπο;

«Όλα, άλλωστε η συλλογή «τραγούδια για παιδάκια και παιδιά» του Μίκη είχε ξαναπαιχτεί το 2003 με άλλο τίτλο στο θέατρο «Χώρα» και τώρα ανεβαίνει πάλι στο «θέατρο της ημέρας» με τίτλο «Το όνειρο και το θαύμα». Έχουμε βάλει και άλλα τραγούδια του Μίκη που και ο ίδιος προσέθεσε στη συλλογή του. Στην πραγματικότητα απευθύνεται σε παιδιά που σε λίγο θα γίνουν πολίτες και ελπίζουμε συνειδητοποιημένοι. Το κείμενο που είναι βασισμένο πάνω στα τραγούδια και τους στίχους του Μίκη δένει με τη λογική του και το χιούμορ του που πάντα ακολουθούσα βέβαια. Μέσα από ένα ευχάριστο και μελωδικό τραγούδι γιατί ο Μίκης είναι μελωδιστής στέλνει και ένα μήνυμα. Υπάρχει ένα τραγούδι που τα παιδάκια ρωτούν το φεγγαράκι «Που είναι πιο καλά στο βουνό, στη θάλασσα, στην πόλη που;» και απαντάει το φεγγάρι «όπου είναι υγεία και χαρά και όπου κανένας δεν πονά και κανένας δεν κρυώνει ούτε πεινά εκεί είναι πιο καλά». Και όλο αυτό με πάρα πολύ χαρούμενη μουσική και χορό»

Πως ξεκίνησε η ιδέα αυτής της παράστασης;

«Το βιβλίο βρέθηκε στα χέρια της Ανδρομάχης Μοντζολή που είναι αυτή που έφτιαξε το «θέατρο της ημέρας» και σκηνοθετεί την παράσταση. Είναι μια εξαιρετικά ικανή γυναίκα και πολύ καλή σκηνοθέτιδα. Με φώναξε και μου ζήτησε να βοηθήσω και μου είπε «πως θα γίνει να ανεβάσω αυτό το έργο;» και της απάντησα «αν θες να το ανεβάσεις ανέβασέ το. Από μένα δεν υπάρχει καμία αντίρρηση.» και απάντησα θετικά. Όπως δεν υπήρχε αντίρρηση και από τον Μίκη. Δεν το έκανα γιατί ήθελα μια δουλειά καθώς δεν μου αρέσει η εποχή και απέχω από τις δουλειές. Είναι μία εποχή κρίσης που αναγκαστικά κάνεις εκπτώσεις σε πολλά πράγματα. Εγώ δόξα τω Θεώ στη «χρυσή εποχή» που ήμουν και δημιουργούσα, μπορούσα και ανέβαζα δουλειές βάζοντας την υπογραφή μου σε ποιότητα. Ο λόγος που θεώρησα ότι είναι κατάλληλη εποχή να ανέβει το έργο είναι η διαχρονικότητα του Μίκη και τα μηνύματα που πρέπει να φθάσουν τώρα σε ένα κοινό μικρό και μεγάλο»

Πως ξεκίνησε η δημιουργική γραφή του σεναρίου;

«Ο Μίκης είναι χειμαρρώδης, δεν μπορείς να σταθείς σε κάποια σημεία. Μπορείς να γράφεις τόνους αλλά το θέμα είναι ότι εδώ αποφασίστηκαν κάποια τραγούδια γιατί στο σύνολο η συλλογή περιλαμβάνει σαράντα και δεν είναι δυνατό να μπουν όλα γιατί η παράσταση θα διαρκούσε σαράντα ώρες. Αυτά τα τραγούδια που αποφασιστήκαν έδεσαν μαζί με το κείμενο και προχώρησαν»

Ποια τα μηνύματα που περνά;

«Καταρχήν περνάει δύο πάρα πολύ βασικά. Υπάρχουν πάρα πολλοί ήρωες στο έργο η σημαντικότερη είναι η Μαργαρίτα που είναι ένα κοριτσάκι που έχει επιθυμία να αποκτήσει έναν κούκλο που να μιλάει, να έχει τεχνητή νοημοσύνη. Επειδή ο κόσμος έχει φτάσει στο χάλι αυτό, ο Θεός αποφασίζει να δώσει στο ξύλινο παιδί ζωή, ομιλία, αισθήσεις. Αν αυτό το ξύλινο παιδί καταφέρει από τους ανθρώπους να μάθει έστω και μία ανθρώπινη αρετή τότε θα γίνει αληθινός άνθρωπος και η ανθρωπότητα θα έχει μία δεύτερη ευκαιρία. Αυτό το ξύλινο παιδί λέγεται Μιχαλάκης και θυμίζει το Πινόκιο αλλά μετά διαφοροποιείται. Η Μαργαρίτα είναι ντυμένη στα κόκκινα που συμβολίζει την επιθυμία, τη δράση, την αντίδραση, την επανάσταση, την ελευθερία. Άρα λοιπόν δεν είναι ένας ήρωας ενός έργου αλλά πολλοί ρόλοι που έχουν μία δεύτερη ανάγνωση. Το δε ξύλινο παιδί προς τιμήν του Μίκη το έχω ονομάσει Μιχαλάκη που μαθαίνει, παθαίνει, διώκεται, απελευθερώνεται και γίνεται άνθρωπος με την αυταπάρνηση. Άρα έχουμε δύο ανθρώπινες αρετές την αγωνιστικότητα και την αυταπάρνηση με την ελευθερία. Όποιος έχει αυτές τις αρετές «γίνεται» άνθρωπος και μπορεί να βλέπει πιο καθαρά τους γύρω του και όχι μόνο τον εαυτό του» εξήγησε στο Καρφί.

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved