Κώστας Καζάκος: «Η μεγαλύτερη ανθρώπινη κατάκτηση είναι ο αγώνας»
Showbiz

Κώστας Καζάκος: «Η μεγαλύτερη ανθρώπινη κατάκτηση είναι ο αγώνας»

Ο Κώστας Καζάκος κατεβαίνει, στις 7 και 8 Ιουλίου, με έναν σημαντικό θίασο πρωταγωνιστών, στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου με την τραγωδία του Σοφοκλή «ΟΙΔΙΠΟΥΣ επί Κολωνώ», σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Είναι πάντα διαχρονικά τα μεγάλα έργα;

«Ο Σοφοκλής μιλά μέσα από τον «Οιδίποδα επί Κολωνώ» για τους ξένους. Για τους απάτριδες, για αυτούς που διώχνονται από τα σπιτικά τους, για εκείνους που τους κυνηγούν, τους φυγάδες, τους φτωχούς, τους ξεριζωμένοι. Οι λαοί του κόσμου σήμερα είναι σαν τον Οιδίποδα που δεν ξέρει για ποιον λόγο η μοίρα του επιφύλασσε τέτοια τύχη. Που έχει φταίξει αυτός. Οι Σύριοι που έρχονται στην πατρίδα μας ύστερα από έναν μακρύ δρόμο ψάχνουν ακόμη στο μυαλό τους τις αιτίες της καταστροφής τους. Ψάχνουν τον λόγο που έφαγαν τις βόμβες που χάθηκε το σπίτι τους, που σκοτώθηκε η οικογένεια τους. Και πιστεύω όπως και ο Οιδίποδας μέχρι και τα στερνά του, έτσι και ο σύγχρονος άνθρωπος έχει το χρέος να ψάχνει και να καταλάβει τον λόγο τα τραγωδίας του. Αυτό Είναι το ιδεώδες, να ψάχνουμε την αλήθεια μέχρι το τέλος», λέει στο Παρόν.

Είναι αυτό μας ξεχωρίζει από τα ζώα;
«Ε, βέβαια. Το μυαλό, η σκέψη. Μόνο ο άνθρωπος ερευνά τις αιτίες που προκάλεσαν ένα φαινόμενο, Σε όλη τη διάρκεια της Ιστορίας ο άνθρωπος είχε μόνο ένα όπλο: Τη γνώση. Αυτή δίνει την απόλαυση, την ηδονή. Το σώμα δεν κάνει τη διαφορά αλλά ο εγκέφαλος. Αυτοί ο μηχανισμός, αυτό το καύκαλο (το κρανίο), αυτός ο φλοιός δημιουργεί τον άνθρωπο και τον κάνει να συμπεριφέρεται διαφορετικά από τα ζώα. Ο Οιδίποδας όλη του τη ζωή ταλαιπωρείται, αλλά δικαιώνεται γιατί παλεύει και αγωνίζεται. Το δίδαγμα του Σοφοκλή προς τους θεατές είναι ο αγωνιζόμενος άνθρωπος. Η μεγαλύτερη ανθρώπινη κατάκτηση είναι ο αγώνας», καταλήγει.

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved