Θάνος Μικρούτσικος: «Ούτε η κρίση ούτε η ευμάρεια ευνοούν τις τέχνες»
Showbiz

Θάνος Μικρούτσικος: «Ούτε η κρίση ούτε η ευμάρεια ευνοούν τις τέχνες»

Ο Θάνος Μικρούτσικος έχει συνεργαστεί με σπουδαίους ποιητές και έχει μελοποιήσει σημαντικά έργα τους. 

Έχετε σκεφτεί τη σημασία του «Σταυρού του Νότου», τη σημασιοδότησή του ως δισκογραφικής επιλογής;

«Ωριμάζοντας, πριν ξεκινήσω τη σταδιοδρομία μου, διέθετα δυο «κολόνες», τη μουσική και την ποιητική. Προσπαθούσα να τις συνδυάσω. Στην πορεία μου ως τον Καββαδία έχω μελοποιήσει Σινόπουλο, Μαγιακόφσκι, Ρίτσο, Λόπε δε Βέγκα, Ελευθερίου, Μπρεχτ, Ευριπίδη. Ειδικά με αφορμή τον Καββαδία όμως θα πω ότι η μελοποίηση αξίζει μόνο όταν αποκαλύπτει κρυμμένες πτυχές του ποιήματος. Σε κάθε άλλη περίπτωση έχουμε υπόκρουση, δηλαδή δευτερεύουσα διαδικασία της μουσικής. Με τη μελοποίηση Καββαδία νιώθω ότι αποκαλύφθηκαν τα «κρυμμένα», ο ίδιος ο ποιητής. Είμαι ευτυχής γιατί συνέβαλα καθοριστικά στην ανατροπή μιας αντίληψης για ένα ποιητικό έργο σαν αυτό. Κάποτε πρέπει να ονοματίζουμε τους μύθους μας, εδώ και τώρα»

Ανάμεσα στις καλλιτεχνικές εμπειρίες σας παρεισφρέει και η πολιτική. Τι σημαίνει για έναν καλλιτέχνη η ανάμειξη σ' αυτή την τόσο διαφορετική πραγματικότητα;

«Η ερώτηση γίνεται σ' έναν χρόνο που δεν βοηθάει να μιλήσεις για 20-30 χρόνια πριν, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. Αυτά που έχουν γίνει και ξεφτιλίζουν τον πολιτικό χώρο είναι ασφαλώς μια κουβέντα εκ του ασφαλούς, Συμπέρανα πως ό,τι χτίζεται στη συνέχεια διαλύεται»

Η κρίση ωφελεί τις τέχνες; Ή έστω δίνει το περιθώριο για αναθεώρηση τους; Πώς βλέπετε τις εξελίξεις των τεχνών εδώ στην Ελλάδα;

«Ούτε η κρίση ούτε η ευμάρεια ευνοούν τις τέχνες. Όπως μου έλεγε ο Γιάννης Ρίτσος, «δημιούργησε για ό,τι σε καίει. Με σεβασμό σε ό,τι σου παραδόθηκε, μα να κοιτάς εμπρός» είπε σε Κυριακάτικη εφημερίδα.

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved