Η Κύπρος βράβευσε τον Γιάννη Σμαραγδή για τον «Καζαντζάκη»
Showbiz

Η Κύπρος βράβευσε τον Γιάννη Σμαραγδή για τον «Καζαντζάκη»

Ένα μήνα πριν την επίσημη προβολή στους κινηματογράφους της νέας του ταινίας με τίτλο «Καζαντζάκης», η Κύπρος τίμησε και βράβευσε το σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή.

Σε μια μεγαλειώδη εκδήλωση στην οποία προβλήθηκαν αποσπάσματα από το Making-Of της ταινίας και σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης και ενθουσιασμού, ο σκηνοθέτης παρέλαβε το τιμητικό μετάλλιο που του απένειμε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης ως αναγνώριση της σημαντικής προσφοράς του στην τέχνη και της συμβολής του στην προβολή των μεγάλων Ελλήνων δημιουργών και γενικότερα του Ελληνικού πολιτισμού.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, απονέμοντας το μετάλλιο είπε, μεταξύ άλλων, ότι ο Γιάννης Σμαραγδής είναι ένας διεθνώς καταξιωμένος και πολυβραβευμένος δημιουργός πολιτισμού. «…Εξήντα χρόνια μετά τον θάνατο ενός παγκόσμιου πολίτη, του Νίκου Καζαντζάκη, η ταινία του φίλου, Γιάννη Σμαραγδή, είναι μια άλλη σημαντικότατη προσφορά στην προβολή και το έργο του μεγάλου Κρητικού δημιουργού» τόνισε ο κ. Αναστασιάδης και εστιάζοντας στο Κοινωφελές Επιστημονικό Ίδρυμα Φώτος Φωτιάδης, δήλωσε «…επάξια έχετε τιμηθεί από ένα ίδρυμα που έχει αφήσει τη σφραγίδα του στην πατρίδα μας και τον ελληνισμό γενικότερα».

Στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο Παλλάς στη Λευκωσία και συνδιοργανώθηκε από το Κοινωφελές Επιστημονικό Ίδρυμα Φώτος Φωτιάδης, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, το Δήμο Λευκωσίας και το Πανεπιστήμιο Frederick, με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από το θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη διαβάστηκε χαιρετισμός του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος κου Νίκου Κοτζιά .

Η επιστολή, κατά το διάβασμα της οποίας χειροκροτήθηκε θερμά από το κοινό, σημείωνε «Αγαπητέ Γιάννη, το Υπουργείο Εξωτερικών και εγώ, σας ευχαριστούμε για την ως τώρα μεγάλη σας προσφορά και δημιουργία. Θα είμαστε δίπλα σας σε κάθε αντίστοιχη πολιτιστική δράση και ευχόμαστε η νέα σας ταινία για τον Ιωάννη Καποδίστρια να αναδείξει με την ίδια επιτυχία, αθέατες έως τώρα πτυχές της Ελληνικής ματιάς και γιατί όχι, να φωτίσει την καταγωγή του από την άλλη Ελληνική εστία της Μεσογείου, την Κύπρο μας, όπου το Ίδρυμα Φώτου Φωτιάδη σας τιμά δια χειρός του Πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.»

Χαιρετισμό επίσης απηύθυνε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής ο οποίος σημείωσε ότι η πρωτοβουλία του Κοινωφελούς Επιστημονικού Ιδρύματος Φώτος Φωτιάδης να τιμήσει με την αποψινή εκδήλωση τον κορυφαίο συγγραφέα μαζί με τον καταξιωμένο σκηνοθέτη, είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθότι στο πρόσωπό τους τιμούνται οι τομείς της λογοτεχνίας και του κινηματογράφου, αλλά και ο σύγχρονος ελληνικός πολιτισμός στο σύνολό του.

Ο κ. Καδής τόνισε ότι το ενδιαφέρον για μεγάλους Έλληνες λογοτέχνες και καλλιτέχνες διαπνέει το σύνολο της καλλιτεχνικής δημιουργίας του Γιάννη Σμαραγδή, αν κρίνουμε και από τις προηγούμενες ταινίες του «Καλή σου νύχτα κυρ Αλέξανδρε», «El Greco» και «Καβάφης», εξηγώντας ότι το σενάριο της νέας του ταινίας «Νίκος Καζαντζάκης» βασίζεται στο αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του μεγάλου συγγραφέα Αναφορά στον Γκρέκο.

Ολοκληρώνοντας το χαιρετισμό του ο Υπουργός Παιδείας επεσήμανε ότι η απόφαση του Κοινωφελούς Επιστημονικού Ιδρύματος Φώτος Φωτιάδης να απονείμει το ομώνυμο βραβείο στον Γιάννη Σμαραγδή για τη μεγάλη προσφορά του στον Ελληνισμό, συνιστά μια πολυσήμαντη έκφραση τιμής και αναγνώρισης σε έναν σκηνοθέτη διεθνούς εμβέλειας και ταυτόχρονα μια ακόμη έμπρακτη απόδειξη του ενδιαφέροντος του Ιδρύματος για τον πολιτισμό και τις διαχρονικές του αξίες.

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved