Κώστας Παπασπήλιου: «Χρησιμοποίησαν τον τίτλο «Μάλιστα κύριε Ζαμπέτα» χωρίς να με ρωτήσουν»

Κώστας Παπασπήλιου: «Χρησιμοποίησαν τον τίτλο «Μάλιστα κύριε Ζαμπέτα» χωρίς να με ρωτήσουν»

Ο Κώστας Παπασπήλιου δεν κρύβει τον παράπονο του για την παράσταση «Μάλιστα κύριε Ζαμπέτα»

Ο συγγραφέας Κώστας Παπασπήλιος, ο οποίος έχει γράψει βιογραφίες γνωστών καλλιτεχνών, όπως το «Μάλιστα, κύριε... Ζαμπέτα» εκφράζει το παράπονό του μέσα από την «Espresso» ότι του έκλεψε τον τίτλο ο Πέτρος Ζούλιας, σκηνοθέτης του ομώνυμου θεατρικού έργου με τη Βίκυ Σταυροπούλου και τον Τάσο Χαλκιά, που παίζεται στο θέατρο Αλίκη.

«Μέχρι τώρα έχουν εκδοθεί τρεις βιογραφίες του Ζαμπέτα: της Ιωάννας Κλειάσιου, η δική μου και της κόρης του αείμνηστου συνθέτη, της Κατερίνας Ζαμπέτα. Όμως, μόνο η δική μου έχει τον τίτλο “Μάλιστα, κύριε... Ζαμπέτα”, τον οποίο χρησιμοποίησαν ο σκηνοθέτης Πέτρος Ζούλιας και οι συντελεστές της εν λόγω παράστασης, χωρίς να με ρωτήσουν» δήλωσε και τονίζει πως το πρόβλημά του δεν είναι οικονομικό, ούτε θέμα προβολής, αλλά ηθικό: «Δεν διεκδικώ κάτι, ούτε θα κινηθώ δικαστικά. Το θέμα είναι ηθικό. Έπρεπε ο κ. Ζούλιας να με είχε πάρει τυπικά τηλέφωνο και να μου αναφέρει ότι πρόκειται να δώσει στην παράστασή του τον τίτλο του βιβλίου μου. Διότι έτσι φαίνεται ξεκάθαρα πως μου πήρε τον τίτλο κι αυτό δεν το λέω μόνο εγώ, αλλά και πολύς κόσμος, ο οποίος έχει διαβάσει τη δουλειά μου, και μάλιστα νομίζει πως η παράσταση βασίζεται στο δικό μου βιβλίο και όχι στο βιβλίο της κόρης του Ζαμπέτα, Κατερίνας, με τίτλο “Βαθιά στη θάλασσα θα πέσω”. Γιατί, λοιπόν, ο κύριος Ζούλιας δεν ονόμασε έτσι το έργο του και έβαλε τον δικό μου τίτλο;».

Ο συγγραφέας νιώθει πως τον υποτιμούν με την αδιαφορία που του έδειξαν και ξεκαθαρίζει: «Η αλήθεια είναι πως χαίρομαι που άλλη μια φορά κάποιοι δημιουργοί μέσα από ένα θεατρικό έργο προσπαθούν να αναδείξουν τη σπουδαία καλλιτεχνική προσωπικότητα του Γιώργου Ζαμπέτα. Από την άλλη πλευρά, όμως, δεν μου αρέσει που με αυτή την αδιαφορία τους σνόμπαραν το βιβλίο μου, το οποίο έγινε με πολύ μεράκι μέσα από 25 συνεντεύξεις κορυφαίων συνεργατών του, όπως ο Δημήτρης Μητροπάνος, η Δούκισσα, ο Σταμάτης Κόκοτας, η Μπέμπα Μπλανς, ο Πάνος Τζανετής και άλλοι. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη βιογραφία του κορυφαίου συνθέτη, η οποία κυκλοφόρησε το 2009, έγινε μεγάλη εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία και τιμήθηκε με επαινετικές κριτικές».

Τέλος, ο Κώστας Παπασπήλιος αποκάλυψε πως η βιογραφία του με τον τίτλο «Μάλιστα, κύριε... Ζαμπέτα» άρχισε να γράφεται με την προτροπή και τη συγκατάθεση του αείμνηστου γιου του συνθέτη, Μιχάλη Ζαμπέτα, ο οποίος είχε την επιθυμία το βιβλίο να γίνει και τηλεοπτική σειρά με πρωταγωνιστή τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη: «Το βιβλίο άρχισα να το γράφω ύστερα από επιθυμία του Μιχάλη Ζαμπέτα, που επί έναν χρόνο ανέβαινε στο σπίτι μου στα Βριλήσσια, όπου μένω, για να με πείσει να κάνω τη βιογραφία του πατέρα του. Ο Μιχάλης μού έδωσε κασέτες με συνεντεύξεις και πολλά στοιχεία από τη ζωή και την καριέρα του συνθέτη. Μάλιστα, τρεις μέρες πριν φύγει από τη ζωή με κάλεσε στο Σισμανόγλειο, όπου νοσηλευόταν, και με την παρουσία των δύο παιδιών του, αλλά και του Ιεροκλή Μιχαηλίδη, μου ζήτησε να δίνω όλα τα στοιχεία που συλλέγω στον Γιώργο Αρμένη, με σκοπό εκείνος να ετοιμάσει σίριαλ με πρωταγωνιστή τον ηθοποιό. Δυστυχώς, υπήρξαν κάποιες αντιξοότητες και το σίριαλ δεν έγινε».

GALLERY

ΔΕΣ ΤΗ GALLERY