Δημήτρης Πουλικάκος: «Είμαστε στόκοι και μας αντιμετωπίζουν με νούμερα»
Showbiz

Δημήτρης Πουλικάκος: «Είμαστε στόκοι και μας αντιμετωπίζουν με νούμερα»

Για την έννοια της σάτιρας σήμερα και πώς νιώθει ότι ασκείται, μίλησε σε πρόσφατη συνέντευξη του ο Δημήτρης Πουλικάκος.

Είναι παρεξηγημένη η έννοια της σάτιρας;
«Σίγουρα. Η τηλεοπτική σάτιρα είναι πιο κατευθυνόμενη από την ανεξάρτητη. Ή η «ιδρυματική» σάτιρα. Γιατί έχουμε και τέτοια τώρα - αφού όλη η τέχνη τείνει να «ιδρυματοποιείται» πλέον»

Ποια είναι η «ιδρυματική» σάτιρα; «Αυτή που προβάλλεται στο κοινό με ένα πλαστικό περιτύλιγμα»

Πόσο σοβαρό πράγμα είναι η σάτιρα; «Πολύ σοβαρό. Αλλά καλύτερα σάτιρα παρά πόλεμος. Η σάτιρα ξεκινάει από την αυτοσάτιρα. Οι άνθρωποι έχουμε μεγάλη πλάκα έτσι κι αλλιώς. Αλλά μας μαθαίνουν να το ξεχνάμε αυτό και να εμφανιζόμαστε σοβαροφανείς»

Πράγμα το οποίο εσείς το αντιληφθήκατε νωρίς... «Ημουν από μικρός περίεργος. Είχα παράξενες ανησυχίες. Πάντως και ο πατέρας μου είχε ένα ιδιαίτερο χιούμορ. Αλλά ακριβώς πώς έγινε, δεν ξέρω. Αυτές είναι διεργασίες μη συνειδητές»

Μέσα από τη σάτιρα περνούν τα πιο σοβαρά πράγματα;
«Ε, ναι. Μέσα από το χιούμορ λέγονται ευκολότερα τα πράγματα. Αν και συχνά το χιούμορ είναι και επιθετικό, αφού γίνεται εις βάρος κάποιου. Τώρα πια έχουμε βέβαια αυτό το νεωτεριστικό, το «πολιτικώς ορθόν», με τα κουτάκια στα οποία πρέπει να μπαίνουμε. Φωνάζουμε για ελευθερία, αλλά όσο πάει αυτή η ελευθερία περιορίζεται. Ο κόσμος υφίσταται παντού μια συστηματική πλύση εγκεφάλου. Καθώς η αγορά ανοίγει, πράγμα θετικό από τη μια και αρνητικό από την άλλη, κάποιες αιχμηρές έννοιες πολτοποιούνται. Σαν τον ξυλουργό που πλανίζοντας μια σανίδα εξαφανίζει τους ρόζους. Στη θέση του ρόζου μπαίνει συνήθως στόκος. Κάπως έτσι λειτουργεί μια οργανωμένη και συντηρητική κοινωνία»

Εχουμε γίνει δηλαδή στόκοι; «Είμαστε στόκοι και μας αντιμετωπίζουν με νούμερα. Σαν βιομηχανικά προϊόντα. Γιατί εκτός από στόκοι γινόμαστε και βιομηχανικά προϊόντα»

Η σάτιρα τελικά πώς ασκείται; «Το θέμα δεν είναι να κάνεις πλάκα ή να κάνεις τον άλλο ρεζίλι. Πρέπει να στηρίζεις αυτό που λες. Να το έχεις καλλιεργήσει. Πάντως εγώ ακόμα υποστηρίζω το γιαουρτάκι. Ενα είδος σάτιρας είναι κι αυτό. Το γιαούρτι είναι ελληνική εφεύρεση. Και δεν είναι βία, είναι προειδοποίηση», λέει ο ίδιος στην εφημερίδα Έθνος.

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved