Φαραντούρη: «Ο «Επιτάφιος» του Ρίτσου έγινε σύμβολο για κάθε μάνα που χάνει το παιδί της»
Showbiz

Φαραντούρη: «Ο «Επιτάφιος» του Ρίτσου έγινε σύμβολο για κάθε μάνα που χάνει το παιδί της»

Η Μαρία Φαραντούρη έχει ερμηνεύσει μεγάλα τραγούδια και ποιήματα. 

Η Μαρία Φαραντούρη έχει ερμηνεύσει πολλές φορές τον «Επιτάφιο» του Γιάννη Ρίτσου σε συναυλίες της, αλλά αυτή την φορά, θα τον παρουσιάσει σε μια ολοκληρωμένη μορφή.

Ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του «Επιτάφιου» του Γιάννη Ρίτσου και του Μίκη Θεοδωράκη που κάνουν το έργο αυτό μοναδικό;

«Το έργο αυτό σήμανε την απαρχή της μελοποιημένης ποίησης στο σύγχρονο ελληνικό τραγούδι. Οι στίχοι του «Επιτάφιου» είναι ένας θρήνος της μάνας που χάνει το παιδί της στη μέση του δρόμου δολοφονημένο σε μια διαδήλωση των απεργών καπνεργατών. Από αυτήν τη φωτογραφία, που τραβήχτηκε τον Μάη του ‘30, εμπνεύστηκε ο Γιάννης Ρίτσος αυτό το μεγαλειώδες ποιητικό έργο. Ο «Επιτάφιος» του Ρίτσου έγινε σύμβολο για κάθε μάνα που χάνει το παιδί της. Από την Παναγία μέχρι τη μάνα πρόσφυγα που βλέπει το παιδί της να πνίγεται στο Αιγαίο. Γι’ αυτό, το έργο διαπνέεται από μια ιερότητα. Στη συνέχεια έστειλε τα ποιήματα του στον Μίκη και εκείνος τα μελοποίησε. Ο Μίκης, από την άλλη πλευρά, με τη μουσική του θρηνούσε τους αδικοχαμένους νεκρούς της γενιάς του. Ο «Επιτάφιος» του Μίκη είναι κάτι σαν λειτουργία μνήμης, ένα χρέος απέναντι στους αγώνες των αδικοχαμένων αυτών νεκρών. Οι δύο αυτοί θρήνοι λοιπόν ενώθηκαν και δημιούργησαν ένα έργο μοναδικό, που έγινε διαχρονικό κτήμα του λαού μας»

Ποιες είναι οι απαιτήσεις του «Επιτάφιου» από τον ερμηνευτή; Θεωρείτε ότι κάθε μεγάλο έργο έχει έναν μόνο ιδανικό ερμηνευτή;

«Το συγκεκριμένο έργο το έχουν ερμηνεύσει πολλοί καλλιτέχνες όλα αυτά τα χρόνια. Πρώτος βέβαια ήταν ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης. Το έχω ερμηνεύσει και εγώ σε συναυλίες με τον Μίκη Θεοδωράκη. Μάλιστα ο Ρίτσος, που του είχε αρέσει πολύ η ερμηνευτική εκδοχή μου, είχε πει στον Μίκη πως θα 'θελε μια μάνα ως ερμηνεύτρια για τον «Επιτάφιο» και πως εγώ ταυτιζόμουν με αυτή την εικόνα. Στις περισσότερες συναυλίες μου, και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, συμπεριλαμβάνω τραγούδια από τον «Επιτάφιο». Αυτήν τη φορά όμως θα παρουσιάσουμε το έργο ολοκληρωμένο μαζί με τον εξαιρετικό βαθύφωνο Τάσο Αποστόλου» εξήγησε στο Έθνος της Κυριακής.

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved