Μάριος Φραγκούλης: «Συμφωνείς ή διαφωνείς με τον Θεοδωράκη, ο Μίκης ανήκει σε όλους τους Έλληνες»
Showbiz

Μάριος Φραγκούλης: «Συμφωνείς ή διαφωνείς με τον Θεοδωράκη, ο Μίκης ανήκει σε όλους τους Έλληνες»

Για τον μεγάλο Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη τον οποίο θεωρεί «σταθερά» στη ζωή του και την καλλιτεχνική του πορεία, μιλάει ο Μάριος Φραγκούλης.

Τι έχεις κρατήσει από την πρώτη συναυλία που ερμήνευσες Θεοδωράκη; Τι θυμάσαι από αυτή;

Τον παλμό και την αγάπη του κόσμου, πρωτίστως, για το μεγαλειώδες έργο του Ελύτη και του Μίκη και μετά την τρομερή ενέργεια που εισέπραττα από όλον τον κόσμο που κρεμόταν από τα χείλη μου, σε κάθε φράση! Ηταν μια μαγεία που θα μου μείνει αποτυπωμένη για πάντα στην ψυχή και στην καρδιά μου. Ημουν τόσο περήφανος που είμαι Ελληνας!

Πες μου για την αντίδραση του κοινού όταν τραγούδησες το «Αξιον Εστί».

Θυμάμαι πως εγώ, που ήμουν στην πλατεία, δάκρυσα! Ναι, θυμάμαι τον κόσμο να τραγουδά δυνατά με πάθος ελληνικό. Με δύναμη. Να χειροκροτεί δυνατά. Σαν ένα ωστικό κύμα να παρασέρνει και μένα από τη σκηνή. Αυτό δηλαδή που είναι η μουσική του Μίκη, ο ίδιος ο Μίκης, μια παλίρροια συναισθημάτων. Ολοι κλαίγαμε!

Ολα αυτά τα χρόνια στις συναυλίες σου ερμηνεύεις κομμάτια του. Ανήκει πάντα στις... σταθερές σου, δεν είναι έτσι;

Ευτυχώς που έχουμε σταθερές στη μουσική μας! Ναι, ο Μίκης είναι μια σταθερή δύναμη για μένα στο μουσικό μου σύμπαν. Ο Μίκης είναι ένας ζωντανός μύθος, ήταν ο πρώτος που κατάφερε να μελοποιήσει τους μεγαλύτερούς μας ποιητές και να τους εκτοξεύσει στο διηνεκές!

Τελευταία, λόγω κάποιων θέσεών του, πολιτικών και μη, δέχθηκε έντονα πυρά από μερίδα του Τύπου και όχι μόνο. Ποια είναι η θέση σου σε αυτό; Τι έχεις να πεις για την επίθεση σε εκείνον;

Κατ’ αρχάς, ζούμε σε μια δημοκρατική χώρα, άρα εκ των πραγμάτων ο Μίκης μπορεί να μιλήσει και να εκφραστεί όπως θέλει. Κανείς δεν τολμά να αμφισβητήσει το κύρος του, τη δύναμή του, αλλά και το τόσο σημαντικό του έργο, που είναι γνωστό στα πέρατα του κόσμου. Ως Ελληνας έχει υποφέρει ουκ ολίγα και μέσα στα έργα του περικλείεται όλη η Ελλάδα. Ο Μίκης είναι πολύ μεγάλος Ελληνας και αγαπά βαθιά τη χώρα μας και τον λαό της. Ζούμε την εποχή της έντονης κριτικής προς όλους και όλα. Ισως γιατί ωριμάζουμε ως λαός μέσα από την πρόσφατη εθνική κρίση. Ετσι περνάμε και τη φάση του να κρίνουμε τον πατέρα και τη μητέρα μας, ό,τι δηλαδή είναι για εμάς τους μουσικούς καλλιτέχνες ο Μίκης Θεοδωράκης. Συμφωνείς ή διαφωνείς με τον Μίκη Θεοδωράκη, ο Μίκης ανήκει στους Ελληνες. Σε όλους τους Ελληνες.»

Πηγή: Real

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved