Νίκη Σταύρου: Αυτή είναι η μεγαλύτερη επαγγελματική της επιτυχία
Showbiz

Νίκη Σταύρου: Αυτή είναι η μεγαλύτερη επαγγελματική της επιτυχία

Η Νίκη Σταύρου κουβαλάει μια βαριά κληρονομιά, αυτή του Νίκου Καζαντζάκη

Σκοπός της να διαδώσει το έργο του σε όλο τον κόσμο.

Η ίδια μίλησε για την πορεία της και τα όσα έχει καταφέρει από την ημέρα που ανέλαβε εξ' ολοκλήρου τις Εκδόσεις Καζαντζάκη.

Ποια θεωρείς μεγαλύτερη σου επαγγελματική επιτυχία;

«Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να μιλήσω για όλη την ομάδα που εργάζεται σκληρά στις Εκδόσεις Καζαντζάκη: Με την αφοσίωση και την πραγματική τους αγάπη για αυτό που κάνουν, ας πω ότι κατάφερα να πετύχω ένα ποσοστό από τους επαγγελματικούς μου στόχους για το έργο του Καζαντζάκη. Ο κεντρικός πάντα στόχος για τα έργα στα ελληνικά, «η ιερή αποστολή», όπως θα έλεγε ο πατέρας μου, είναι να φτάσει το έργο του με τον εμψυχωτικό λόγο του από το βορειότερο έως το νοτιότερο σύνορο της Ελλάδα. Αυτό το καταφέραμε με την προσφορά στο Έθνος-το 2013, όπου περισσότερα από 2 εκατομμύρια βιβλία διανεμήθηκαν στο κυριακάτικο τεύχος από τα περίπτερα, όπου ουρές ανθρώπων στέκονταν για να πάρουν το βιβλίο της εβδομάδας. Με τα αντίτυπα που μας χάρισε η εφημερίδα δώσαμε 3.410 βιβλία Καζαντζάκη στις φυλακές της Ελλάδας, σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης. Τώρα επαναλάβαμε την προσφορά με το Πρώτο Θέμα: Επίσης, από το 2011 έως και σήμερα έχουμε συνάψει πάνω από 190 καινούριες συμφωνίες για ξένες μεταφράσεις έργων του Καζαντζάκη, θεατρικές διασκευές, κινηματογραφικές ταινίες κλπ.»

Ποια ιστορία που φανερώνει την αγάπη που εισπράττεις στο εξωτερικό για τον Νίκο Καζαντζάκη διηγείσαι πιο συχνά;

«Οι συνεργάτες μου συχνά αστειεύονται πως αν μου δείξει κάποιος μια χώρια στο χάρτη της υφηλίου, θα έχω και μια ιστορία να πω. Ενδεικτικά, ας πω για τη Λετονία, όπου το πρώτο νεοελληνικό βιβλίο που κυκλοφόρησε ήταν το 2016 Ο Τελευταίος Πειρασμός και που πριν από κάποιους μήνες μου έγραψε περιχαρής ο μεταφραστής του Πήτερ Μπολσαΐτης, πως πήρε το «Χρυσό Μήλο», το βραβείο της ομορφότερης έκδοσης στη Ρίγα ή για την επιστολή που έλαβα σε άπταιστα ελληνικά από ένα δάσκαλο λυκείου από το Μπουένος Άιρες, ο οποίος έμαθε τη γλώσσα μας από τη μεγάλη του αγάπη για το . έργο του Καζαντζάκη και με καλούσε εκεί να κάνω ένα σεμινάριο για τον Καζαντζάκη στην τάξη του. Ή ότι στην Μπράιλα της Ρουμανίας ένα δημοτικό σχολείο θα γιορτάσει το Δεκέμβριο την 7η επέτειο της μετονομασίας του από Σχολείο Νο. 5 σε Σχολείο «Νίκος Καζαντζάκης».» εξήγησε στο people

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved