Σταμάτης Σπανουδάκης: «Εύχομαι ο θεός να μη μου δώσει παραπάνω από όσα αντέχω»
Showbiz

Σταμάτης Σπανουδάκης: «Εύχομαι ο θεός να μη μου δώσει παραπάνω από όσα αντέχω»

Ο Σταμάτης Σπανουδάκης στις 29 και 30 Οκτωβρίου θα παρουσιάσει στο θέατρο «Παλλάς» το νέο του άλμπουμ με τίτλο ««Ψυχή μου, μη λυγίζεις».

 

Ο σπουδαίος συνθέτης σε πρόσφατη συνέντευξή του σχολίασε τι σηματοδοτεί ο τίτλος αυτός για εκείνον καλλιτεχνικά αλλά και προσωπικά, και τι είναι αυτό που μπορεί να τον κάνει να λυγίσει.

«Ψυχή μου, μη λυγίζεις»: τι σηματοδοτεί ο τίτλος αυτός για εσάς καλλιτεχνικά αλλά και προσωπικά;

«Είναι σαν να ακούω μια φωνή γλυκιά, γνώριμη, παρηγορητική, στις δύσκολες στιγμές μου ή στιγμές μας, που ψιθυρίζει τρυφερά στ' αυτί μου. Και μου δίνει δύναμη, κουράγιο κι σιγουριά για όσα έρχονται. Τώρα τρελάθηκα ή όντως είναι αυτό που νομίζω. Κατά πολλούς το πρώτο. Κατ' εμέ το δεύτερο. Και καλλιτεχνική και ανθρώπινη άδεια, έχω την ανάγκη να μοιραστώ αυτό που ακούω με όσους θέλουν να με ακούσουν. Άλλωστε, αυτό κάνω χρόνια τώρα, χωρίς φόβο και, με πρέπον και ευγενικό, ελπίζω, πάθος».

Έχει χρειαστεί πολλές φορές να απευθύνετε στον εαυτό σας την παραπάνω προτροπή; Τι είναι αυτό που μπορεί να κάνει τον Σταμάτη Σπανουδάκη να λυγίσει;

«Πολλά και διάφορα. Εύχομαι ο θεός να μη μου δώσει παραπάνω από όσα αντέχω. Αλλά και αν μου δώσει, να μου δώσει συγχρόνως και τη δύναμη να τα αντέξω. Στις δύσκολες στιγμές, αν ξεφύγεις από την παγίδα του «γιατί εγώ;» και γενικά του παράπονου και δεχτείς τον πόνο, την αρρώστια και τον θάνατο ακόμη με τα μάτια επάνω Του, θα μπεις στην άλλη πραγματική διάσταση, όπου όλα είναι φτιαγμένα όπως πρέπει. Με αγάπη και από αγάπη. Θα δεις το «εργόχειρο» από τη σωστή και όμορφη μεριά και όχι από κάτω τις κλωστές μπερδεμένες να κρέμονται. Έτσι μου έλεγε η γερόντισσα Γαβριηλία. Να 'ναι πάντα κοντά και δίπλα μας».

Πού βρίσκετε καταφύγιο στις δύσκολες στιγμές σας;

«Ανθρωπίνως στη μουσική, είτε αυτή που εκείνη τη στιγμή δημιουργώ είτε αυτή που ακούω για να γεμίσω τις μπαταρίες μου, στην Ντόρη και όλα όσα σημαίνει για μένα, και-στα χάδια και στην παρουσία των κατοικίδιων. Πολλές φορές και στους ανθρώπους. Βαθύτερα, γιατί θέλει προσπάθεια, στην προσευχή, στα κομποσκοινιά, στη Βίβλο, στους βίους των Αγίων, στο Γεροντικό και σε λίγους επιλεγμένους συγγραφείς», λέει στο ΕΘΝΟΣ της Κυριακής.

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved