Πέθανε ο Κώστας Βρεττάκος
Showbiz

Πέθανε ο Κώστας Βρεττάκος

Πέθανε σε ηλικία 80 ετών, ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Κώστας Βρεττάκος, μετά από προβλήματα υγείας που τον ταλαιπωρούσαν από καιρό. Ο Κώστας Βρεττάκος νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο Σωτηρία.

Ο Κώστας Βρεττάκος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1938 και ήταν γιος του ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου. Από νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με τον κινηματογράφο, τέχνη στην οποία όμως δεν αφοσιώθηκε ποτέ αποκλειστικά.

Εκτός από σκηνοθέτης ήταν επίσης συγγραφέας και φωτογράφος, ενώ από το 1990 ως το 2006 διετέλεσε ειδικός σύμβουλος κινηματογραφίας στο Υπουργείο Πολιτισμού, από το 1991- 1998 υπήρξε πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου αλλά και εθνικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Eurimages, στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ο Βρεττάκος, παράλληλα με τις κινηματογραφικές του ενασχολήσεις, εργαζόταν ως επιμελητής εκδόσεων, παραγωγός διαφημιστικών ταινιών και περιστασιακά ως δημοσιογράφος ενώ συνεργάστηκε με την θρυλική «Επιθεώρηση Τέχνης» και εξέδωσε δύο ποιητικές συλλογές με τον τίτλο «Ανάριθμα».

Παράλληλα με τη φωτογραφική του δραστηριότητα, ασχολήθηκε και με τον κινηματογράφο γυρίζοντας μια σειρά από ταινίες ντοκιμαντέρ όπως «Το στρώμα της καταστροφής» (1980) και «Διάσωση Ακρόπολης» (1984) που ξεχώρισαν.

Η ταινία του «Τα παιδιά της Χελιδόνας» ήταν η μοναδική μεγάλου μήκους που σκηνοθέτησε στον κινηματογράφο και θριάμβευσε στα βραβεία του φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1987 κερδίζοντας έξι βραβεία, ανάμεσα στα οποία εκείνο της καλύτερης ταινίας.
Η μακροχρόνια φωτογραφική του συνεργασία με την Εμμανουέλα ντε Νόρα οδήγησε στην ίδρυση του εκδοτικού οίκου «Τρία Φύλλα».

Το 2016, η τελευταία εκδοτική του δημιουργία, το «Ασκήσεις περιέργειας» τιμήθηκε με το Βραβείο Μυθιστορήματος της Ακαδημίας Αθηνών.

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved