Hλίας Φιλίππου: «Στα 15 μου έγραψα το πρώτο τραγούδι μου»
Showbiz

Hλίας Φιλίππου: «Στα 15 μου έγραψα το πρώτο τραγούδι μου»

Ένας εκ των κορυφαίων Ελλήνων στιχουργών, ο Ηλίας Φιλίππου μιλάει για τη δουλειά του, πότε έγραψε το πρώτο τραγούδι του και την πρώτη μεγάλη επιτυχία του.

Το πρώτο σας τραγούδι πότε το γράψατε;
«Στα 15 μου και ήταν το «Ερωτευμένη μου καρδιά», που το έδωσα στη Λίτσα Διαμάντη».


Πώς τα καταφέρατε τόσο μικρός;
«Είχα φίλους που ασχολούνταν με τα ίδια πράγματα. Γνώρισα έναν γείτονα, μαέστρο, τον Τάκη Γαλάτη, έναν πολύ ταλαντούχο μουσικό που με σύστησε σε κάποιους ανθρώπους και ξεκίνησα. Τα πρώτα μου βήματα έγιναν με μεγάλους συνθέτες της εποχής, όπως ο Αντώνης Ρεπάνης, ο Νάκης Πετρίδης... Την ίδια εποχή έγραψα επτά οκτώ τραγούδια για διάφορους μεγάλους καλλιτέχνες της εποχής, όπως η Τζένη Βάνου, η Λίτσα Διαμάντη, ο Λευτέρης Μυτιληναίος. Και έγραψα και ένα τραγούδι στον πρώτο δίσκο της Αντζελας Δημητρίου, όταν ήταν στο ξεκίνημά της. Το «Μίλα μου για έρωτα».


Και η πρώτη μεγάλη επιτυχία;
«Το '79 έγραψα μία αστεία ρούμπα για τον Λευτέρη Πανταζή, το «Τι σου το 'δωσε ο Θεός τέτοιο μυαλό», και έγινε πανικός! Εκανε 170.000 πωλήσεις».


Και η μεγάλη επιτυχία γενικά;
«Η μεγαλύτερη επιτυχία που έγραψα και σηματοδότησε νέα ροή πραγμάτων και σε μία εποχή που είχε απαξιωθεί το λαϊκό τραγούδι ήταν το '94, το «Φεύγοντας να πάρεις ό,τι θες», που τραγούδησε ο Πασχάλης Τερζής. Τότε άρχισα να συνεργάζομαι με τον Κυριάκο Παπαδόπουλο, το έτερον ήμισυ, που έως τώρα είναι στα περισσότερα τραγούδια μου. Γράφει καταπληκτικά λαϊκά τραγούδια».


Από τι εμπνέεστε;
«Από την καθημερινότητα».


Και η έμπνευση έρχεται έτσι ξαφνικά;
«Αυτό γινόταν παλιά. Τώρα πλέον γράφω όποτε πρέπει να γράψω. Παίρνω τη δουλειά και την κάνω. Πλέον λειτουργώ σαν πολιτικός μηχανικός, που παίρνει τα σχέδια και κατασκευάζει το σπίτι».


Αυτό έχει να κάνει με την εμπειρία;
«Ε, ναι. Πολλές φορές μού λένε «Μήπως αυτά είναι προσωπικά βιώματα;». Μα είναι δυνατόν; Στα 5.000 τραγούδια που έχω γράψει θα έπρεπε να έχω παντρευτεί 2.500 φορές και να έχω χωρίσει άλλες 2.500!», λέει στην Espresso.

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved