Φωτεινή Μπαξεβάνη: «Το θέατρο με κάνει καλύτερο άνθρωπο»
Showbiz

Φωτεινή Μπαξεβάνη: «Το θέατρο με κάνει καλύτερο άνθρωπο»

Η Φωτεινή Μπαξεβάνη, παραχώρησε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη σε γνωστό περιοδικό.

Η γνωστή ηθοποιός αποκάλυψε τα πάντα για τη συνεργασία της με τον Γιώργο Κιμούλη στο θεατρικό σανίδι, ενώ μίλησε για το πώς το θέατρο της άλλαξε τη ζωή.

Πρωταγωνιστείς στην παράσταση «Το παγκάκι» στο Θέατρο Τόπος Αλλού. Τι έχεις αποκομίσει από τη συνεργασία σου με τον Γιώργο Κιμούλη, ο οποίος είναι και ο σκηνοθέτης του έργου;

Είναι η πρώτη φορά που βρισκόμαστε με τον Γιώργο Κιμούλη επί σκηνής. Ήταν μία πρόταση δική του, η οποία με χαροποίησε ιδιαίτερα, είπα αμέσως το «ναι», γιατί είναι πολύ σπουδαίος καλλιτέχνης. Τον εκτιμώ και τον θαυμάζω εδώ και χρόνια. Είχα πολύ καιρό να συνεργαστώ με έναν άνθρωπο που φροντίζει και την παραμικρή λεπτομέρεια με τόση αγάπη. Είναι πάρα πολύ προσεγμένη η παράσταση μας, καθώς είναι τελειομανής, όπως κι εγώ.

Η υπόθεση αφορά δύο αγνώστους που συναντιούνται και κάθονται στο ίδιο παγκάκι. Πιστεύεις ότι τα πράγματα στη ζωή συμβαίνουν καρμικά ή τυχαία;

Αν επιθυμούμε κάτι πολύ, αυτό συμβαίνει. Οπότε εκεί συνδυάζεται το τυχαίο με το καρμικό με κάποιον τρόπο. Αναλόγως πώς βλέπουμε τη ζωή, άλλοι το θεωρούν τυχαίο και άλλοι καρμικό. Κάποια πράγματα ίσως δεν χρειάζεται να τα εξηγούμε τόσο πολύ. Να μη μένουμε, δηλαδή, στο γεγονός, αλλά μέσα από αυτά που μας συμβαίνουν πρέπει να μπορούμε να πάμε παρακάτω.

Το βασικό ερώτημα του έργου είναι αν οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν πραγματικά μαζί. Ποια είναι η άποψη σου;

Φυσικά και μπορούν, αλλά για να συμβεί αυτό πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα και από τη θέση του άλλου. Πολλές φορές, οι άνθρωποι κοιτούν τα πράγματα μόνο μέσα από τη δική τους οπτική και αυτό δεν βοηθάει στην εξέλιξη της σχέσης, είτε πρόκειται για ερωτική, είτε για φιλική, είτε για μία οποιαδήποτε άλλη σχέση. Το έργο έχει πάρα πολλά σημεία που ταυτίζεται ο θεατής, γιατί αναγνωρίζει τον εαυτό του. Αυτό είναι το μαγικό που κάνει το θέατρο, κάποιες φορές μας φέρνει αντιμέτωπους με τον «καθρέφτη» μας. Και αυτό είναι καλό, γιατί μας βοηθάει να πάμε παρακάτω.

Οι γρήγοροι ρυθμοί της εποχής που ζούμε δυστυχώς επιταχύνουν την αποξένωση μεταξύ των ανθρώπων. Πώς πιστεύεις ότι μπορεί να αλλάξει αυτό;

Όσο πιο πολύ χρόνο αφιερώνεις σε μία σχέση, τόσο μεγαλύτερη εμβάθυνση μπορείς να έχεις και τόσο πιο πολύ λαμβάνει ο άλλος την αγάπη σου και το ενδιαφέρον σου. Πιστεύω ότι πρέπει να ζητάμε πράγματα από τον άνθρωπο μας, να συζητάμε τα θέλω μας, γιατί δεν είναι δεδομένο ότι ο άλλος τα γνωρίζει. Είναι όλα πιο απλά όταν επικοινωνούμε τις ανάγκες μας.

Το θέατρο μπορεί με τον τρόπο του να καλυτερεύσει τις ανθρώπινες σχέσεις και κατ' επέκταση την ελληνική κοινωνία;

Βέβαια. Είναι μαγικό το ότι ο θεατής, επειδή βλέπει κάτι ζωντανό να συμβαίνει μπροστά του, είναι προσηλωμένος σε αυτό. Μάλιστα, όταν αυτό είναι επιτυχημένο, σχεδόν πιστεύει ότι είναι και αλήθεια. Οπότε, μπαίνει μέσα σε αυτή την ιστορία, βλέπει την αλήθεια και ταυτίζεται σε σημεία που τον αφορούν. Δεν συμβαίνει το ίδιο με το σινεμά ή την τηλεόραση, διότι δεν είναι ζωντανή μπροστά σου η ιστορία που διαδραματίζεται. Πραγματικά, η σκέψη ότι παίζοντας μία παράσταση μπορώ να αλλάξω τη ζωή ενός ανθρώπου για μένα είναι ένα πολύ σημαντικό κίνητρο για να κάνω αυτό που κάνω. Είναι πολύ συγκινητικές οι στιγμές όταν έρχονται οι θεατές και το εξομολογούνται. Διαπιστώνω ότι προσφέρω κάτι που κάνει καλό στους άλλους.

Είναι η αμοιβή σας αυτή;

Μία από αυτές. Έχει κι άλλες! (Γελάει.) Αντίστοιχα, αυτό συμβαίνει και στη δική μας τη ζωή. Το θέατρο γίνεται από ανθρώπους για ανθρώπους. Μιλάμε για ανθρώπους, οπότε και εμείς, μέσα στα χρόνια, εμβαθύνουμε στην ανθρώπινη ύπαρξη και στον εαυτό μας μέσα από τους ρόλους και τις ιστορίες που αφηγούμαστε.

Σε έχει κάνει καλύτερο άνθρωπο το θέατρο;

Φυσικά. Κάθε έργο είναι μία ολόκληρη περιπέτεια ανθρώπινων ιστοριών, την οποία τη ζεις πραγματικά. Επειδή ο άνθρωπος έχει πολλά μέσα του και έχει πολλές πλευρές, σίγουρα ανακαλύπτω μέσω του θεάτρου πράγματα για τον εαυτό μου και αυτό με κάνει καλύτερο άνθρωπο, είπε στο My tv.

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved