Kώστας Κρομμύδας: «Όσο γράφονται ενδιαφέρουσες ιστορίες, ο κόσμος θα διαβάζει»
Showbiz

Kώστας Κρομμύδας: «Όσο γράφονται ενδιαφέρουσες ιστορίες, ο κόσμος θα διαβάζει»

Σχεδόν κάθε χρόνο, ο Κώστας Κρομμύδας, εκδίδει νέο βιβλίο και όπως λέει δεν είναι καθόλου αγχωτικό.

Ο ίδιος σε συνέντευξή του μίλησε για το αν ακολουθεί κάποια συγκεκριμένη ιεροτελεστία όταν γράφει, ποιο είναι το πιο απίθανο μέρος στο οποίο συνέλαβε μία ιδέα και για τη σύζυγό του Μαρίνα Γιώτη.

Σχεδόν κάθε χρόνο εκδίδεις νέο βιβλία. Δεν είναι κάπως αγχωτικό αυτό για έναν συγγραφέα;

«Ίσα ίσα, δεν υπάρχει πιο δημιουργικό πράγμα, εφόσον υπάρχουν χρόνος και έμπνευση. Η καλύτερη στιγμή είναι όταν ανοίγω τον υπολογιστή για να γράψω τις πρώτες σελίδες του νέου μου βιβλίου».

Σήμερα, γιατί ο άνθρωποι δεν διαβάζουν;

«Το ακούω και από άλλους αυτό και μου κάνει εντύπωση. Σε ό,τι με αφορά, η αύξηση των πωλήσεων των βιβλίων μου δείχνει ακριβώς το αντίθετο. Αλλά και γενικά νομίζω ότι ο κόσμος διαβάζει. Οσο γράφονται ενδιαφέρουσες ιστορίες, ο κόσμος θα διαβάζει».

Ποιο βιβλίο υπάρχει στο κομοδίνο σου αυτή τη στιγμή και γιατί το συστήνεις με κλειστά μάτια;

«Το 21 Μαθήματα για τον21ο Αιώνα του Υuval Noah Harari. Μας λέει, με εξαιρετικό τρόπο, αυτά που θα συμβούν τα επόμενα χρόνια, αλλά και εκείνα που πρέπει να κάνουμε για να συνεχίσουμε να υπάρχουμε ως είδος».

Ακολουθείς κάποια συγκεκριμένη ιεροτελεστία όταν γράφεις; Για παράδειγμα, να υπάρχει πάντα καφές στο γραφείο, να είναι πρωί και να επικρατεί ησυχία...

«Δεν θα μπορούσες να πέσεις πιο μέσα σ' αυτή την ερώτηση. Ακριβώς αυτή είναι η συνηθισμένη διαδικασία. Το πρωί είναι η πιο παραγωγική ώρα για εμένα, αλλά λατρεύω και κάποιες ώρες τη νύχτα, που μπορώ να απομονώνομαι και να γράφω τις ιστορίες μου».

Ποιο είναι το πιο απίθανο μέρος στο οποίο συνέλαβες μια ιδέα ή έπιασες χαρτί και μολύβι;

«Κάνοντας ψαροντούφεκο! Όμως, μέχρι να καταφέρω να βγω στη στεριά είχα ξεχάσει την ιδέα. Μου έχει μείνει η αίσθηση μιας καταπληκτικής ιδέας που δεν θυμήθηκα πότε».

Το ωραιότερο κομπλιμέντο που έχεις ακούσει για βιβλίο σου;

«Σήμερα έλαβα ένα από τα πιο όμορφα σχόλια που έχω διαβάσει ποτέ. Μου το έστειλε μια αναγνώστρια, τελειώνοντας το τελευταίο μου βιβλίο Μια Νύχτα Ακόμη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. Μου έγραψε χαρακτηριστικά: “Σε παρακαλώ, μη σταματήσεις να γράφεις! Μου το ορκίζεσαι;”».

Μια συμβουλή που θα έδινες σε κάποιον που αποφάσισε να γράψει τώρα το πρώτο του βιβλίο;

«Να καθίσει και να το γράψει! Οι περισσότεροι θέλουν να γράψουν ένα βιβλίο αλλά ποτέ δεν κάθονται να το γράψουν!».

Είσαι παντρεμένος με τη συγγραφέα Μαρίνα Γιώτη. Πιστεύεις ότι θα ήταν ευκολότερη η συμβίωση σας αν είχατε ακολουθήσει διαφορετικά επαγγέλματα/αναζητήσεις;

«Αντιθέτως, νομίζω ότι το γεγονός πως η Μαρίνα γράφει και εικονογραφεί τα βιβλία της είναι πολύ δημιουργικό και πάρα πολλές φορές μέσα στην ημέρα ανταλλάσσουμε ιδέες, κουβεντιάζουμε, διαφωνούμε, συμφωνούμε και καμιά φορά μαλώνουμε. Από αυτή την άποψη, έχω την αίσθηση ότι είμαστε και οι δύο τυχεροί!»

Ο καθένας έχει το δικό του, ξεχωριστό γραφείο μέσα στο σπίτι;

«Ακριβώς! Η Μαρίνα έχει το ατελιέ και το γραφείο της κι εγώ το δικό μου γραφείο σε ξεχωριστό χώρο».

Η βιβλιοθήκη σας είναι κοινή; Αν ναι, ποιανού τα αγαπημένα βιβλία καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο;

«Υπάρχουν αρκετά βιβλία στην κοινή μας βιβλιοθήκη, αλλά ο καθένας έχει τη δική του. Τα δικά μου καταλαμβάνουν πολύ περισσότερο χώρο, γιατί έχω και όλα τα βιβλία από το θέατρο. Τα οποία είναι πάρα πολλά!».

Μεταξύ δύο συγγραφέων που ζουν κάτω από την ίδια στέγη υπάρχει ανταγωνισμός;

«Επειδή απευθυνόμαστε σε εντελώς διαφορετικό κοινό, σε πρώτο επίπεδο, όχι, δεν υπάρχει ανταγωνισμός. Σαφέστατα, όμως, ο ένας παρακολουθεί τη δουλειά του άλλου και προσπαθεί να γίνει καλύτερος, βλέποντας τα καλά αλλά και τα λάθη που κάνει ο άλλος».

Συνήθως τι κατάσταση επικρατεί στο σπίτι;

«Η ίδια που επικρατεί στο σπίτι όλων των ανθρώπων. Ξυπνάμε το πρωί, παίρνουμε πρωινό, ο καθένας κάνει τη δουλειά του, γελάμε, περνάμε όμορφα, μαλώνουμε, τα ξαναβρίσκουμε. Όλα τα υπόλοιπα που διαβάζετε είναι παραμύθια. Η απλότητα είναι το μαγικό συστατικό για την επιτυχία».

Μπορεί κάποιος να βγάλει χρήματα ή, έστω, να ζει ικανοποιητικά από τη συγγραφή βιβλίων;

«Σαφέστατα. Φτάνει τα βιβλία του να έχουν επιτυχία και να διαβάζονται από το κοινό».

Τι ετοιμάζεις αυτή την περίοδο;

«Το επόμενο βιβλίο μου, το οποίο θέλω να είναι εντελώς διαφορετικό από τα προηγούμενα. Για την ακρίβεια, μόλις το ξεκίνησα», λέει στο people.

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved