Showbiz

Ξάφης: «Δεν έχω μετανιώσει για καλλιτεχνικές επιλογές. Είμαι επιλεκτικός στις δουλειές που κάνω»

Ο γνωστός ηθοποιός, Αργύρης Ξάφης μιλά για την παράσταση «Ορέστεια - Αγαμέμνων», αναφέρεται στη συνύπαρξή του επί σκηνής με τη σύζυγο του Δέσποινα Κούρτη και αποκαλύπτει τα θεατρικά σχέδιά του.

Διαβάστε τι ακριβώς είπε σε συνέντευξή του...

Είστε σε περιοδεία με το Εθνικό Θέατρο και την παράσταση «Ορέστεια -Αγαμέμνων». Μιλήστε μας νια την παράσταση...

«Το έργο αφηγείται την επιστροφή του βασιλιά Αγαμέμνονα στο Αργός, μετά το τέλος του Τρωικού Πολέμου. Ενα από τα βασικά θέματα στα οποία έχουμε σταθεί και δουλέψει πάνω σε αυτήν την τραγωδία είναι η θυσία της Ιφιγένειας».

O Αργύρης ΞάφηςΠΗΓΗ: NDP

Ποια από τα μηνύματα της παράστασης έχουν αντίκρισμα στη δική μας κοινωνία;

«Σχεδόν λέξη λέξη των αρχαίων συγγραφέων μας ακουμπάει από μικρές στιγμές της καθημερινότητάς μας μέχρι τεράστιες πολιτικές αποφάσεις που ζούμε καθημερινά. Για μένα δεν τίθεται καν θέμα να επικαιροποιήσεις αυτά τα κείμενα. Είναι σαν να είναι από μόνα τους από πάντα φτιαγμένα για πάντα».

Ποιο είναι το δυνατό σημείο αυτής της παράστασης;

«Για μένα το πιο δυνατό σημείο της παράστασης είναι όταν πια έχει σκοτωθεί ο Αγαμέμνων και η Κλυταιμνήστρα αποκαλύπτει όλο τον πόνο που είχε όλα αυτά τα χρόνια για τον χαμό της κόρης της. Για μένα αυτή η στιγμή είναι μια στιγμή που πραγματικά συγκρούεται το ανθρώπινο με το θεϊκό στοιχείο».

Πώς είναι να είστε επί σκηνής πλάι στη σύζυγο σας (την επίσης ηθοποιό Δέσποινα Κούρτη);

«Παρότι παίζουμε στο ίδιο έργο, δεν έχουμε καμία κοινή σκηνή μεταξύ μας. Γιατί η είσοδος μου έχει πάντα πλάτη την Κασσάνδρα. Δηλαδή η Κασσάνδρα είναι μια σκιά που ακολουθεί το ίνδαλμα του Αγαμέμνονα. Παρ' όλα αυτά το να δουλεύω με τη Δέσποινα είναι μεγάλη καλλιτεχνική χαρά, γιατί είναι μια ηθοποιός που τη θαυμάζω και μου αρέσει πολύ ο τρόπος που σκέφτεται».

Τι εστί για εσάς κριτική; Ασπάζεστε τις κριτικές που σας κάνουν;

«Είναι γνωστό νομίζω σε όλους ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχει ένα έλλειμμα σε αυτόν τον τομέα. Δεν ξέρεις ποιος, από ποια οπτική, γιατί λέει κάτι. Η κριτική γίνεται σε επίπεδο «μου άρεσε, δεν μου άρεσε», κάτι που δεν είναι και πολύ χρήσιμο για εμάς τους καλλιτέχνες. Ετσι μένουμε στους 5-10 ανθρώπους που πιστεύει ο καθένας από εμάς στη ματιά τους και από αυτούς ακούμε όσο πιο προσεκτικά γίνεται την άποψη τους γι' αυτό που κάνουμε».

Μετανιώνετε για καλλιτεχνικές επιλογές;

«Μέχρι στιγμής όχι. Και αυτό νομίζω έχει να κάνει με το γεγονός ότι είμαι επιλεκτικός στις δουλειές που κάνω».

Τηλεοπτικά έχετε ταυτιστεί με τις σειρές του Πάνου Κοκκινόπουλου. Μιλήστε μας γι' αυτήν τη συνεργασία.

«Είναι μεγάλη χαρά να συνεργάζεσαι και να δουλεύεις με τον Πάνο Κοκκινόπουλο. Είτε μέχρι πρότινος στο κόνσεπτ της «10ης Εντολής» είτε πρόσφατα στο «Ου φονεύσεις». Είναι ένας άνθρωπος με πολύ χιούμορ και ανοιχτός σε ιδέες που έχεις να του προτείνεις. Πραγματικά χαίρομαι να συνεργάζομαι μαζί του.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας;

«Εκτός από την περιοδεία του Εθνικού Θεάτρου με τον «Αγαμέμνονα», το πρώτο μισό του χειμώνα θα συμμετάσχω σε μια συμπαραγωγή του Θεάτρου Νέου Κόσμου και του Θεάτρου Τέχνης στο αριστουργηματικό έργο του Τόμας Μπέρνχαρντ «Ρίτερ, Ντένε, Φος», που θα σκηνοθετήσει η Μαρία Πρωτόπαππα. Το δεύτερο μισό του χειμώνα θα είμαι σε παράσταση του Εθνικού που θα φέρει την υπογραφή του Γιάννη Καλαβριανού και μετά το Πάσχα θα σκηνοθετήσω μια παράσταση με την ομάδα των πρώην μαθητών μου, που τώρα είναι επαγγελματίες ηθοποιοί, σε ένα καινούργιο σύγχρονο έργο που λέγεται «Ετσι πεθαίνουμε», είπε στο tv Έθνος.

© 2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved