Μάνος Χατζιδάκις: 85 χρόνια από τη γέννησή του
Showbiz

Μάνος Χατζιδάκις: 85 χρόνια από τη γέννησή του

Στις 23 Οκτωβρίου συμπληρώνονται 85 χρόνια από τη γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι. Μέσα από το έργο του μεγάλου Έλληνα συνθέτη, γεννήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 1925, έχει αναδυθεί η ομορφιά της μουσικής που εξακολουθεί να εμπνέει τον Ελληνισμό.

Ο ιδιοφυής συνθέτης γεννήθηκε στην Ξάνθη από δυο γονείς οι οποίοι όπως συνήθιζε να λέει «είμαι ένα γέννημα δύο ανθρώπων που καθώς γνωρίζω δεν συνεργάστηκαν ποτέ, εκτός από τη στιγμή που αποφάσισαν την κατασκευή μου. Γι' αυτό και περιέχω μέσα μου χιλιάδες αντιθέσεις κι όλες τις δυσκολίες του Θεού».
Αφετηρία της μουσικής του εκπαίδευσης ήταν η ηλικία των τεσσάρων με μαθήματα πιάνου, ακορντεόν και βιολιού. Παράλληλα με τη μουσική, ξεκίνησε σπουδές στη φιλοσοφική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών χωρίς ωστόσο να τις ολοκληρώσει. Ως συνθέτης πρωτοεμφανίστηκε το 1944 όταν συνέθεσε τη μουσική του έργου «Τελευταίος Αυτοκράτορας» του Αλέξη Σολωμού. Η παρθενική του κινηματογραφική απόπειρα ως συνθέτης ήταν με την ταινία «Αδούλωτοι Σκλάβοι» το 1946. Από τότε μέχρι και το θάνατό του το 1994, το έργο που έχει αφήσει παρακαταθήκη θα μείνει για πάντα να μας θυμίζει την ομορφιά της μουσικής ποίησης.

Πηγή: http://www.newsbomb.gr/politismos/story/xatzidakis-85-xronia-apo-ti-gennisi-tou

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved