Η Μελίνα Κανά στο gossip-tv:«Μ'αρέσουν τραγουδίστριες από το εμπορικό τραγούδι.Δεν θα ταίριαζα όμως»
Showbiz

Η Μελίνα Κανά στο gossip-tv:«Μ'αρέσουν τραγουδίστριες από το εμπορικό τραγούδι.Δεν θα ταίριαζα όμως»

Μια σπουδαία ερμηνεύτρια, η Μελίνα Κανά, παραχώρησε συνέντευξη στο gossip-tv και ήταν άνετη με τη συζήτηση να κυλάει όμορφα.

Οι εμφανίσεις της στις «Γραμμές» μαζί με την Γλυκερία έχουν ξεκινήσει, κι έτσι η δημοφιλής τραγουδίστρια μίλησε για την απόφασή τους να ξανασυνατηθούν έπειτα από 14 χρόνια.

Η κουβέντα μας, όμως, δεν έμεινε μόνο εκεί. Η Μελίνα Κανά σχολίασε την τάση της εποχής, που θέλει και την ελληνική μουσική να επηρεάζεται πια από τα αμερικανικά ακούσματα. Ακόμη, αναφέρθηκε στις τραγουδίστριες που εκπροσωπούν ας πούμε τον πιο εμπορικό κλάδο, με εκείνη να ονοματίζει εκείνες που ξεχωρίζει και να δηλώνει γιατί μια συνεργασία μαζί τους δεν πιστεύει πως θα της ταίριαζε.

  • Πώς ξεκίνησε, όμως, την πορεία της στη μουσική;
  • Τι σπουδές έχει κάνει και τι επάγγελμα θα ακολουθούσε αν δεν ήταν τραγουδίστρια;
  • Ποια η σχέση της με την κόρη της;

-Φέτος συναντιέστε με την Γλυκερία στις «Γραμμές» και θα ήθελα να μου μιλήσετε γι’ αυτήν την συνεργασία.

Με την Γλυκερία είχαμε ξανασμίξει πριν 14 χρόνια κι από τότε διαπιστώσαμε ότι ταιριάζουμε. Οι φωνές μας δένουν με ωραίο τρόπο, αγαπάμε αντίστοιχα τραγούδια, έχουμε κοινές μουσικές αγάπες. Έχω να πω για εκείνη ότι μου αρέσει πολύ το χρώμα της φωνής της. Τη θεωρώ μια πολύ σημαντική λαϊκή τραγουδίστρια και κατά καιρούς τα τραγούδια της μου έχουν κρατήσει συντροφιά.

-Πώς αποφασίσατε, λοιπόν να ξανασυνεργαστείτε μετά από 14 χρόνια;

Ήρθε η σκέψη να ξανασμίξουμε και το δεχτήκαμε με πολύ χαρά.

-Τι πιστεύετε ότι έχει αλλάξει στις συνήθειες και επιθυμίες του κόσμου όσον αφορά στη διασκέδαση;

Ο κόσμος θέλει να ακούει καλό τραγούδι, όμορφα παιγμένο και να μπορεί να ξεφεύγει από τις δύσκολες καταστάσεις που βιώνουμε. Θέλει μια διέξοδο να του δίνει το τραγούδι, να ψυχαγωγηθεί αλλά και να διασκεδάσει.

-Τα τελευταία χρόνια μια μεγάλη μερίδα κόσμου κινείται σε διαφορετικά μουσικά μονοπάτια. Πλέον, τη θέση του ελληνικού ηχοχρώματος έχει πάρει το πιο αμερικάνικο στοιχείο. Ποια είναι η γνώμη σας;

Αυτό νομίζω ότι έχει συμβεί κατά πολύ μεγάλο ποσοστό από την διάδοση των μουσικών μέσα από το διαδίκτυο. Όλοι γνωρίζουν όλες τις μουσικές του κόσμου. Οπότε, κάποιοι ίσως να το θεωρούν πιο της μόδας ή πιο καινούργιο. Όμως, υπάρχει επίσης μια μεγάλη μερίδα κόσμου που αναζητά να ακούσει αγαπημένα ελληνικά τραγούδια.

-Αν σας ρωτούσα πού θα συγκαταλέγατε τον εαυτό σας ως τραγουδίστρια, τι θα απαντούσατε;

Θα χρησιμοποιήσω δυο όρους για να οριοθετήσω τα πράγματα, παρόλο που τα στεγανά στο τραγούδι δεν είναι πάντα ότι καλύτερο. Εμένα ο κόσμος με έχει μάθει να τραγουδάω έντεχνα και λαϊκά τραγούδια. Οπότε, νομίζω αυτό είμαι.

-Μια ανατρεπτική συνεργασία για εσάς ποια θα μπορούσε να είναι;

Δεν ξέρω, πραγματικά. Μου αρέσουν τραγουδίστριες από το πιο εμπορικό τραγούδι όπως η Νατάσα Θεοδωρίδου, η Πάολα, η Έλενα Παπαρίζου. Αλλά δεν ξέρω αν θα ταίριαζα σε ένα τέτοιο «πάντρεμα». Δεν είναι μόνο τα τραγούδια, γιατί τραγούδια κοινά μπορούμε να βρούμε. Είναι και όλο το στήσιμο της παράστασης, όλο το lifestyle. Δε νομίζω ότι θα ταίριαζα.

-Όσον αφορά στην Πάολα, είναι πολλοί οι συνάδελφοί σας που κατά καιρούς την έχουν «πολεμήσει». Μια εξ’ αυτών η Ελένη Βιτάλη. Πώς σχολιάζετε κάτι τέτοιο;

Δεν το θεωρώ σωστό να στοχοποιούμε ο ένας τον άλλον, σε όποιον χώρο κι αν ανήκουμε. Πέρα από τις διαφορές μας υπάρχουν και πολλά κοινά που μοιραζόμαστε. Δεν είναι σωστό να μιλάμε αρνητικά ο ένας για τον άλλον.

-Με την αδερφή σας Λιζέτα Καλημέρη θα σας δούμε να συνεργάζεστε ξανά;

Μακάρι. Είναι σπουδαία τραγουδίστρια. Έχουμε συνεργαστεί αρκετές φορές στο παρελθόν και βεβαίως μπορεί να προκύψει και κάτι καινούργιο τα προηγούμενα χρόνια.

-Συμβουλεύεστε η μία την άλλη; Ανταλλάσσετε απόψεις για τα επαγγελματικά σας βήματα;

Ναι! Παρόλο που σέβομαι τις ιδιαιτερότητές της. Ο κάθε άνθρωπος, άλλωστε, έχει τον δικό του τρόπο σκέψης και δράσης. Συζητάμε, όμως, αρκετές φορές. Με τη Λιζέτα, βέβαια, όταν μιλάμε, μιλάμε περισσότερο για τις οικογένειές μας και την καθημερινότητά μας. Μένει στη Θεσσαλονίκη και δεν την βλέπω πολύ συχνά.

-Είχατε ποτέ ανταγωνισμό η μία με την άλλη;

Όχι, ποτέ! Χαίρομαι πάρα πολύ να την ακούω να λέει τραγούδια μου. έχω τραγουδήσει κι εγώ δικά της. Πάνω στο πάλκο έχουμε άριστη επικοινωνία. Υπάρχει συμπαράσταση κι η μία στηρίζει την άλλη. Κι όταν κάποια από τις δυο μας πει ένα νέο τραγούδι, πάντα θα το ακούσουμε πριν.

-Με την κόρη σας τι σχέση έχετε;

Έχουμε σαφώς σχέση μαμάς-κόρης. Της λέω, όμως, τι θα κάνω επαγγελματικά κι εκείνη μου λέει τη γνώμη της. Θέλω να ακούει τα καινούργια μου τραγούδια και να μου λέει την άποψή της.

-Έχετε και φιλική σχέση παράλληλα; Θα βγείτε μόνο οι δυο σας;

Θα βγούμε, ναι. Θα κάνουμε και συζητήσεις. Για την κόρη μου, βέβαια, επειδή είμαι η μαμά της δεν θα μου πει όσα θα πει σε μια φίλη της, και το σέβομαι. Αλλά, όταν έχει κάποιο θέμα που θέλει να συζητήσει και την προβληματίζει, είμαι ο πρώτος άνθρωπος που θα το πει. Μπορεί να μην ακούσει τη συμβουλή μου, αλλά τη ζητάει.

-Πόσες προτάσεις έχετε δεχτεί για να βρεθείτε σε κριτικές επιτροπές μουσικών shows;

Δεν έχω δεχτεί προτάσεις! Βέβαια, παλιότερα είχα πει πως δεν θα πήγαινα κι εύκολα, γιατί θα δυσκολευόμουν να κρίνω και να αποφασίσω για τους διαγωνιζόμενους. Είναι μεγάλη ευθύνη. Τα παρακολουθώ, όμως, και συμφωνώ με τις επιλογές των κριτών.

-Βοηθούν αυτά τα projects τους διαγωνιζόμενους να κάνουν μια πορεία στο τραγούδι ή είναι περισσότερο τηλεοπτικά projects;

Είναι οπωσδήποτε τηλεοπτικά projects. Επειδή η τηλεόραση είναι ένα μέσο που το παρακολουθούν όλοι, είναι κι ένας τρόπος κάποιος νέος άνθρωπος να διακριθεί ή να του δοθεί μια ευκαιρία.

-Πόσους τραγουδιστές χωράει η αγορά μας;

Αυτό είναι ένα ζήτημα. Κι ίσως από την πολύ προβολή των εκπομπών αυτών, έχει δημιουργηθεί η εντύπωση στα νέα παιδιά ότι ο χώρος είναι στρωμένος με λουλούδια, κι ότι όλα είναι εύκολα. Από την άλλη, η αναγνωρισιμότητα ίσως είναι ένα κίνητρο για εκείνους. Εγώ θα συμβούλευα τα νέα παιδιά που σκέφτονται να ακολουθήσουν αυτό το μονοπάτι να μην είναι μονόδρομος. Να έχουν εναλλακτικές, γιατί οι καιροί είναι πάρα πολύ δύσκολοι. Δεν λέω να σταματήσουν να κυνηγούν το όνειρό τους, αλλά να φροντίσουν και λίγο την πρακτική πλευρά της ζωής τους. Αυτό είναι και λίγο λαχνός κάποιος να μπορέσει να βιοποριστεί πια μέσα από το τραγούδι. Βέβαια, είναι και πολλοί εκείνοι που θέλουν να ασχοληθούν με το τραγούδι. Μέσα από αυτούς βέβαια θα προκύψουν οι νέοι καλλιτέχνες! Όμως, να κοιτάξουν και την πρακτική πλευρά και να μην είναι μέσα σε ένα ροζ συννεφάκι.

-Θελήσατε ποτέ να αποστασιοποιηθείτε από τον χώρο. Στιγμές που να είπατε «φτάνει»;

Ήρθαν στιγμές που είπα «φτάνει». Είμαι από τους ανθρώπους που κατά διαστήματα χρειάζομαι να έχω μια απόσταση από αυτό. Έτσι ξεκουράζομαι, το ξαναεπιθυμώ, ανανεώνομαι και αδειάζω από την πληροφορία και την επανάληψη, ώστε να βρω καινούργια κίνητρα να το ξανακάνω. Δεν είναι ζωτικής σημασίας το τραγούδι, είναι η ζωή.

-Αν δεν ήσασταν τραγουδίστρια τι θα θέλατε να είστε;

Καθηγήτρια. Έχω σπουδάσει Φιλολογία. Θα μου άρεσε πολύ να διδάσκω νέα παιδιά, να τους μαθαίνω Λογοτεχνία, Αρχαία Ελληνικά, που τα θεωρώ πολύ σημαντικά. Θεωρώ ότι ένας άνθρωπος που γνωρίζει τις ρίζες της Γλώσσας του μιλάει καλύτερα.

-Κάνατε ιδιαίτερα μαθήματα στο παρελθόν;

Βεβαίως και διόρθωνα και γραπτά σε φροντιστήριο. Στο φροντιστήριο που πήγαινα ως μαθήτρια για να περάσω στο Πανεπιστήμιο. Μου άρεσε πολύ και ήταν μια πολύ δημιουργική διαδικασία για εμένα.

-Το τραγούδι πώς προέκυψε;

Όσο ήμουν φοιτήτρια στο τρίτο έτος μου έγινε μια πρόταση να τραγουδήσω σε μια μουσική σκηνή της Θεσσαλονίκης και πήγα χωρίς να έχω σχέδιο ή όνειρο. Δεν περίμενα η ζωή μου από εκεί και πέρα ότι θα με κάνει τραγουδίστρια. Πίστευα ότι θα το κάνω 1-2 σεζόν και θα σταματήσει. Τελικά, όμως, μου έτυχαν πολύ σημαντικές κι αξιόλογες συνεργασίες. Με τον Νίκο Παπάζογλου, γνώρισα τον Σωκράτη Μάλαμα, μου έκανε πρόταση ο Νίκος Μαμαγκάκης να τραγουδήσω σε έναν δίσκο του. Δεν μπορούσα να γυρίσω την πλάτη σε αυτά και με πήρε το ρεύμα. Δεν το μετανιώνω. Μέχρι τώρα η ζωή μου έχει κυλήσει με πολύ όμορφο τρόπο.

-Είστε υπερήφανη για την μέχρι τώρα επαγγελματική σας πορεία; Κοιτάτε πίσω και λέτε «καλά τα κατάφερα»;

Ναι! Είμαι ικανοποιημένη! Είναι περισσότερα τα πράγματα που με κάνουν να χαίρομαι και να έχω μέσα μου ησυχία.

-Τι σας έχει διδάξει η ζωή;

Μ’ έχει διδάξει να μην βιάζομαι να κρίνω αρνητικά ούτε μια κατάσταση, ούτε έναν άνθρωπο. Να είμαι πολύ φειδωλή απέναντι στον αρνητισμό και να είμαι ανοιχτόκαρδη κι απλόχερη στους ανθρώπους. Θέλω να προφυλάσσω τον εαυτό μου από στεναχώρια και θυμό.

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved