Γιώργος Σαμπάνης: Δεν πάει ο νους σας πόσους δίσκους έχει στη συλλογή του
Showbiz

Γιώργος Σαμπάνης: Δεν πάει ο νους σας πόσους δίσκους έχει στη συλλογή του

Αυτό το νούμερο δίσκων δεν το περιμέναμε.

Ο συνθέτης μεγάλων επιτυχιών και τραγουδιστής Γιώργος Σαμπάνης, μίλησε για τη σχέση που έχει με τη μουσική από γεννησιμιού του και για τους καλλιτέχνες που θαυμάζει.

«Οι κυρίαρχες φωνές, βέβαια, ήταν αυτές της Χαρούλας Αλεξίου, του Γιώργου Νταλάρα και της Δήμητρας Γαλάνη» διευκρινίζει σήμερα εκείνος και συμπληρώνει πως άρχισε από μικρός να ακούει ξένη ροκ των 60s και των 70s και ως έφηβος πέρασε στην ακόμη πιο hard εκδοχή του είδους. Η κλίση του δεν πέρασε απαρατήρητη: Η μητέρα του μάλιστα τον έγραψε σε μουσικό νηπιαγωγείο διότι «ενώ όλα τα παιδιά έπαιζαν με παιχνίδια, εγώ καθόμουν μπροστά στο πικάπ, άκουγα συνεχώς μουσική και μάθαινα τα τραγούδια απ' έξω. Φαινόταν επίσης ότι είμαι σωστός, καλλίφωνος».

Γρήγορα μπήκε σε διαδικασία σπουδών σε διάφορα ωδεία μαθαίνοντας αρχικά να παίζει κιθάρα. Στη συνέχεια αποφάσισε να κάνει μαθήματα φωνητικής, με αφετηρία το κλασικό τραγούδι. Πέρασε στη Γυμναστική Ακαδημία, παράλληλα έγραφε μουσική και έπαιζε σε μια μπάντα.

Ηδη από τότε έκανε την είσοδο του στη δισκογραφία, πρώτα με την ιδιότητα του συνθέτη. Την απόφαση να βγει μπροστά ως τραγουδιστής την πήρε η εταιρεία με την οποία συνεργαζόταν λόγω εμφάνισης. Με τη μουσική διατηρεί ακόμη σχέση πάθους και συλλέγει βινύλια.

«Προτιμώ να πάρω ένα ακριβό βινύλιο παρά ένα ακριβό αυτοκίνητο. Κάνω ταξίδια ειδικά για αυτόν τον λόγο. Πηγαίνω στο ετήσιο Record Fair στην Ολλανδία κάθε χρόνο, και όποτε έχω συναυλία στο εξωτερικό βρίσκω χρόνο νια να επισκεφθώ αντίστοιχα παζάρια» λέει χαρακτηριστικά και υπολογίζει τη συλλογή του σε περίπου 8.000 δίσκους, μεταξύ των οποίων πρώτες εκδόσεις των Βeatles ή του Ντέιβιντ Μπόουι, ρεμπέτικοι δίσκοι 33 στροφών, τα 45άρια του Νταλάρα.

«Είμαι πολύ καλύτερος ακροατής απ' ό,τι τραγουδιστής ή μουσικός. Διότι η μουσική για εμένα είναι η μεγαλύτερη απόλαυση που μου έχει προσφέρει ο θεός» δηλώνει με παρρησία. Ποιους τραγουδιστές θαυμάζει πιο πολύ; «Αυτό είναι και θέμα προσωπικής αισθητικής, άλλοι τρελαίνονται με τον Φρέντι Μέρκιουρι που θεωρείται από πολλούς ένας τέλειος τραγουδιστής και σε άλλους αρέσει ο Κρις Κορνέλ. Συντάσσομαι με τους δεύτερους» απαντά.

«Για εμένα ο Γιώργος Νταλάρας είναι ο καλύτερος τραγουδιστής που πέρασε ποτέ από αυτή τη χώρα. Ηταν και η φωνή του χωρισμού των γονιών μου, τον άκουγαν και οι δύο εκείνη την περίοδο. Μόνο τον Γιάννη Πάριο βάζω δίπλα του. Μου αρέσουν φυσικά ο Καζαντζίδης και ο Διονυσίου, πεθαίνω για τον Ξυλούρη ή για τον Παπάζογλου. Σπουδαίος τραγουδιστής είναι αυτός που μπορεί να πάρει οποιοδήποτε τραγούδι και να το ερμηνεύσει από αξιοπρεπώς έως εξαιρετικά, όποιος είναι καλός σε ένα μόνο είδος δεν είναι ολοκληρωμένος τραγουδιστής» συμπληρώνει στο ΒΗΜΑgazino.

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved