Άκης Πετρεζίκης: Συνταγές λιτές, υγιεινές, σπιτικές,  νόστιμες και ξεχωριστές σήμερα στο Kitchen Lab
Showbiz

Άκης Πετρεζίκης: Συνταγές λιτές, υγιεινές, σπιτικές,  νόστιμες και ξεχωριστές σήμερα στο Kitchen Lab

Νηστίσιμες συνταγές, μια και βρισκόμαστε στην καρδιά της Σαρακοστής, αλλά με τον δικό του πρωτότυπο τρόπο προτείνει ο Άκης Πετρετζίκης στο «Kitchen Lab» για την Κυριακή 29 Μαρτίου, στις 16:50.

Συνταγές λιτές, υγιεινές, σπιτικές, αλλά ταυτόχρονα νόστιμες και ξεχωριστές περιλαμβάνει το μενού του «Kitchen Lab», την Κυριακή 29 Μαρτίου, στις 16:50.

Πρώτο πιάτο, μια πολύ κλασική επιλογή στις νηστείες, νηστίσιμα σπανακοπιτάκια. Ο ‘Ακης ξεκινάει τη διαδικασία παρασκευής τους βάζοντας ελαιόλαδο σε τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Ρίχνει μέσα ψιλοκομμένο το άσπρο μέρος από δύο φρέσκα κρεμμύδια, τα κοτσάνια από μισό ματσάκι άνηθο και τα σοτάρει. Προσθέτει σπανάκι, αλάτι, πιπέρι, εστραγκόν και σκόρδο ψιλοκομμένο και σοτάρει μέχρι να πέσει ο όγκος από το σπανάκι. Αφαιρεί από τη φωτιά και αφήνει να κρυώσει. Ψιλοκόβει και το πράσινο μέρος από τα κρεμμυδάκια, τον υπόλοιπο άνηθο, δυόσμο και τα βάζει στη γέμιση. Προσθέτει ξύσμα από λεμόνι και ανακατεύει. Απλώνει φύλλα κρούστας στον πάγκο εργασίας του και τα κόβει σε τρεις λωρίδες. Ραντίζει την κάθε λωρίδα με ελαιόλαδο, βάζει γέμιση και τυλίγει τριγωνικά. Ακολουθεί την ίδια διαδικασία για όλα τα φύλλα, μεταφέρει σε ταψί με λαδόκολλα, ραντίζει με ελαιόλαδο και ψήνει για 20 με 30 λεπτά.

Για κυρίως γεύμα, έχουμε αγκινάρες α λα πολίτα, ένα παραδοσιακό, κλασικό λαδερό γεύμα με λαχανικά, θρεπτικό και υγιεινό. Η μόνη δυσκολία της διαδικασίας είναι το πως θα καθαριστούν οι αγκινάρες. Γεμίζει ένα μπολ με κρύο νερό και βάζει μέσα ένα λεμόνι κομμένο στη μέση. Κόβει το πάνω μέρος από την αγκινάρα αφαιρώντας τις άκρες των φύλλων. Αφαιρεί περιμετρικά τα πράσινα φύλλα μέχρι να φτάσει στα κίτρινα. Κόβει το κοτσάνι 4 εκατοστά από τη βάση του, ενώ παράλληλα περνάει όλη την επιφάνεια της αγκινάρας με λεμόνι για να μην μαυρίσει. Με ένα κουτάλι αφαιρεί από το κέντρο το χνούδι και περνάει με ένα λεμόνι. Μόλις είναι έτοιμη η αγκινάρα τη βάζει στο μπολ με το νερό. Ακολουθεί την ίδια διαδικασία για όλες τις αγκινάρες και αμέσως ετοιμάζει τα υπόλοιπα λαχανικά. Βάζει στη χύτρα ταχύτητας κρεμμύδι σε χοντρά κομμάτια, πράσα και καρότα σε μισοφέγγαρα, φρέσκα κρεμμύδια σε μικρά κομμάτια, σκόρδο σε λεπτές φέτες, πατάτες σε μεγάλα κομμάτια και βράζει σε δυνατή φωτιά. Προσθέτει αλάτι, πιπέρι, τις αγκινάρες, χυμό από λεμόνι, ζωμό λαχανικών και καλύπτει με το καπάκι. Βράζει για μόλις δέκα λεπτά, ψιλοκόβει άνηθο και τον προσθέτει στη χύτρα. Ρίχνει ξύσμα και χυμό από λεμόνι και σερβίρει με πιπέρι, ελαιόλαδο και ρίγανη.

Ως επιδόρπιο ο Άκης μας προτείνει κόλλυβα, τα οποία αποτελούν ένα πλήρες γεύμα με πολλούς συμβολισμούς αλλά και πολλά οφέλη για τον οργανισμό, λόγω του συνδυασμού των τροφών που περιέχουν. Ξεκινάει με το σιτάρι, βάζοντας το σε μπολ με νερό. Αφήνει να μουλιάσει για 8 με 10 ώρες, σουρώνει και βράζει για 30 με 40 λεπτά. Αφήνει για 1 ώρα στο σουρωτήρι για να φύγει η περιττή υγρασία, απλώνει πετσέτες σε ταψιά και βάζει το σιτάρι. Καλύπτει με επιπλέον πετσέτες και αφήνει μέχρι να τραβήξουν όλη την υγρασία. Μεταφέρει το σιτάρι σε μπολ, προσθέτει την άχνη και ανακατεύει. Βάζει στο μπλέντερ καβουρδισμένα αμύγδαλα, καρύδια και σουσάμι και χτυπάει για να σπάσουν σε μικρά κομμάτια. Βάζει στο μπολ και προσθέτει κανέλα, γαρίφαλο, φρυγανιά τριμμένη, σταφίδες, μαϊντανό ψιλοκομμένο και ρόδι. Σε τηγάνι σε χαμηλή φωτιά βάζει αλεύρι και σοτάρει για λίγα λεπτά. Αφαιρεί και προσθέτει στο μπολ. Ανακατεύει όλα τα υλικά και σερβίρει.

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved