Γιακούμπ Γιοζέφ Ορλίνσκι: Ο κόντρα τενόρος που χορεύει μπρέικντανς
Showbiz

Γιακούμπ Γιοζέφ Ορλίνσκι: Ο κόντρα τενόρος που χορεύει μπρέικντανς

Γιακούμπ Γιοζέφ Ορλίνσκι: «Είμαι ερωτευμένος με το μπρέικντανς»

Χαίρεσαι να τον ακούς να τραγουδάει αλλά και να τον βλέπεις να χορεύει. Ο πολωνός κόντρα τενόρος Γιακούμπ Γιοζέφ Ορλίνσκι με την ίδια επιδεξιότητα που ερμηνεύει τις φιοριτούρες του μπαρόκ αποδίδει και τις ακροβασίες του breakdancing.

Ο 29χρονος πολυβραβευμένος τραγουδιστής με τη διεθνή καριέρα και με τις θαυμάσιες ηχογραφήσεις (ανάμεσά τους τα προσωπικά άλμπουμ «Facce d’ amore» και «Anima sacra» για την εταιρεία Erato) εξακολουθεί και αυτή την περίοδο να τραγουδάει μέσω Διαδικτύου.

Και να ανεβάζει βίντεο με άριες, αλλά και με μπλουζ και τζαζ κομμάτια, στους λογαριασμούς του στα social media. Οπως εξακολουθεί να εξασκείται στον χορό και στα ακροβατικά.

Ετσι έμαθε να ζει από τότε που ήταν παιδί, μελετώντας και δημιουργώντας σχεδόν σε καθημερινή βάση. Ετσι θα συνεχίσει και όταν ο κόσμος της τέχνης θα αρχίσει πάλι να λειτουργεί όπως λειτουργούσε οπήν προ πανδημίας εποχή.

Στο μεταξύ, σε ένα διάλειμμα από τη μελέτη και τις ηχογραφήσεις του, ο Ορλίνσκι βρήκε τον χρόνο να απαντήσει, με την ευγένεια και την αμεσότητα που χαρακτηρίζουν και το τραγούδι του, σε μερικές ερωτήσεις μας για τη σχέση του με την όπερα και τον μοντέρνο χορό.

Πώς επηρέασε η πανδημία την καθημερινή σας ζωή; Ήταν εύκολο να μείνετε στο σπίτι;
Για να είμαι ειλικρινής, εκτός από το ότι ακυρώθηκαν όλες οι δουλειές μου, η ζωή μου δεν άλλαξε πολύ. Εργάζομαι πάντα σκληρά. Αυτή τη στιγμή δεν έχω συναυλίες ή παρασιάσεις (εκτός από τις εμφανίσεις που κάνω μέσω Διαδικτύου) και δεν ταξιδεύω, αλλά εξακολουθώ να εξασκούμαι στο τραγούδι και στον χορό σχεδόν κάθε μέρα. Αναζητώ τα κομμάτια που Θα ηχογραφήσω, ετοιμάζω τα προγράμματα των μελλοντικών συναυλιών μου και αναζητώ νέους τρόπους έκφρασης. Επιπλέον, και αυτό είναι το λιγότερο ευχάριστο, απαντώ στα εκατοντάδες μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που είχαν μαζευτεί. Δεν μπορώ να πω πως μου αρέσει η όλη κατάσταση, αλλά ξέρω πως είναι σημαντικό να διατηρήσω την καθημερινή πειθαρχία μου.

Τι σας έκανε να γίνετε τραγουδιστής της όπερας; Και πότε τραγουδήσατε για πρώτη φορά ως κόντρα τενόρος;
Τραγουδούσα ερασιτεχνικά σε μια χορωδία από τότε που ήμουν 8 ετών. Μεγαλώνοντας έκανα πολλά άλλα πράγματα: Ασχολήθηκα με το σκέιτμπορντ, εργάστηκα σε μια εταιρεία με είδη ένδυσης, εργάστηκα ως μοντέλο και ως χορευτής. Ομως, η μουσική ήταν εκείνη που περισσότερο από καθετί μου έδινε χαρά και ικανοποίηση. Γι’ αυτό αποφάσισα να σπουδάσω τραγούδι στο Μουσικό Πανεπιστήμιο Φρεντερίκ Σοπέν της Βαρσοβίας. Ως κόντρα τενόρος πρωτοτραγούδησα στα 16 μου χρόνια, στην ερασιτεχνική χορωδία “Gregorianum”

Ερμηνεύετε πολύ μπαρόκ ρεπερτόριο. Κατά τη γνώμη σας, οι μπαρόκ συνθέτες έγραφαν καλά για τη φωνή;
Φυσικά! Δεν είναι βεβαίως όλα για όλους, υπάρχουν όμως τόσα πολλά κομμάτια, που πάντα μπορείς να βρεις κάτι που να ταιριάζει στη φωνή και στην προσωπικότητά σου.

Προτιμάτε να τραγουδάτε με όργανα εποχής, με πιο σύγχρονες ορχήστρες ή αυτό δεν κάνει καμία διαφορά για εσάς;
Η διαφορά είναι μεγάλη, είμαι όμως ανοιχτός σε όλα. Μου αρέσει να πειραματίζομαι και να χρησιμοποιώ τη φωνή μου με διαφορετικούς τρόπους.

Πώς αποφασίζετε ποιους ρόλους θα τραγουδήσετε και ποιους θα απορρίψετε;
Λένε πως η πιο σέξι λέξη είναι το “όχι”! Φυσικά, δεν είναι πάντα εύκολο να πεις όχι σε κάτι που σου προτείνουν, αλλά πρέπει πάντα να ξέρεις τι είναι καλό και τι είναι επικίνδυνο για εσένα. Βλέπω την παρτιτούρα, καταλαβαίνω αν μπορώ και αν πρέπει να τραγουδήσω τον εκάστοτε ρόλο και αν δεν ταιριάζει στη φωνή μου απορρίπτω την πρόταση.

Τραγουδάτε διαφορετικά σε διαφορετικούς χώρους; Υπάρχουν διάφορες στην τεχνική όταν τραγουδάτε σε ένα θέατρο και όταν μπροστά στο μικρόφωνο;
Η τεχνική παραμένει πάντα η ίδια, απλώς καμιά φορά διαφοροποιείς ελαφρά τον τρόπο που τραγουδάς ανάλογα με τις απαιτήσεις του χώρου. Ολα εξαρτώνται από την ακουστική της αίθουσας. Κατά τη γνώμη μου, δεν μπορεί να τραγουδάς με τον ίδιο τρόπο στο Carnegie Hall των 3.600 θεατών ή σε μια αίθουσα που χωράει 200 άτομα. Ο τραγουδιστής προσαρμόζει αυτό που κάνει στον χώρο που το κάνει. Κάθε εμφάνισή του είναι ένα γεγονός μοναδικό

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας ρόλος; Και ποιους ρόλους θα θέλατε να τραγουδήσετε στο μέλλον;
Πάντα απολαμβάνω τον “Ρινάλντο” του Χέντελ. Τον έχω ήδη τραγουδήσει αρκετά, παραμένει όμως ο αγαπημένος μου ρόλος. Ελπίζω να μπορέσω να κάνω και ρόλους όπως ο Μπερταρίντο στην “Ροντε- λίντα” και ο “Ιούλιος Καίσαρας”, πάντα του Χέντελ.

Λόγω της δουλειάς σας ταξιδεύετε πολύ. Αγαπάτε τα ταξίδια;
Μου αρέσει πάρα πολύ να ταξιδεύω, να συναντώ ανθρώπους, να εξοικειώνομαι με τον τρόπο ζωής τους και να δοκιμάζω τα φαγητά τους. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους ακολούθησα την καριέρα του μουσικού: Για να γνωρίσω τον κόσμο. Μου είναι όμως απαραίτητο και να επιστρέφω στο σπίτι μου, έτσι διατηρώ την ισορροπία μου

Το σκέιτμπορντ και το μπρέικντανς τι ρόλο έχουν στη ζωή σας; Πώς συνδυάζονται με την απαιτητική καριέρα σας;
Παλαιότερα έκανα πάρα πολύ σκέιτμπορντ, τώρα δεν κάνω τόσο. Επικεντρώνομαι κυρίως στο τραγούδι, και ασχολούμαι και με τον χορό. Αυτός είναι ο τρόπος ζωής μου.
Είμαι ερωτευμένος με το μπρέικντανς γιατί έχει έντονη μουσική, και επειδή μου δημιουργεί αίσθηση ελευθερίας και ευεξίας με τις γρήγορες κινήσεις και τα ακροβατικά του. Είναι απαιτητικό, πολύ κουραστικό για το σώμα.
Με οδηγεί όμως σε έναν άλλο χώρο, δημιουργικό αλλά και ευφρόσυνο, στον οποίο αποφορτίζομαι από τις εντάσεις της δουλειάς.
Ο κόσμος της κλασικής μουσικής είναι πολύ πιο δύσκολος και ψυχοφθόρος από όσο μπορεί να φαντάζεται κάποιος. Ασχολούμαι λοιπόν με το μπρέικντανς επειδή με βοηθάει να παραμένω ψυχικά υγιής

Πηγή: Βήμα

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved