Άρης Σερβετάλης: Κι όμως κατά τη διάρκεια της καραντίνας έφτιαχνε … έπιπλα
Showbiz

Άρης Σερβετάλης: Κι όμως κατά τη διάρκεια της καραντίνας έφτιαχνε … έπιπλα

Άρης Σερβετάλης: «Δεν αισθάνθηκα φόβο, δεν αισθάνθηκα ότι απειλούμαι. Ένιωσα κάπως εγκλωβισμένος λόγω της απαγόρευσης»

Συγκαταλέγεται στους πιο δημοφιλείς ηθοποιούς του ελληνικού θεάτρου, με φανατικό κοινό που γεμίζει σταθερά τις σκηνές στις οποίες εμφανιζεται, παρόλο που προτιμά να παίζει το παιχνίδι του θεάματος με τούς δικούς του, εναλλακτικούς, κανόνες.

Ο Αρης ΣερΒεταλης θα ετοιμαζόταν υπό κανονικές συνθήκες να παίξει τον άλλο μήνα στην Επίδαυρο στον «Ορεστη» του Ευριπίδη, όμως ο COVID-19 είχε άλλα σχέδια κι έτσι θα βρεθεί στο «Περιμένοντας τον Γκοντό» παρέα με τον Σπύρο Παπαδόπουλο, τον Θανάση Παπαγεωργίου και τον Ορφέα Αυγουστίδη, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Κακλέα:

«Είχαμε συναντηθεί με τον Γιάννη Κακλέα για να πούμε ότι λογικά, έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα, δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε τον “Ορέστη”, όπως ήταν προγραμματισμένο. Σε κάποια φάση μάς πρότεινε να δοκιμάσουμε κάτι έστω και υπό αυτές τις αντίξοες συνθήκες, να μην πούμε ότι το αφήνουμε τελείως, να προσπαθήσουμε. Έτσι καταλήξαμε στο “Περιμένοντας τον Γκοντό”, που ήταν το πρώτο έργο που είχε σκηνοθετήσει - το 1981 αν δεν κάνω λάθος. Πριν από μερικές ημέρες αρχίσαμε τις πρόβες. Το πότε και πού θα παρουσιαστεί η παράσταση δεν τα γνωρίζουμε ακόμη, λογικά προς τα μέσα Ιουλίου».

Εσείς περιμένατε με αγωνία τη χαλάρωση των μέτρων; Σας δυσκόλεψε η αναγκαστική παραμονή μας στο σπίτι;
«Ξέρετε, κάποια πράγματα που βιώσαμε το τελευταίο διάστημα δεν μου ήταν ανοίκεια. Η αβεβαιότητα για το μέλλον είναι σύμφυτη με το επάγγελμα του ηθοποιοί Η απομόνωση δεν μου είναι άγνωστη λειτουργώ ούτως ή άλλως κάπως έτσι, δεν είμαι πολύ του έξω και των κοινωνικών επαφών. Αλλά και η δουλειά μας την απαιτεί μερικές φορές: κλεινόμασιε συχνά σε ένα θέατρο ή ένα στούντιο. Τηλεόραση δεν έχω, όμως εισέπραττα από τους γύρω μου την αίσθηση ότι υπήρχε μια συνεχής ροή αρνητικών πληροφοριών που επαναλαμβάνονταν εμμονικά. Νομίζω πως αυτό δημιουργεί έναν πανικό που δεν είναι ωφέλιμος. Όσο κρίσιμη και να χαρακτηρίζεται μια κατάσταση, δεν είναι χρήσιμη η τρομολαγνεία, δημιουργεί ένα αίσθημα ασφυξίας που δεν σου αφήνει καθαρότητα στο μυαλό για να μπορέσεις να αντιδράσεις. Είναι η γνωστή ιστορία, στον βωμό της τηλεθέασης θυσιάζονται η ηρεμία και η ψυχραιμία. Μουδιάζεις, καθηλώνεσαι στον καναπέ και δέχεσαι σαν να είσαι ένα κομμάτι κρέας όλον αυτόν τον τρόμο».

Μου θυμίζει αυτό που λέτε το «Κουρδιστό Πορτοκάλι», στο οποίο έχετε παίξει κιόλας στο θέατρο. Μόνο που εκεί συνέβαινε καταναγκαστικά στον ήρωα.
«Ενώ εμείς όχι μόνο το έχουμε δεχθεί αλλά το ζητάμε, το θέλουμε. Εθίζεσαι και δεν μπορείς να μη δεις το κεντρικό δελτίο και μετά θα παρακολουθήσεις και την εκπομπή που σχολιάζει το δελτίο. Θα πρέπει ο καθένας μας να ισχυροποιήσει τη δική του τοποθέτηση απέναντι σε αυτή τη συνθήκη και κάπως να της αντισταθεί».

Μπορείτε να μου περιγράφετε την αλληλουχία των συναισθημάτων που βιώσατε κατά την εξέλιξη της πανδημίας παγκοσμίως;
Φοβηθήκατε, ας πούμε;
«Δεν αισθάνθηκα φόβο, δεν αισθάνθηκα ότι απειλούμαι. Ένιωσα κάπως εγκλωβισμένος λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας, αλλά αυτό είναι μια προσωπική αδυναμία, έχω αντιδραστικά στοιχεία μέσα μου και έπρεπε να τα διαχειριστώ. Αυτή η περίοδος έβγαλε στον καθένα τα δικά του θέματα. Αναρωτήθηκα επίσης αν υπήρξε καθόλου και μια δόση υπερβολής στην όλη ιστορία, εννοείται ότι πρέπει να προσέχουμε και να ακούμε τους ειδικούς, αλλά δεν είμαι σίγουρος τελικά πού μπαίνει το όριο».

Πρωταγωνιστούσατε σε μια επιτυχημένη παράσταση η οποία ξαφνικά έριξε αυλαία. Διοχετεύθηκε κάπου η δημιουργικότητά σας;
«Εφτιαχνα έπιπλα. Έχω ένα μικρό εργαστήριο και αφοσιώθηκα σε αυτή την ασχολία. Είχα κάτι να κάνω. Συνήθως όταν βρίσκεσαι από τη μια στιγμή στην άλλη σε αδράνεια, ακούγεται όλος ο θόρυβος που έχεις στο κεφάλι σου και πρέπει να έρθεις αντιμέτωπος με πράγματα που μπορεί και να έμεναν άλυτα για χρόνια. Ισως κι εγώ να ασχολήθηκα με τα έπιπλά μου γιατί βρέθηκα σε αδύναμη θέση και δεν μπορούσα να πρέπει ν διαχειριστώ τον δικό μου θόρυβο».

Σας αγχώνει αυτό που λέμε «επόμενη μέρα»;
«Σε καθετί που προγραμματίζουμε υπάρχει η προϋπόθεση “Θεού επιτρέποντος”. Δεν μου έχει δημιουργηθεί άγχος ή φόβος παρά την ανασφάλεια του βιοπορισμού. Εχει ο Θεός, θα μπορούσα να κάνω και άλλα πράγματα, όχι απαραίτητα μια παράσταση.

Διαβάστε τη συνέχεια στην gallery που ακολουθεί:

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved