Σωτήρης Χατζάκης: Το σοκ μετά την απώλεια δικών του ανθρώπων από κορονοϊό!
Showbiz

Σωτήρης Χατζάκης: Το σοκ μετά την απώλεια δικών του ανθρώπων από κορονοϊό!

Tηv ελπίδα πως, λόγω της υγειονομικής κρίσης που περνάει η χώρα, θα χτυπηθούν οι χρόνιες παθογένειες στον χώρο του πολιτισμού εκφράζει ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Σωτήρης Χατζάκης.

«Ελπίζω να αλλάξει η νοοτροπία όσον αφορά στις υπέρμετρες αμοιβές κάποιων ανθρώπων, αλλά και στην ταπεινωτική καθημερινότητα κάποιων ηθοποιών, που παίζουν σε ανθυγιεινά μέρη, χωρίς ασφάλιση. Το δεύτερο που θα ήθελα να αλλάξει είναι να δούμε ένα θέατρο ωφέλιμο, γιατί π πανδημία αποκάλυψε ότι πιο ωφέλιμος είναι κάποιος που σώζει μια ζωή παρά εμείς, που την ψυχαγωγούμε», αναφέρει.

Για τον γνωστό σκηνοθέτη το σοκ της πανδημίας δεν ήταν μόνον επαγγελματικό, αλλά και προσωπικό, γιατί από τον κορονοϊό έχασε δύο φίλους του, τον Βρετανό ηθοποιό Μηρούς Μάγιερς στο Παρίσι και έναν δικό του άνθρωπο εδώ, στην Ελλάδα. «Ήταν μεγάλο το σοκ. Κατέβηκαν απότομα δύο σκηνοθεσίες μου, ενώ το “Σλουθ”, που θα έκανε πρεμιέρα τον Μάρτιο, δεν ανέβηκε ποτέ. Αλλά το πιο δύσκολο είναι τώρα που έχει φωλιάσει μέσα μας ο φόβος, τον οποίο δύσκολα ξεριζώνεις. Φοβάμαι ότι με αυτόν τον ιό θα απομακρυνθούμε από το σώμα. Για να παιχτεί μια αρχαία τραγωδία, όλη η αντίληψη ξεκινάει από το κεφάλι και κατεβαίνει σε όλα τα μέρη του σώματος. Όταν μας αποσωματοποιήσουν, θα έχουμε ένα γεμάτο κεφάλι με πληροφορίες, αλλά η γνώση δεν θα περνάει στο σώμα, το οποίο πια θα είναι απενεργοποιημένο. Αυτό είναι ό,τι πιο εφιαλτικό για την πορεία του θεάτρου», τονίζει.

Ο Σωτήρης Χατζάκης αυτόν τον καιρό ετοιμάζεται πυρετωδώς για τον χειμώνα καθώς θα παρουσιάσει στις 9 Οκτωβρίου το μιούζικαλ «Συνοικία το όνειρο» (παλιά ταινία) στο «Γυάλινο Θέατρο» και μία εβδομάδα μετά το «Σλουθ», στο «Από Μηχανής Θέατρο». «Φοβάμαι κι εγώ, αλλά προχωράω. Πιστεύω ότι θα βγούμε από αυτό», λέει χαρακτηριστικά στο Secret.

Νιώθει πλήρως ικανοποιημένος με τα υγειονομικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την έως τώρα αντιμετώπιση του κορονοϊού και αποκαλεί «άγιο» τον Σωτήρη Τσιόδρα, καθώς, όπως λέει, τον έκανε να νιώθει ασφαλής.

Ωστόσο, επισημαίνει πως η κρίση αυτή αποκάλυψε τα αδύναμα σημεία της δομής του πολιτισμού στην Ελλάδα. «Είμαστε όλοι επιφυλακτικοί όσον αφορά την υγεία, όμως το θέατρο πρέπει να υπάρχει. Έπρεπε να έχει γίνει ένας σχεδιασμός τέτοιος που να καλύπτει όλη την επικράτεια με δράσεις πολιτισμού. Το υπουργείο Πολιτισμού ολιγώρησε μπροστά σε αυτήν την κρίση, γιατί δεν την είχε φανταστεί ποτέ. Αν η πανδημία εξελιχθεί ευνοϊκά, τα θέατρα πρέπει να ανοίξουν, γιατί είναι σαν τα φαρμακεία: εφημερεύουν. Το θέατρο είναι παρηγορητικό προς την κοινωνία κι εμείς πρέπει να είμαστε στα θέατρα, για να δώσουμε θάρρος στον κόσμο», κατέληξε ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης.

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved