Έφυγε από τη ζωή  βραβευμένος Έλληνας σκηνοθέτης
Showbiz

Έφυγε από τη ζωή βραβευμένος Έλληνας σκηνοθέτης

Σε ηλικία 75 ετών έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Παρασκευής (19-06), ενώ νοσηλευόταν σε νοσοκομείο των Αθηνών ο βραβευμένος Έλληνας σκηνοθέτης και ποιητής.

Ο Λευτέρης Ξανθόπουλος άφησε την τελευταία του πνοή μετά από εγχείρηση καρδιάς καθώς με το ήδη βεβαρημένο ιστορικό της υγείας του δεν άντεξε.

Από το 1972 έως το 1976 σπούδασε κινηματογράφο στην Αγγλία, στο The London Film School. Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του ήταν η Καλή πατρίδα, σύντροφε - (Beloiannisz) η οποία γυρίστηκε το 1985 στην Ουγγαρία και βραβεύτηκε στο 39ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο ενώ η επόμενη Ο Δραπέτης που γυρίστηκε το 1991 συμμετείχε στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών στο 44ο Φεστιβάλ των Καννών.

Είχε σκηνοθετήσει ταινίες και ντοκυμαντέρ και έχει τιμηθεί για το σύνολο του κινηματογραφικού του έργου.

Η ταινία του Ο Δραπέτης διδάχτηκε σε σεμινάρια σεναρίου στις σχολές κινηματογράφου του Μονάχου και National Film School στο Λονδίνο. Ανάμεσα στις πρόσφατες δουλειές του στο ντοκιμαντέρ περιλαμβάνονται οι τίτλοι: «Η εποχή των κενταύρων - Ο μουσουργός Αλέκος Ξένος» (2009), «Γεώργιος Ν. Παπανικολάου - Παπ τεστ» (2008), «Σπίτι δίπλα στη θάλασσα - Η. Χ. Παπαδημητρακόπουλος» (2007), «Ένας υπέροχος άνθρωπος - Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής» (2006), «Ο κήπος με τ' αμέτρητα παράθυρα - Νίκος Εγγονόπουλος» (2005), «Κληρονόμος πουλιών - Μίλτος Σαχτούρης» (2004), και πολλά άλλα.

«Ο Λεύτερης Ξανθόπουλος υπήρξε πολυσχιδής καλλιτεχνική φύση: σκηνοθέτης, ποιητής, συγγραφέας κριτικών και θεωρητικών κειμένων για τον κινηματογράφο. Ήταν ανήσυχος πολιτικά, όμως το βλέμμα του ήταν μονίμως ανθρωποκεντρικό. Οι πρώτες ταινίες του ήρθαν με την άνθιση του ελληνικού ντοκιμαντέρ κατά τη δεκαετία του ’70 («Η ελληνική κοινότητα της Χαϊδελβέργης», «Ο Γιώργος από τα Σωτηριάνικα»).

Η μετανάστευση, είτε λόγω οικονομικών συνθηκών, είτε λόγω του Εμφυλίου δεσπόζει θεματικά στο σύνολο σχεδόν του κινηματογραφικού έργου του. Τα μικρού ή μεσαίου μήκους ντοκιμαντέρ του, όπως και οι μεγάλου μήκους μυθοπλασίες του («Καλή πατρίδα σύντροφε», «Ο δραπέτης») περιστρέφονται γύρω από ''ανθρώπους που είναι ξένοι μέσα σ’ ένα ξένο περιβάλλον''», αναφέρεται στο συλλυπητήριο μήνυμα από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved