Θανάσης Τσαλταμπάσης: «Κωμικός ηθοποιός γεννιέσαι»
Showbiz

Θανάσης Τσαλταμπάσης: «Κωμικός ηθοποιός γεννιέσαι»

Ο Θανάσης Τσαλταμπάσης γεννήθηκε στην όμορφη πόλη του Θερμαϊκού. Παιδί ακόμα συνειδητοποίησε ότι ήθελε να γίνει ηθοποιός.

Αφορμή ήταν ίσως εκείνος ο ρόλος του δημάρχου που έπαιξε σε ηλικία εννέα ετών στο έργο του Γιάννη Ξανθούλη: «Ανέβα στη στέγη να φάμε το σύννεφο» με σκηνοθέτη τον Βασίλη Κατοίκη. Τον συνάντησε ξανά έπειτα από πολλά χρόνια όταν πρωταγωνίστησε στην ταινία του «ΑΪ - ΦΟΡ: Λούφα και Απαλλαγή». Ο Κατσίκης ακόμα θυμόταν τον ταλαντούχο εκείνο πιτσιρικά από τη Θεσσαλονίκη.

Στα 15 του η Αλίκη Βουγιουκλάκη τον πήρε κοντά της στη «Μελωδία της Ευτυχίας». «Αυτό που θυμάμαι έντονα είναι ότι έβλεπες έναν άλλον άνθρωπο στην κουΐντα και έναν άλλον στη σκηνή. Δεν μπορώ να το ορίσω ακριβώς. Αλλά η Αλίκη στη σκηνή μεταμορφωνόταν. Και αυτό είναι η ουσία της υποκριτικής».

Μάλιστα, οι άνθρωποι του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος είχαν πλησιάσει τους γονείς για να τον αφήσουν να παίξει ως εξαιρετικό ταλέντο σε παραστάσεις του θεάτρου. «Αυτή την ιστορία την έμαθα πολύ αργότερα, μετά τα 18 μου. Ευτυχώς που δεν με άφησαν τότε, γιατί τελικά το διάλεξα μόνος μου. Σπούδαζα μηχανολόγος-μηχανικός, όπως ο πατέρας μου. Στο τελευταίο έτος δεν άντεχα άλλο. "Δεν θέλω να χάνω στιγμή από το θέατρο" είπα στους γονείς μου και γράφτηκα σε δραματική σχολή. Με στήριξαν απόλυτα».

Κωμικός ηθοποιός γεννιέσαι ή γίνεσαι; «Μάλλον γεννιέσαι» απαντά. Είναι μια περίεργη αίσθηση. Αυτή η αίσθηση του χρόνου, της ανάσας, του τονισμού, να εκστομίσεις την ατάκα στο σωστό κλάσμα του δευτερολέπτου. Και αν θες, είναι και αυτή η στρεβλή θέαση της πραγματικότητας. Ενώ παρατηρώ τον εαυτό μου και ακόμα και στις πιο δραματικές στιγμές ψάχνω αυτό το στρεβλό. Δεν μιλώ νια το αστείο στην παρέα, αλλά την ανάγκη να "στραβώσω" την πραγματικότητα».

Ισως για αυτό αγάπησε τόσο και τον Τσάρλι Τσάπλιν. Μετέφερε τη ζωή του στο θέατρο, ενώ στον κινηματογράφο πρωταγωνίστησε και σκηνοθέτησε την έγχρωμη, βουβή ταινία «Τσάρλι», στην οποία δημιούργησε έναν νέο ήρωα, εμπνευσμένο από τον «αλητάκο» Σαρλό, μεταφέροντας τον όμως στο σήμερα.

Δεν το κρύβει ότι τον ενδιαφέρει η σκηνοθεσία, όπως και το δράμα. Τον ενδιαφέρουν ακόμη και οι ζυμώσεις που πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή στον κλάδο του. Στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέβασε το σύνθημα «Support Art Workers». «Είναι θετικές αυτές οι εξελίξεις αναφέρει. «Πρώτη φορά ο κλάδος μας είναι τόσο ενωμένος. Στις πρόσφατες εκλογές του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών είχαμε τη μεγαλύτερη προσέλευση των τελευταίων ετών. Καμιά φορά βέβαια τα πράγματα κινδυνεύουν από τον ίδιο τον εαυτό τους. Εννοώ ότι το πολύ πάθος ίσως φέρει συγκρούσεις. Το απεύχομαι. Το καλό σε αυτή την πολύ άσχημη κατάσταση που έφερε στην επιφάνεια η Covid-19, προβάλλοντας δομικά πρόβλημα του κλάδου μας, είναι ότι επλήγησαν όλοι. Γιατί υπήρχαν άνθρωποι που ενώ μπορούσαν να βοηθήσουν δεν το έπρατταν διότι ήταν επαναπαυμένοι. Τώρα συμμετέχουν και αυτοί. Μακάρι να είναι η αρχή για μια νέα σελίδα...», είπε στο Βήμα.

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved