Στέφανος Κυριακίδης: Oι ιστορίες στο Κόκκινο Ποτάμι μου ήταν γνώριμες
Showbiz

Στέφανος Κυριακίδης: Oι ιστορίες στο Κόκκινο Ποτάμι μου ήταν γνώριμες

Στέφανος Κυριακίδης: Με ρίζες από Πόντο και Κωνσταντινούπολη, κουβαλά το σπαραγμό του ξεριζωμού από τις αφηγήσεις των παππούδων του. 

«Στέφανε κράτα γερά!» του φώναζε ο σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης, καθώς οι σκηνές στο Κόκκινο Ποτάμι με την κορυφαία στιγμή της αποτρόπαιας δολοφονίας χρειάστηκε να γυριστούν αρκετές φορές.

Στο Λαύριο υπομονετικά ο εξαιρετικός ηθοποιός Στέφανος Κυριακίδης βίωνε όσα του αφηγούνταν οι παππούδες του για την Γενοκτονία. Ξύλο, διαπόμπευση, προπηλακισμός, θάνατος.

Ο Θεόκλητος ο οποίος στην πραγματικότητα είναι ο Γερμανός Καραβαγγέλης είναι εμβληματική προσωπικότητα;
Ο Γερμανός Καραβαγγέλης είναι ο άνθρωπος που μετείχε στο Μακεδονικό αγώνα μαζί με τον Παύλο Μελά, ως Μητροπολίτης Καστοριάς. Όταν πηγαίνει στην Αμισό ως Μητροπολίτης εκεί οργανώνει τα αντάρτικα σώματα. Άνθρωπος που ελισσόταν.
Και πολιτική μορφή. Γλίτωσε πολύ κόσμο, αλλά παρόλα αυτά δεν μπόρεσε να αποφύγει την καταδίκη σε θάνατο. Ωστόσο κατάφερε και τον φυγάδευσε ο Πατριάρχης. Χειριζόταν επιδέξια και τους Τούρκους και τους Έλληνες. Πολιτικός αλλά όχι πολιτικάντης.

Ένα παράδειγμα προς μίμηση στην εποχή μας;
Λείπουν οι σταθερές στην εποχή μας. Και μην ξεχνάμε ότι εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει και πόλεμος. Σίγουρα άνθρωποι και προσωπικότητες σαν τον Καραβαγγέλη δύσκολα υπάρχουν. Και αν υπάρχουν βρίσκονται καταχωνιασμένοι και απομακρυσμένοι. Όχι ότι δεν παράγουν έργο. Άλλαξαν πολλά πράγματα αλλά η δύναμη της εκκλησίας εξακολουθεί να είναι πάντα μπροστά.

Έχετε άμεση σχέση με τον Πόντο;
Την εποχή που οι γιαγιάδες νανούριζαν τα παιδάκια τους λέγοντας ιστορίες με νεράιδες και πρίγκιπες εμάς -τις περισσότερες φορές- μας έλεγαν ιστορίες από την Καταστροφή. Ιστορίες της χαμένης πατρίδας και δεν μιλώ μόνο για τη γενοκτονία των Ποντίων αλλά και για τον ελληνισμό ολόκληρο. Γιατί από την πλευρά της μητέρας είμαι πρόσφυγας Μικρασιάτης.
Καθώς άκουγα από τον παππού μου και τη γιαγιά μου ιστορίες που μπήκαν στο υποσυνείδητό μου όταν κλήθηκα να συμμετάσχω στη σειρά, κατά τα γυρίσματα αναδύονταν. Ήταν γνώριμες ιστορίες.

Πηγή: Τηλεθεατής

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved