Mίνως Μάτσας: «Έχω γίνει πιο αυστηρός με το πέρασμα του χρόνου»
Showbiz

Mίνως Μάτσας: «Έχω γίνει πιο αυστηρός με το πέρασμα του χρόνου»

Την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου, ο Μίνως Μάτσας παρουσίασε σε έναν ξεχωριστό χώρο, στη Ρωμαϊκή Αγορά, γνωστές αλλά και νέες συνθέσεις του.

Στη μουσική αυτή διαδρομή, ο διακεκριμένος συνθέτης κάθισε στο πιάνο, πλαισιωμένος από επτά υψηλής κλάσης μουσικούς, ενώ τα τραγούδια του ερμήνευσε η Ελεωνόρα Ζουγανέλη και ο Κώστας Τριανταφυλλίδης.

Θα στηρίξετε με τη συναυλία σας στη Ρωμαϊκή Αγορά τη HOPEgenesis. Γιατί επιλέξατε τον συγκεκριμένο Μη Κυβερνητικό Οργανισμό;

«HOPEgenesis είναι η μοναδική μη κερδοσκοπική οργάνωση που ασχολείται με το δημογραφικό ζήτημα στην Ελλάδα. Με λίγα λόγια: μια ομάδα ειδικών, γιατρών και επιστημόνων, στηρίζουν γυναίκες σε ακριτικές περιοχές της χώρας που θέλουν να φέρουν στον κόσμο ένα παιδί, αλλά οι γεωγραφικές, οικονομικές και άλλες συνθήκες δεν τις ευνοούν. Φανταστείτε, για παράδειγμα, ότι μόνο στους Φούρνους Ικαρίας τα τελευταία τριάμισι χρόνια γεννήθηκαν 21 παιδιά με τη συμβολή και τη στήριξη της ΗΟΡΕ».

Είστε επιεικής ή αυστηρός με το έργο σας όταν πρέπει να το ξανακοιτάξετε προκειμένου να κάνετε μια εφ' όλης της ύλης παρουσίαση του;

«Εχω γίνει πιο αυστηρός με το πέρασμα του χρόνου. Είναι κάπως σαν να ανοίγεις τις πόρτες παλιών σπιτιών. Βλέπεις ότι κάποια δωμάτια θέλουν επισκευές, κάποια άλλα έχουν όμορφες ρωγμές στους τοίχους, ωστόσο ορισμένα θέλουν γκρέμισμα! Στα τραγούδια επανεξετάζω συχνά την ενορχήστρωση, αλλάζω πολλές φορές ακόμη και λεπτομέρειες από το μοτίβο. Πάντως σίγουρα φαίνεται καθαρά τι αντέχει στον χρόνο και τι όχι. Πιστεύω πάντα πως το τραγούδι είναι ζωντανός οργανισμός και συχνά ωριμάζει και για εμένα και για τους ακροατές».

Ελεωνόρα Ζουγανέλη και Κώστας Τριανταφυλλίδης. Πείτε μας λίγα λόγια για τους δύο αυτούς τραγουδιστές.

«Η Ελεωνόρα είναι αγαπημένη μου ερμηνεύτρια εδώ και δέκα χρόνια, όταν και πρωτοσυνεργαστήκαμε για τα τραγούδια από την τηλεοπτική σειρά "Το Νησί". Στη συνέχεια κάναμε έναν ολοκληρωμένο κύκλο τραγουδιών με τίτλο "Μ' αγαπούσες κι άνθιζε", μια δου-λειά που αγαπήθηκε ιδιαίτερα από τον κόσμο. Αυτός ο κύκλος τραγουδιών κρατάει μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου και σηματοδοτεί νομίζω για την Ελεωνόρα ένα νέο ξεκίνημα στη χρυσή της περίοδο. Η διαύγεια, η δύναμη της φωνής της και από την άλλη η αθωότητα με την οποία προσεγγίζει το υλικό είναι τα στοιχεία που την κάνουν μοναδική.

Ο Κώστας Τριανταφυλλίδης, νεότερος συνεργάτης, βρέθηκε μαζί μου ως ερμηνευτής στην Επίδαυρο το 2017 στην παράσταση "Οιδίπους επί Κολωνώ". Αυτό αποτέλεσε την αρχή μιας σχέσης που έχει αρχίσει να δίνει καρπούς. Τον ξεχώρισα γιατί είναι ένας τραγουδιστής που συνδυάζει την καθαρή λαϊκή ερμηνεία με την ευγένεια, δύο σπάνιες αρετές. Συνεχίζει το νήμα των παλιών λαϊκών τραγουδιστών. Τελευταία συμπράξαμε στα τραγούδια της ταινίας "Ευτυχία", όπου τραγούδησε μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα και τη Ζουγανέλη το ομώνυμο τραγούδι αλλά και τη διασκευή "Ονειρο απατηλό"».

Ποιες φωνές σας συγκινούν περισσότερο, αλήθεια; Τι χαρακτηριστικά θέλετε να έχουν;

«Με συγκινούν οι φωνές που έχουν αλήθεια και τεχνική. Που συνδυάζουν το ανεπιτήδευτο με τον έλεγχο του μέσου. Με συγκινούν οι φωνές των παλιών: Παγιουμτζής, Ρούκουνας, Νταλγκάς, Κάβουρας, Γούναρης, η Ρόζα Εσκενάζυ, η Φλέρυ Νταντωνάκη και όλη η γενιά των προσώπων με τα οποία μεγάλωσα. Ο Νταλάρας, ο Πάριος, η Αλεξίου, η Γαλάνη, ο Μητροπάνος, ο Διονυσίου, ο Μπιθικώτσης. Είχα την τύχη να συνεργαστώ με πολλούς από αυτούς», είπε στο BHMAgazino.

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved