Showbiz

Mίνως Μάτσας: «Μόνο όταν μοιραζόμαστε τη ζωή μας υπάρχουμε μέσα στον κόσμο»

Ο Μίνως Μάτσας, μίλησε για τα τραγούδια που αντέχουν στο χρόνο και για τους τραγουδοποιούς που θαυμάζει.

Ο γνωστός συνθέτης ανέφερε επίσης πως πέρασε στο lockdown, ενώ αποκάλυψε και τα επόμενα επαγγελματικά σχέδια του.

Πολλές από τις διασκευές που έχετε κάνει σε διαχρονικά κομμάτια έχουν αγαπηθεί πολύ από το κοινό. ΤΙ προσπαθείτε να αναδείξετε στα τραγούδια που δεν έχετε γράψει εσείς;

«Στην πραγματικότητα δεν προσπαθώ να αναδείξω κάτι, παρά να βρω τις μουσικές μου ρίζες. Αναγνωρίζω σίγουρα κάτι πολύ οικείο στα κομμάτια που ξαναδουλεύω, κάτι από το οποίο δεν μπορώ να ξεφύγω παρά μόνο αν τα αποδομήσω και τα ανασυνθέσω. Για αυτό και είμαι ιδιαίτερα τολμηρός βάζοντας δικές μου εισαγωγές, προσθέτοντας μουσικά μέρη, αλλάζοντας τον ρυθμό, ακόμη και τη μελωδία. Ετσι μιλάμε για ανασύνθεση και όχι απλά για διασκευή. Ακούστε το υπέροχο ζεϊμπέκικο που τραγουδά η Μπέλλου δίπλα στον "Ανθρωπο μου" που έβαλα στους τίτλους της σειράς "Το Νησί". Αλλες φορές η επέμβαση είναι μικρότερη αλλά τελικά πιο ουσιαστική, όπως στο "Ονειρο απατηλό" από την ταινία "Ευτυχία", όπου μετατρέποντας σε μια ήσυχη μπαλάντα το αξεπέραστο χασάπικο του Καλδάρα αναδύθηκαν στην επιφάνεια ως δια μαγείας τα λόγια της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου. Η ζωή των τραγουδιών δεν τελειώνει, και χαίρομαι που τα ανακαλύπτουν έτσι οι νεότερες γενιές κι εγώ απλά μεσολαβώ με τον δικό μου τρόπο».

Ποιους συνθέτες ή τραγουδοποιούς θαυμάζετε πιο πολύ;

«Θαυμάζω τους συνθέτες που αφιέρωσαν το πιο αυθεντικό και ειλικρινέςhu κομμάτι του εαυτού τους στη μουσική. Ξέρετε, αυτό είναι κάτι που αν οι κεραίες σου δουλεύουν καλά το πιάνεις αμέσως. Είναι ένα αδιαμεσολάβητο σήμα που εκπέμπεται χωρίς παρεμβολές και αν είσαι ανοιχτός το λαμβάνεις άμεσα», είπε στο ΒΗΜΑgazino.

Πώς περάσατε κατά το lockdown; Ηταν καθόλου δημιουργική αυτή η περίοδος για εσάς;

«Ηταν μια δημιουργική περίοδος που πέρασα με την αγαπημένη μου και γνωρίσαμε ο ένας τον άλλον καλύτερα. Ωστόσο η ανησυχία για τους συνανθρώπους μας και το μέλλον που είναι καθ' οδόν δε μας άφησε να ησυχάσουμε. Είμαι ιδαίτερα προβληματισμένος για όλους τους ανθρώπους στο ευρύτερο κομμάτι Πολιτισμού. Υπάρχουν χιλιάδες εργαζόμενοι στον χώρο του θεάτρου, του κινηματογράφου, του τραγουδιού, της μουσικής που εδώ και έξι μήνες βρίσκονται στα όρια τους. Τι κάνουμε λοιπόν;»

Τι σημαίνει για εσάς ο στίχος του Τάσου Λειβαδίτη «Ο κόσμος μόνο όταν τον μοιράζεσαι υπάρχει», τον οποίο και επιλέξατε ως τίτλο για την παράσταση σας; «"...Κι αν αγαπήσαμε, αγαπήσαμε πράγματα που τρεμόβηναν στο βάθος και χάνονταν γρήγορα, όπως οι έρωτες των αρρώστων που θα είναι σύντομοι μα ο θεός τους ευλόγησε να φαίνονται αιώνιοι κι οι κήποι μας βάζουν ερωτήματα αναπάντητα με ρόδα ή γιασεμιά κι ω χίλιοι σπασμένοι καθρέφτες της ο σελήνης κι η θάλασσα, τρελή τρελή, που προσπαθεί να τους συναρμολογήσει’’. Και στη συνέχεια, κατΑλήγει ο Λειβαδίτης πως μόνο όταν μοιραζόμαστε τη ζωή μας στην πραγματικότητα υπάρχουμε μέσα στον κόσμο! Αλλά και ο ίδιος ο κόσμος μόνο έτσι υπάρχει. Ιδιαίτερα σε μια εποχή που η ζωή μας χρειάζεται την επαφή που φαίνεται να χάνεται, ο στίχος αυτός έχει έναν ακόμη συμβολισμό: γίνεται μια μορφή αντίστασης σε ό,τι επιβάλλεται αναγκαστικά λόγω των έκτακτων συνθηκών που ζούμε».

Ποια είναι το επόμενα επαγγελματικά σχέδια σας;

«Δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε μακροπρόθεσμα σχέδια, διότι τα πράγματα ακυρώνονται. Εύχομαι πάντως να πάμε καλύτερα και να ξεπεράσουμε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Θεού και ιού θέλοντος θα γράψω τη μουσική γιο το 'Τρίτο Στεφάνι" που ανεβαίνει τον Οκτώβριο στο θέατρο Παλλάς. Από εκεί και πέρα, βλέπουμε...», είπε στο BHMAgazino.

© 2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved