Μπιμπίλας: Αποκάλυψε τα χρήματα που θα λάβουν οι ηθοποιοί από το Μητρώο Καλλιτεχνών
Showbiz

Μπιμπίλας: Αποκάλυψε τα χρήματα που θα λάβουν οι ηθοποιοί από το Μητρώο Καλλιτεχνών

Το κύμα της πανδημίας υποχρέωσε σε γενικό κλείδωμα της χώρας για άλλη μια φορά. Ένας από τους κλάδους που πλήττεται εδώ και μήνες είναι αυτός των ηθοποιών και δη όσων εργάζονται στο θέατρο.

Ο πρόεδρος του Σωματείου των ηθοποιών, Σπύρος Μπιμπίλας, μίλησε για το κλείσιμο των θεάτρων, αλλά και για το αν στα νέα μέτρα στήριξης που εξήγγειλε η κυβέρνηση, συμπεριέλαβε και τους ηθοποιούς.

Ποια είναι η άποψη σας για το κλείσιμο των θεάτρων; Θεωρείτε ότι είναι καλό να σταματήσουν για λίγο οι παραστάσεις, μέχρι να μειωθούν τα κρούσματα COVID-19;

Εμείς ως σύλλογος σαφώς και δεν είμαστε υπέρ του κλεισίματος των θεάτρων. Είμαστε υπέρ του να είναι ανοιχτά, με περιοριστικούς όρους. Το κράτος θα πρέπει να δίνει επιδότηση και να διασφαλίζει τους εργαζόμενους. Πιο συγκεκριμένα, εφόσον περνάει από τη Βουλή η τροπολογία ότι θα επιδοτηθούν οι άδειες θέσεις, να είμαστε σίγουροι, ότι αυτό θα είναι υπό τον όρο, ότι θα έχουν πληρωθεί όλες οι πρόβες, όλα τα δικαιώματα των ηθοποιών και τα ένσημα πλήρη.

-Οι πρόβες δεν πληρώνονται;

Όχι. Οι πρόβες τον καιρό των μνημονίων δεν πληρωνόντουσαν κατά παράβαση των συλλογικών συμβάσεων. Εμείς λοιπόν ζητάμε, εφόσον εργαζόμαστε την ώρα της πρόβας, να πληρωνόμαστε κανονικά. Δεν μπορεί το κράτος να επιδοτεί τις θέσεις των εργοδοτών και οι ηθοποιοί να μην παίρνουν ούτε ευρώ. Να συμπληρώσω εδώ, πως οι εργοδότες εδώ και πέντε χρόνια δεν έχουν οργανωμένο σωματείο. Το διέλυσαν επίτηδες για να μην κάνουν συλλογικές συμβάσεις με τους ηθοποιούς. Όμως επειδή τώρα, είδαν ότι δεν θα επιδοτηθούν αν δεν έχουν οργανωμένη εκπροσώπηση, την ξανά δημιουργούνε.

-Στα νέα μέτρα στήριξης που εξήγγειλε η κυβέρνηση, σας συμπεριέλαβε;

Ναι! Όσοι ηθοποιοί έχουν εγγραφεί στο μητρώο καλλιτεχνών, θα παίρνουν 534 ευρώ τον μήνα. Ήδη από τον Σεπτέμβριο, περιμένουν καθώς έχει γίνει κάποια καθυστέρηση. Επίσης αυτοί που θα βγουν τώρα σε αναστολή θα πάρουν και αυτοί κάποιο επίδομα. Να πούμε εδώ πως αν το σωματείο μας δεν είχε κάνει όλες αυτές τις κινητοποιήσεις, εκδηλώσεις, τα πήγαινε- έλα στα Υπουργεία, πιθανόν να μη τα είχαμε αυτά, είπε στο Λοιπόν.

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved