Ελεονώρα Ζουγανέλη: «Οτιδήποτε γίνεται τάση ή μόδα δεν με ελκύει»
Showbiz

Ελεονώρα Ζουγανέλη: «Οτιδήποτε γίνεται τάση ή μόδα δεν με ελκύει»

Ελεονώρα Ζουγανέλη: «Δεν υπάρχει περίπτωση να βγει ειδικά το θέατρο, ένας καλλιτεχνικός θεσμός με μακραίωνη ιστορία, λαβωμένο από αυτή την ιστορία.»

H Ελεονώρα Ζουγανέλη, η οποία αυτή την περίοδος ετοιμάζει έναν νέο δίσκο με διασκευές τραγουδιών που αγαπάει, μίλησε για τις δυσκολίες αλλά και για τις χαρές που της επιφύλασσε η περίοδος της πανδημίας.

Επίσης, αναφέρθηκε στις συγκλονιστικές αποκαλύψεις που έχουν ταρακουνήσει συθέμελα τον χώρο του πολιτισμού.

Τις τελευταίες εβδομάδες ο καλλιτεχνικός χώρος μαστίζεται από αποκαλύψεις για σεξουαλικές παρενοχλήσεις και κακοποιήσεις. Κινδυνεύει το θέατρο από αυτή τη συζήτηση;

«Δεν υπάρχει περίπτωση να βγει ειδικά το θέατρο, ένας καλλιτεχνικός θεσμός με μακραίωνη ιστορία, λαβωμένο από αυτή την ιστορία. Στην Ελλάδα ιδιαίτερα, μια χώρα με σχετικά μικρό πληθυσμό, ανεβαίνουν αμέτρητες παραστάσεις κάθε χρόνο, πολλές από τις οποίες σημειώνουν επιτυχία. Ο κόσμος ψάχνει και τιμά τα τελευταία χρόνια και τις πιο πειραματικές δουλειές. Υπάρχει κοινό που είναι θεατρόφιλο με όλη τη σημασία της λέξης. Δεν πιστεύω ότι το θέατρο θα πληγεί από κανενός τη συμπεριφορά. Γίνεται ένα μεγάλο ξεσκαρτάρισμα. Επανεξετάζουμε τις αξίες, την ιδεολογία, τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώσαμε και αυτό μόνο θετικό μπορεί να είναι».

Εσείς έχετε γίνει μάρτυρας ή θύμα τέτοιας συμπεριφοράς;

«Η αίσθηση μου είναι πως όλοι μας έχουμε έρθει αντιμέτωποι με συμπεριφορές που μας υποτίμησαν, μας προσέβαλαν, με ανθρώπους που μας άσκησαν βία, ψυχολογική ή σωματική. Δυστυχώς η κοινωνία δεν μας προστατεύει πάντα. Καλό είναι να βγουν όλα στην επιφάνεια, να κλάψουμε, να πονέσουμε, να θυμώσουμε, να το συζητήσουμε ανοιχτά, να αλλάξουμε και να τα αφήσουμε όλα πίσω μας απαλλαγμένοι από αυτό το βαρύ φορτίο, φτιάχνοντας τις δικλίδες ασφαλείας που δεν θα επιτρέψουν την επανεμφάνιση τέτοιων φαινομένων. Εύχομαι όλο αυτό που συμβαίνει, όλη αυτή η σκληρότητα, να δείξει τον δρόμο στον καθένα από εμάς για να μη βρεθεί ξανά στη θέση ούτε του θύτη ούτε του θύματος».

Πώς φαντάζεστε τη μετά την πανδημία περίοδο;

«Πιστεύω ότι τα πράγματα δεν θα ξαναγίνουν ποτέ όπως ήταν. Αυτό που περνάμε έχει συμβεί πολλές φορές στην ιστορία της ανθρωπότητας. Η επόμενη ημέρα θα είναι αλλιώς, μπορεί καλύτερη. Αυτό ελπίζω, αλλά φοβάμαι και λίγο. Προσπαθώ να μην το σκέφτομαι πολύ. Ας ξημερώσει το επόμενο πρωί, ας είμαστε καλά και βλέπουμε».

Εσείς δεν μπήκατε καθόλου στον πειρασμό στα lockdown να φτιάξετε banana bread ή να μάθετε μια ξένη γλώσσα;

«Οτιδήποτε γίνεται τάση ή μόδα δεν με ελκύει. Σαφώς και θεωρώ χρήσιμο το να βλέπει κανείς τη θετική πλευρά σε κάθε κατάσταση, το να βρίσκει μια διέξοδο στις δυσκολίες. Η αναγκαστική παύση δεν με οδήγησε σε κάποια έκρηξη δημιουργικότητας. Συμπτωματικά, είχα πάρει ένα σκυλάκι λίγο πριν από το πρώτο lockdown και είχα τον χρόνο να δεθώ μαζί του. Η μεγάλη αλλαγή που έφερε η επιβεβλημένη αποχή από τις επαγγελματικές υποχρεώσεις ήταν ο γάμος μου. Ημουν πάντα υπέρ της συντροφικότητας, πίστευα ανέκαθεν στην οικογένεια, δεν θεωρώ όμως τυχαίο το ότι τώρα είχα την καθαρότητα να αναγνωρίσω αυτό μου ήρθε στη ζωή μου - δεν το προσπέρασα, ήμουν παρούσα. Αυτό μπορεί να μην είχε συμβεί αν έτρεχα καθημερινά να προλάβω τις δουλειές μου», είπε στο ΒΗΜΑgazino.

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved