Πέθανε ο σκηνοθέτης Μπερτράν Ταβερνιέ
Showbiz

Πέθανε ο σκηνοθέτης Μπερτράν Ταβερνιέ

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών, ο σκηνοθέτης και παραγωγός, Μπερτράν Ταβερνιέ.

Το δυσάρεστο γεγονός έκαναν γνωστό η σύζυγος και τα παιδιά του, που ανακοίνωσαν τον θάνατό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μέσω του Ινστιτούτου Lumière, στο οποίο ο Μπερτράν Ταβερνιέ ήταν πρόεδρος.

Ο Μπερτράν Ταβερνιέ γεννήθηκε στη Λυών στις 25 Απριλίου 1941. Είναι γιος του συγγραφέα και μαχητή της γαλλικής αντίστασης Ρενέ Ταβερνιέ.

Ασχολήθηκε από νέος με τον κινηματογράφο ως βοηθός σκηνοθέτη, ακόλουθος Τύπου σε Πρεσβείες της Γαλλίας, δημοσιογράφος και κριτικός σε κινηματογραφικά περιοδικά. Το 1974, σκηνοθέτησε την πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους Ο Ρολογάς του Σεν Πολ (L'Horloger de Saint-Paul), ήταν η πρώτη επιτυχία του που κέρδισε το βραβείο Λουί Ντελύκ και τη Χρυσή Άρκτο στο 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

Είχε μακρά συνεργασία με τον ηθοποιό Φιλίπ Νουαρέ στις ταινίες Η γιορτή αρχίζει το 1975, Ο ανακριτής και ο δολοφόνος το 1976, Το ξεκαθάρισμα το 1981, Η Ζωή και Τίποτα άλλο το 1989, Η κόρη του Ντ' Αρτανιάν το 1994. Οι κινηματογραφικές του επιρροές περιλαμβάνουν τους σκηνοθέτες Τζον Φορντ, Ζαν Ρενουάρ, Ζαν Βιγκό και Ζακ Μπεκέρ.

Ασχολήθηκε με πολλά κινηματογραφικά είδη, δραματική κωμωδία (Μια Κυριακή στην εξοχή,1984), πολεμική ταινία (Ο Λοχαγός Κονάν), ιστορική ταινία (Η Πριγκίπισσα του Μονπενσιέ, 2010) ή αστυνομικό (Το Δόλωμα, 1995).

Αρκετές από τις ταινίες του κέρδισαν βραβεία, στη Γαλλία και στο εξωτερικό (μεταξύ των οποίων το Autour de minuit (Γύρω από τα μεσάνυχτα, 1986), που κέρδισε Όσκαρ και ήταν υποψήφιο για τις Χρυσές Σφαίρες)

Ήταν πρόεδρος του Ινστιτούτου Λιμιέρ. Είναι ο πατέρας του σκηνοθέτη και ηθοποιού Νιλ Ταβερνιέ και της μυθιστοριογράφου Τίφανι Ταβερνιέ.

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved