Πηνελόπη Πλάκα: «Η φορά του ανέμου αλλάζει! Ευτυχώς που ήρθε η στιγμή...»
Showbiz

Πηνελόπη Πλάκα: «Η φορά του ανέμου αλλάζει! Ευτυχώς που ήρθε η στιγμή...»

Πηνελόπη Πλάκα: Οι ραγδαίες εξελίξεις στον χώρο της υποκριτικής, το Ελληνικό #Metoo και τα νέα δεδομένα...

Φέτος βρίσκεται στην κρατική τηλεόραση και σε μια από τις πιο πολυσυζητημένες σειρές της ΕΡΤ. Η Πηνελόπη Πλάκα πρωταγωνιστεί στο Χαιρέτα μου τον πλάτανο. Στην ίδια σειρά βρίσκεται φέτος και ο Θοδωρής Φραντζέσκος, ο οποίος παραχώρησε μαζί με την Πηνελόπη τη νέα τους συνέντευξη...

Τι αίσθηση σας έχουν αφήσει οι αποκαλύψεις για σωματική και σε­ξουαλική παρενόχληση, μεταξύ άλλων, και στον δικό σας χώρο; Είναι το ελληνικό #Μetoo κέρδος για την κοινωνία;

Θοδωρής: Νομίζω ότι το φαινόμενο αυτό είναι βαθιά κοινωνικό και δεν έχει να κάνει με συγκεκριμένους κλάδους. Σίγουρα ο χώρος μας είναι πολύ προβεβλημένος και προσελκύει εύκολα το ενδιαφέρον του κόσμου, αλλά το κακό μπορεί να γίνει οπουδήποτε.

Πηνελόπη: Το #Metoo πήρε μεγάλη έκταση πρώτα από αποκαλύψεις ηθοποιών της Αμερικής. Αυτοί οι χώροι έχουν μεγάλη προβολή, όπο­τε λογικό επακόλουθο είναι να πάρει δημοσιότητα. Ύστερα από αυτό, πι­στεύω ότι οποιαδήποτε καταγγελία θα αντιμετωπίζεται με περισσότερο βάρος. Η φορά του ανέμου αλλάζει, η εποχή αλλάζει, οι άνθρωποι πλέον δείχνουν να έχουν μηδενική ανοχή σε τέτοιου είδους περιστατικά και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να μην αντισταθούμε. Ευτυχώς που ήρθε η στιγμή.

Θοδωρής: Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, που σίγουρα δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ένα ακόμα θέμα της επικαιρότητας και μετά να ξεχαστεί. Είναι μια διαδικασία εν εξελίξει, όπου σε πρώτο χρόνο θα πρέπει να μιληθούν οι άμε­σα εμπλεκόμενοι ώστε να λάμψει η αλή­θεια και να επέλθει η δικαίωση για όλα τα θύματα.

Πηνελόπη: Την αρχή έκανε η Σοφία Μπεκατώρου, που αξίζει τον θαυμασμό μας, όπως και όσοι ακολούθησαν με τις αποκαλύψεις τους.

Έχετε υποστεί παρενόχληση ή οποιαδήποτε μορφής βία στον χώρο εργασίας σας;

Θοδωρής: Όχι, δεν έχω υποστεί βία στο θέατρο ή σε γύρισμα.

Πηνελόπη: Νομίζω πως οι περισσό­τερες γυναίκες πήγαν να υποστούν ή έχουν υποστεί κάποιου είδους παρενό­χληση, Όχι μόνο στο θέατρο, αλλά στη ζωή γενικά. Το θέμα είναι βαθιά κοινω­νικό. Και πρέπει οι ρίζες του κακού να βρεθούν και να κοπούν.

Το σίριαλ που παίζετε Χαιρέτα μου τον πλάτανο βρέθηκε τον τε­λευταίο καιρό στο επίκεντρο των εξελίξεων. Κάποιος ηθοποιός έφυγε, κάποιος άλλος ήρθε. Πώς ήταν το κλίμα εκείνες τις μέρες;

Θοδωρής: Βρισκόμαστε σε μια δου­λειά πολύ απαιτητική σε όλα τα επίπε­δα. Προσωπικά προσπαθώ να δίνω το 100% της ενέργειας μου, αφήνοντας τις οποίες δυσκολίες εκτός.

Πηνελόπη: Είμαστε όλοι επαγγελ­ματίες. Είχαμε να διαχειριστούμε έναν ζωντανό οργανισμό, την ίδια μας τη δουλειά, το γύρισμα μας που είναι καθημερινό και απαιτητικό. Το όποιο συναίσθημα του καθενός το αφήσαμε εκτός δουλειάς.

Νιώσατε έκπληξη;

Πηνελόπη: Έκπληξη; Διαρκώς εκπλήσσομαι. Από την ίδια μας την κοινωνία. Από πού να το πιάσω... Trafficking εμπορία οργάνων, απαγωγές παιδιών, σεξουαλικές κακοποιήσεις, ενδοοικογενειακή βία, ψυχολογική, σωματική; Χάνω . τα λόγια μου. Η βία είναι καταδικαστέα από όποιον κι αν προέρχεται.

Θοδωρής: Η ζωή είναι γεμάτη εκπλήξεις, άλλοτε θετικές και άλλοτε αρνητι­κές. Προσπαθώ να κρατάω μόνο τα θετικά.

Θοδωρή, είσαι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού θε­άτρου. Ένιωσες στενοχώρια για όσα συνέβαιναν στο Εθνικό και οδήγησαν στις παραιτήσεις των δύο τελευταίων καλλιτεχνικών διευ­θυντών του;

Θοδωρής: Το Εθνικό θέατρο είναι ο χώρος όπου ξεκίνησα το ταξίδι μου στην υποκριτική. Πρώτα με τη σχολή και μετά στην πρώτη μου επαγγελματική παρά­σταση στην Κεντρική Σκηνή. Είναι ένας χώρος ιερός για μένα, που τον αγαπώ και τον πονάω. Πιστεύω ότι πρέπει να είναι υπεράνω προσώπων και οι άνθρωποι που το διοικούν να το τιμούν και να εμπνέ­ουν εμάς τους νεότερους με το ήθος και τη στάση τους απέναντι στη ζωή και στην τέχνη.

Αν είχες τη δυνατότητα, τι θα διόρ­θωνες;

Θοδωρής: Ο καλλιτεχνικός χώρος όπως και το Εθνικό θέατρο βρίσκονται σε μια διαδικασία επανεκκίνησης. Το τι πρέπει να διορθωθεί θα το δείξει ο χρόνος, σί­γουρα όμως πρέπει να υπάρξει νηφαλι­ότητα και ένα μακρόπνοο καλλιτεχνικό πλάνο.

Πηγή: Περιοδικό ΟΚ!

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved