Showbiz

Βικτόρια Χίσλοπ: «Όσο περνάει ο καιρός νιώθω πιο πολύ Ελληνίδα»

Βικτόρια Χίσλοπ: Όσα αποκάλυψε για τη σχέση της με την Ελλάδα στη νέα της συνέντευξη...

Η Αγγλίδα συγγραφέας, Βικτόρια Χίσλοπ, μίλησε για τη σχέση της με την Ελλάδα, για όσα θυμάται πιο έντονα από την πρώτη φορά που βρέθηκε στη χώρα μας, για την πανδημία και για το Brexit.

Τι θυμάστε πιο έντονα από την πρώτη φορά που βρεθήκατε εδώ;

Μέχρι τότε κάναμε διακοπές στην Αγγλία. Οταν έχεις συνηθίσει να κολυμπάς σε καφετιά και κρύα θάλασσα είναι συναρπαστικό να μπαίνεις στα νερά που υπάρχουν εδώ. Από τότε ξεκίνησα να έρχομαι κάθε χρόνο για διακοπές στην Ελλάδα γιατί πλέον λόγω ηλικίας μπορούσα να αποφάσιζα) εγώ πού θα πηγαίνω. Ηταν λοιπόν ιδανική η στιγμή που ήρθα. Αν ερχόμουν για πρώτη φορά στην ηλικία που είμαι σήμερα, ίσως να μην είχα την εικόνα που έχω τώρα.

Απ’ όσο καταλαβαίνω έχετε βαθιά σύνδεση με την Κρήτη.

Κάθε φορά που επισκέπτομαι την Κρήτη συναντώ κάτι καινούργιο. Εχω ένα σπίτι εδώ και όταν έρχομαι ταξιδεύω σε μέρη που μπορεί να μην έχω ξαναπάει. Η αλήθεια είναι ότι έχω ταξιδέψει παντού στην Ελλάδα και .δεν υπήρχε μέχρι τώρα κάποιο μέρος που να μη μου άρεσε. Μια φορά είχα κανονίσει να πάω στο Αγρίνιο. Και όταν το είπα σε φίλους με ρωτούσαν «γιατί;». Μα είναι τόσο ενδιαφέρον το Αγρίνιο. Με ωραίες γωνιές και ένα ωραίο μουσείο. Ποτέ δεν είμαι αρνητική να επισκεφτώ μια πόλη ή ένα χωριό. Παντού βρίσκω κάτι που με ενδιαφέρει. Αγαπώ την Κρήτη, μου αρέσει η Θεσσαλονίκη, νοικιάζω ένα διαμέρισμα στην Αθήνα. Για μένα είναι πάντα ευχάριστο να είμαι εδώ. Αν όμως με ρωτούσατε για την Αγγλία, θα είχα διαφορετική απάντηση. Πολλά μέρη εκεί μου ρίχνουν τη διάθεση.

Είναι πιο εύκολο να αγαπήσουμε έναν τόπο όταν είναι και δεν είναι δικός μας;

Ναι, ίσως συμβαίνει αυτό, γιατί ξέρω ότι είμαι ξένη. Πλέον έχω ελληνική ταυτότητα αλλά την ίδια στιγμή το DΝΑ μου, το μαύρο κουτί μου -όπως αυτό που έχουν τα αεροπλάνα-, δεν είναι ελληνικό. Βλέπω τα πράγματα πάρα πολύ θετικά και αυτό νομίζω ότι ενοχλεί τους φίλους μου, που μου λένε «καλά, δεν βλέπεις τίποτε κακό εδώ;». Και -ακούω και βλέπω,, αλλά δεν θέλω να αλλάξω άποψη.

Τι άλλαξε στη ζωή σας από τη στιγμή που πήρατε την ελληνική υπηκοότητα;

Συνέβη κατά τη διάρκεια μιας χρονιάς που άλλαζε η ζωή μας - ύστερα από πέντε μήνες κατά τη διάρκεια των οποίων ζούσαμε με τον φόβο της πανδημίας. Συν τοις άλλοις, τη στιγμή εκείνη η ελληνική υπηκοότητα μου πρόσφερε τη δυνατότητα να ταξιδέψω εύκολα -λόγω της νέας κατάστασης με το Brexit οι μετακινήσεις μεταξύ των χωρών έχουν γίνει πολύ δύσκολες. Αν δεν είχα την ελληνική ταυτότητα μου, τώρα θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο να ταξιδέψω από την Αγγλία στην Κρήτη για το γύρισμα. Ολο αυτό με βοήθησε πολύ να νιώθω ότι εξακολουθώ να είμαι εντός Ευρώπης. Δεν είμαι μόνο Αγγλίδα. Πρώτα απ' όλα νιώθω Ευρωπαία. Και σίγουρα δεν νιώθω καθόλου Βρετανίδα. Οσο περνάει ο καιρός νιώθω πιο πολύ Ελληνίδα.

Κυρίως τι έχει αλλάξει στη ζωή στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit;

Το Brexit σχεδόν συνέπεσε με την COVID-19. Στην ουσία έξι εβδομάδες μετά την έναρξη του ήρθε η πανδημία και το βλέμμα όλων στράφηκε εκεί. Πάντως ήταν καταστροφικό για τις εισαγωγές και τις εξαγωγές, για το προσωπικό των νοσοκομείων που ήταν από την Ευρώπη και επέστρεψαν στις χώρες τους, για τους φοιτητές που πλέον αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες όταν θέλουν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus, είπε στο Documento.

© 2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved