Αμαλία Μουτούση: «Το θέατρο με έμαθε να είμαι διαθέσιμη»
Showbiz

Αμαλία Μουτούση: «Το θέατρο με έμαθε να είμαι διαθέσιμη»

Σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε η Αμαλία Μουτούση μίλησε μεταξύ άλλων για τις καταγγελίες στο χώρο του θεάτρου και της υποκριτικής.

Τι σας έμαθε το θέατρο;

«Δεν το έχω σκεφτεί ποτέ έτσι. Σίγουρα όμως μου έχει μάθει τα περισσότερα - πήρε πολύ χώρο. Αν πρέπει κάπου να εστιάσω, θα πω ότι μου έμαθε τη συνύπαρξη - και το καλλιέργησα. Είναι μια δουλειά που δεν μπορείς να καταφέρεις μόνος, και ακόμα περισσότερο αν δεν είσαι καλά με τους άλλους, και ας μην τους έχεις διαλέξει. Βεβαίως είμαι κι ένας άνθρωπος που θα διαλέξω τους συ­νεργάτες μου και, εντέλει, θα δουλέψω με ανθρώ­πους που με εκφράζουν. Συγχρόνως όμως μπορώ να σταθώ όπου με βάλεις. Ουσιαστικά ήθελα να κερδίσω από το θέατρο να μάθω να είμαι διαθέ­σιμη. Δεν μ' αρέσει η ζωή χωρίς διαθεσιμότητα».

Όσα κατήγγειλαν οι άλλοι;

«Αν και αυτό που βλέπω δεν το έχω ζήσει με αυτόν τον τρόπο, καταλαβαίνω πάρα πολύ καλά σημαίνει να το υφίστασαι, να μην μπορείς να λύσεις μέσα από τη σχέση. Οπότε από από αυτή την άποψη, μακάρι, το εύχομαι, ό,τι έγινε να δημιουργήσει κάποια όρια, κάποιους κανόνες μέσα σε εργασιακούς χώρους, ώστε να κάνουν τέτοιες συμπεριφορές πολύ πιο δύσκολες. Δεν μπορείς να έχεις πάντα εύκολους χαρακτήρες. Δεν είναι και ωραία η ζωή... Οι χαρακτήρες είναι εύκολοι, δύσκολοι, καλύτεροι, χειρότερα. Ναι, να υπάρχουν κάποιοι κανόνες μέσα κ χώρους εργασίας που να σε προστατεύουν από την κατάχρηση εξουσίας, πόσο μάλλον των δύσκολων χαρακτήρων οι οποίοι φαίνεται ότι δεν άλλαζαν Αλλά το θέατρο έχει κάτι πολύ λεπτό. Δεν είναι απλώς μια εργασιακή σχέση. Ανοίγεις την ψυχή σου. Έχει τεράστια σημασία να μη συμβαίνει κατάχρηση εξουσίας εκεί, διότι, ούτως ή άλλως ευάλωτος είσαι, και πρέπει να είσαι. Οπότε δε θα 'θελα να χαθεί η δυνατότητα της διαθεσιμότητας του καλλιτέχνη στο να αποκαλύπτεται μπροστά στους άλλους. Γι' αυτό περιμένω τα πράγματα να ησυχάσουν και όλη αυτή η ενέργεια να μη βγάλει αγριότητα και μίσος».

Δηλαδή;

«Μιλάμε για το #MeToo, την κατάχρηση εξουσίας αλλά το μίσος που κυκλοφορεί ανάμεσα μας, η δολοφονία χαρακτήρων, η αγριότητα με την οποία οι άνθρωποι χαίρονται όταν κάποιος καταποντίζεται, κατακρημνίζεται, δεν νομίζω ότι είναι κάτι λιγότερο από το # MeToo - μην το ξεχνάμε. Μέσα σε ποιο περιβάλλον να φτιαχτούν καλύτεροι χαρακτήρες και να μπουν καλύτερες συνθήκες εργασίας; Ας πιάσει τόπο όλο αυτό, ας είναι ένδειξη πολιτισμού, ας γίνουν πράγματα καλά - όχι απλώς η απελευθέρωση μιας ενέργειας.

Παράλληλα, επειδή έχουν κατηγορηθεί πολλοί άνθρωποι, επειδή μέχρι χθες ήμασταν δίπλα στον άλλον και παίζαμε μαζί, λίγο ήσυχα. Υπάρχει δικαιοσύνη, ας αποδοθεί δικαιοσύνη εκεί που πρέπει. Κανείς δεν ξέρει. Μόνο τα θύματα και οι θύτες ξέρουν».

Πηγή: ΒΗΜΑ

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved