Ναταλία Τσαλίκη: «Οι πιο γενναίοι της υπόθεσης αποδείχθηκαν τελικά οι αθλητές και οι ηθοποιοί»
Showbiz

Ναταλία Τσαλίκη: «Οι πιο γενναίοι της υπόθεσης αποδείχθηκαν τελικά οι αθλητές και οι ηθοποιοί»

Για όσα διεκδικεί σήμερα μία γυναίκα μίλησε η Ναταλία Τσαλίκη.

Η αγαπημένη ηθοποιός αναφέρθηκε επίσης στο #MeToo και αν έχει μετανιώσει για επιλογές της.

Τι διεκδικεί σήμερα μία γυναίκα;

«Την προσωπική της φωνή. Το να μπορεί, αφού βρει την αλήθεια της, να την εκφράσει, επί ίσοις όροις στο σπίτι, στη δουλειά, στον κοινωνικό περίγυρο, στη ζωή της».

Πόση απόσταση έχουμε διανύσει, έναν αιώνα μετά;

«Ελάχιστη. Είναι κάποια ταμπού που έχουν γραφτεί μέσα μας δεν τα συνειδητοποιούμε. Κάνουμε πράγματα που μας έχουν κληροδοτηθεί. Η συμπεριφορά του άνδρα προς τη γυναίκα γίνεται γιατί έτσι μαθαίνει, έτσι μεγαλώνει, θα χρειαστεί μια σύγκρουση, μια επανάσταση, για να δει τον εαυτό του, να αναγνωρίσει και να συνειδητοποιήσει τη συμπεριφορά του. Γίνονται ενστικτώδικα όλα αυτά, σε μεγάλο βαθμό».

Εχουμε ευθύνη εμείς οι ίδιες;

«Μεγαλώνουμε με την έννοια ότι η γυναίκα είναι το ασθενές φύλο, προορισμένη' για οικογένεια, δηλαδή όχι πολλές ευθύνες, όχι πολλή παιδεία, ανάλογα με την περίπτωση. Είναι γραμμένο στο DΝΑ της γυναίκας και του άνδρα αυτό. Θέλει παιδεία, συζήτηση, ανησυχία, ψάξιμο, για να μπορέσεις να δεις ότι όντως αυτά που είναι γραμμένα μέσα σου είναι λάθος και πρέπει να τα ξεπεράσεις - κι αυτό δεν έχει φύλο. Κι οι γυναίκες βολεύονται με κάποιον τρόπο, θεωρούν ότι το να κάτσεις σπίτι είναι πιο εύκολο από το να βγεις στην αγορά και να διεκδικήσεις θέσεις κοινωνικές - που δεν ισχύει. Για μένα είναι πολύ σύνολο να κάτσεις σπίτι να μεγαλώσεις τα παιδιά σου. Ωστόσο συχνά αναλαμβάνουμε και τους δύο ρόλους.

Πόσοι όμως αναγνωρίζουν ότι αυτό που κάνει η γυναίκα είναι υπεράνθρωπο;

Κανείς. Εχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε μέσα μας, πριν απαιτήσουμε από τους άλλους να μας σεβαστούν, κι αυτό προέχει».

Συμβάλλει θετικά το «ΜeΤοο;

«Ενα σπυρί που σπάει είναι και λειτουργεί προς όφελος της ισότητας. Αλλά νομίζω ότι έχουμε λίγο ξεφύγει. Ξεχνάμε ότι η. ουσία είναι όντως το να διεκδικήσουμε την ισότητα και την ελευθερία των ανθρώπων, το δικαίωμα τους στην αλήθεια τους και στη δικαιοσύνη, κι έχει γίνει λίγο κουτσομπολιό, λίγο reality. Κρίμα να εκπέσει ποιος είπε και τι. Αλλά το κέρδος δεν μπορούμε να το δούμε ακόμα. Εξαρτάται και από τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Εχει λίγο μείνει στάσιμο και αφορά ακόμα μόνο στο θέατρο - δεν βλέπω άλλους χώρους να ανοίγονται αντιστοίχως. Οι πιο γενναίοι της υπόθεσης αποδείχθηκαν τελικά οι αθλητές και οι ηθοποιοί...».

Τι περιμένετε;

«Κέρδος για μένα θα ήταν να πάρουν το παράδειγμα οι νέοι άνθρωποι, μιλάω για το θέατρο συγκεκριμένα. Ωστε να νιώθουν πού σταματάει η οποιαδήποτε απαίτηση και ένταση πάνω στην πρόβα προς όφελος της δουλειάς και πού αρχίζει μια προσωπική κατάχρηση. Οι νέοι είναι πολύ μπροστά, πολύ πιο ανοιχτόμυαλοι, δεν βράζουν στο ζουμί τους, όπως εμείς. Και θέλω να ελπίζω ότι θα μας δείξουν τον δρόμο».


Πώς διαμορφώνετε η θεατρική σας πορεία;

«Δεν γίνεται τίποτα συνειδητά. Αφουγκράζομαι τον εαυτό μου - έχω μια πολύ καλή με σχέση μαζί του, του αφήνω χώρο οδηγήσει. Γι' αυτό και δεν βιάζομαι να κάνω σχέδια. Φροντίζω να ώστε να έλκω πράγματα που καλό, με προχωράνε».

Μετανιώνετε για επιλογές σας;

«Δεν υπάρχει ηθοποιός που θα απαντήσει θετικά σε αυτό, από τη στιγμή που θέλει να εξελίσσεται. Κερδίζεις ακόμα κι απ' το πιο μικρό ή από κάτι που σου έκανε κακό. Το θέατρο είναι ζωής. Ρι' αυτό και όταν εί άνθρωπος δεν μπορεί να μην υπάρχει και το αποτύπωμα σου επί σκηνής. Αρκεί να θέλεις να εκτεθείς θέλει γενναιότητα. Η πείρα μου μου λέει ότι μεγαλώνοντας και λύνοντας πράγματα μέσα μας συνειδητοποιούμε ότι η ζωή είναι πιο απλή. Εμείς, με το μυαλό μας την κάνουμε δύσκολη, βαριά - όταν έχεις να συμφιλιωθείς με το μέσα σου και οι ρόλοι παρουσιάζονται πιο απλά μπροστά σου, και η καθημερινότητα αντιμετωπίζεται πιο εύκολα. Είναι ένας αγώνας, που όμως κάθε μέρα σε ανταμείβει. Γιατί η ζωή η ίδια είναι τέχνη και εν δυνάμει είμαστε όλοι καλλιτέχνες. Αρκεί ό,τι κάνουμε να το κάνουμε με μεράκι, αγάπη, αλήθεια. Εύκολα όμως τίποτα δεν γίνεται», είπε στο Βήμα.

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved