Αποκλειστικό:Ριφιφί Ψυχικό: Οι νέες δηλώσεις Γκουρούση μέσα από τη φυλακή και η έκθεση του γενετιστή
Showbiz

Αποκλειστικό:Ριφιφί Ψυχικό: Οι νέες δηλώσεις Γκουρούση μέσα από τη φυλακή και η έκθεση του γενετιστή

Λίγες ημέρες μετά τη συνέντευξη που παραχώρησε αποκλειστικά στο gossip-tv.gr, μέσα από τις φυλακές Τρικάλων όπου κρατείται προσωρινά, ο Βασίλης Γκουρούσης επανέρχεται με νέες δηλώσεις.

Ο γνωστός θεατρικός παραγωγός, είναι προφυλακισμένος και κατηγορείται για το ριφιφί τράπεζας στο Ψυχικό.

O 58χρονος επιχειρηματίας είχε συλληφθεί τον περασμένο Μάρτιο για τη μεγάλη διάρρηξη θυρίδων που είχε σημειωθεί πέρυσι τον Νοέμβριο σε τράπεζα.

Οι Αρχές, ύστερα από πολύμηνες έρευνες και αναλύσεις των συλλεχθέντων ερευνητικών δεδομένων, έφτασαν στα ίχνη του μετά τον εντοπισμό βιολογικού υλικού (D.N.A.) του 58χρονου σε σημείο διερρηγμένης θυρίδας.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των τεστ DNA αλλά και τον τρόπο που αυτά έγιναν, ο ίδιος ο Βασίλης Γκουγκούσης δηλώνει αποκλειστικά στο gossip-tv.gr:

«Οφείλω να καταγγείλω ότι όλα αυτά που θα σας πω, η αστυνομία τα είχε αποκρύψει και από εμένα και από τον ανακριτή. Με απήγαγαν και μου πήραν DNA χωρίς τη συναίνεσή μου και χωρίς να μου δώσουν τη δυνατότητα που μου προσφέρει ο νόμος να διορίσει δικό μου πραγματογνώμονα – γενετιστή, ο οποίος κατά την ανάλυση θα ήταν παρών πιστοποιώντας ότι θα τηρηθούν όλα τα πρωτόκολλα που προβλέπονται για τη λήψη και την ανάλυση του DNA. Έκαναν τρεις επαναληπτικές… Στην πρώτη υπάρχουν 3 DNA γυναικεία, στη δεύτερη (ως διά μαγείας) γίνονται δύο τα γυναικεία και ένα αδιευκρίνιστο και στο τρίτο ανακοίνωσαν ότι με ταυτοποίησαν. Εγώ λοιπόν μετά από αυτό διόρισα τον δικό μου πραγματογνώμονα. Όταν ο δικός μου γενετιστής, κύριος Φιτσιάλος, μέσω του δικηγόρου μου, ζήτησε να κάνουμε άλλη μία επανάληψη της διαδικασίας παρουσία του, μας απάντησαν – άκουσον άκουσον- ότι δεν έχουν άλλο υλικό. Αυτό σημαίνει ότι το υλικό ήταν ελάχιστο ώστε δεν ήταν αντιπροσωπευτικό δείγματος έρευνας ή ότι κατασκευάστηκε από πλημμελή λήψη του δείγματος. Τόσο εγώ όσο και οι υπόλοιποι άνθρωποι που με αντιπροσωπεύουν, πιστεύουμε το δεύτερο. Ακόμα, σας λέω ότι γι’ αυτό και για περισσότερες διευκρινήσεις, να ρωτήσετε τον πραγματογνώμονα – γενετιστή, κύριο Φιτσιάλο.

Σε συνέχεια της επικοινωνίας μας με τον Βασίλη Γκουρούση, το gossip-tv.gr επικοινώνησε και με τον γενετιστή κύριο Γεώργιο Φιτσιάλο ο οποίος δίνει την απάντησή του, μετά την αποστολή των επαναληπτικών αναλύσεων οι οποίες δόθηκαν από την ΔΕΕ μετά από 5 μήνες καθυστέρησης - όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι- μέσα από την τεχνική του έκθεση που δημοσιεύουμε αποκλειστικά στο gossip-tv.gr.

Στην τεχνική του έκθεση ο κύριος Φιτσιάλος καταγράφει, μεταξύ άλλων:

«Κατόπιν αιτήματός μου προς το ΤΑΒΥ-ΔΕΕ σχετικά με την αποστολή των πρωτογενών εργαστηριακών δεδομένων, ενημερώθηκα για την ποσότητα γενετικού υλικού που εξήχθη από τα Εργ. Πειστήρια 1-14 από όπου και διαπίστωσα ότι ήταν πάρα πολύ χαμηλή για το σύνολο των πειστηρίων. Λόγω της χαμηλής ποσότητας, το ΤΑΒΥ προχώρησε στη γενετική ανάλυση μόνο των 3 πειστηρίων με τη μεγαλύτερη ποσότητα γενετικού υλικού (9,11 και 24pg/μl) ενώ τα υπόλοιπα πειστήρια δεν αξιοποιήθηκαν καθώς η ποσότητα δεν ξεπερνούσε τα 1,6 pg/μl. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ποσότητα γενετικού υλικού ενός κυττάρου είναι μόλις 6pg. Αυτό σημαίνει ότι η συνολική ποσότητα του γενετικού υλικού που απομονώθηκε από τα Εργ. Πειστήρια 8, 11 και 12 ήταν εξαιρετικά χαμηλή και αντιστοιχεί σε 240, 120 και 92 κύτταρα αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εγκληματολογικών Ινστιτούτων ENFSI το οποίο εκδίδει οδηγίες για την ορθή λειτουργία των εγκληματολογικών εργαστηρίων, όταν η ποσότητα γενετικού υλικού που απομονώνεται από ένα πειστήριο είναι πολύ χαμηλή - όπως στην περίπτωση των παραπάνω πειστηρίων - τότε στα πλαίσια των πραγματογνωμοσυνών που περιλαμβάνουν εκτιμήσεις (LR; evaluative reporting), τα αποτελέσματα των αναλύσεων δε θα πρέπει να ερμηνεύονται σε επίπεδο «πηγής» - δηλαδή «σε ποιόν ανήκει το DNA» - αλλά σε επίπεδο «ενέργειας» - δηλαδή «πώς βρέθηκε εκεί» - καθώς δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο, το γενετικό υλικό που ανιχνεύεται να έχει μεταφερθεί στη σκηνή ενός εγκλήματος μέσω μιας ενδιάμεσης επιφάνειας ή ατόμου (δευτερογενής μεταφορά) ή να προϋπήρχε στο χώρο πριν διαδραματιστούν τα γεγονότα που εξετάζουμε. Η λανθασμένη ερμηνεία τέτοιων αποτελεσμάτων μπορεί να έχει αντίκτυπο στην κατανόηση των αποτελεσμάτων σε σχέση με τις εικαζόμενες ενέργειες. Στην υπ’ αριθμόν 3022/9/20-3836-ιγ ́ έκθεση εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης, η ερμηνεία των αποτελεσμάτων έχει πραγματοποιηθεί αποκλειστικά στο επίπεδο της πηγής χωρίς καμία αναφορά στο επίπεδο της ενέργειας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Τμήμα Ανάλυσης Βιολογικών Υλικών της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών είναι μέλος του ENFSI και ως εκ τούτου οφείλει να εφαρμόζει τις σχετικές οδηγίες.

Η ανάγκη μετάβασης της ερμηνείας των αποτελεσμάτων από το επίπεδο της πηγής στο επίπεδο της ενέργειας στην περίπτωση των πολύ χαμηλών ποσοτήτων γενετικού υλικού, οφείλεται στην ολοένα αυξανόμενη ευαισθησία των εργαστηριακών μεθόδων η οποία οδηγεί στην ανίχνευση πολύ μικρών ποσοτήτων γενετικού υλικού που έχουν εναποτεθεί σε μια επιφάνεια, χωρίς αυτές να συνδέονται με τα υπό εξέταση γεγονότα. Πολλές φορές, το άτομο που ανιχνεύεται δεν έχει έρθει σε επαφή με την επιφάνεια στην οποία βρέθηκε το γενετικό του υλικό ή δεν έχει βρεθεί καν στον ίδιο χώρο. Η ανίχνευση ενός μη σχετικού γενετικού υλικού αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για την εσφαλμένη σύνδεση αθώων ατόμων με τη σκηνή ενός εγκλήματος καθώς η ταυτοποίηση ενός ατόμου (επίπεδο πηγής) και μάλιστα συχνά με ισχυρές ενδείξεις στατιστικής πιθανότητας, οδηγεί τους Δικαστές να θεωρήσουν ότι ισοδυναμεί με την τέλεση της πράξης (επίπεδο ενέργειας) κάτι που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ισχύει. Η ταύτιση του επιπέδου πηγής με το επίπεδο ενέργειας αποτελεί παραβίαση της ιεραρχίας των υποθέσεων εργασίας καθώς οποιοδήποτε συμπέρασμα εξάγεται σε ένα επίπεδο δεν μπορεί να επεκταθεί σε ένα άλλο. Δυστυχώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι Δικαστικές Αρχές έχουν άθελά τους παραπλανηθεί από τέτοιες εσφαλμένες ερμηνείες εργαστηριακών αποτελεσμάτων και έχουν οδηγηθεί στην καταδίκη αθώων ανθρώπων».

Σε άλλο σημείο της Τεχνικής του Έκθεσης ο πραγματογνώμονας – γενετιστής κος Φιτσιάλος αναφέρει:

«Το Εργ. Πειστήριο 12 αποτελεί δείγμα σάρωσης των εσωτερικών ακμών πλαστικού κιβωτίου που βρίσκεται εντός της θυρίδας 14. Το γενετικό υλικό που απομονώθηκε από το πειστήριο υπεβλήθη σε γενετική ανάλυση για τον προσδιορισμό του γενετικού προφίλ του ατόμου ή των ατόμων από τα οποία προέρχεται. Η γενετική ανάλυση έδωσε ένα μεικτό γενετικό προφίλ το οποίο αντιστοιχεί σε 3 κατ’ ελάχιστον άτομα. Για το μεικτό γενετικό προφίλ πραγματοποιήθηκε στατιστική ανάλυση από την οποία προέκυψε ότι είναι 15,769Ε+18 φορές πιο πιθανό το εν λόγω μείγμα να προέρχεται από τη Γ.Σ, τον ΓΚΟΥΡΟΥΣΗ Βασίλειο και ένα ακόμα άγνωστο άτομο, παρά από 3 άγνωστα άτομα. Λόγω της χαμηλής ποσότητας, τα γενετικά υλικά που ανιχνεύονται δεν αποκλείεται να έχουν εναποτεθεί στα σημεία από τα οποία συλλέχθηκαν μέσω μηχανισμών δευτερογενούς μεταφοράς και όχι μέσω άμεσης επαφής των ατόμων με αυτά. Για αυτό το λόγο η επιστημονική κοινότητα προτείνει τέτοιου είδους δείγματα να χρησιμοποιούνται μόνο για την ταυτοποίηση αγνοούμενων και ανθρώπινων απομειναρίων ή ως κατευθυντήριοι άξονες στις έρευνες ενώ κάθε άλλη χρήση τους απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή.

Οι πραγματογνωμοσύνες που περιλαμβάνουν αναλύσεις δειγμάτων LCN οφείλουν να περιλαμβάνουν και σαφή περιγραφή των περιορισμών από τη χρήση τέτοιων δειγμάτων κάτι που δεν έχει συμβεί στην υπ’ αριθμόν 3022/9/20-3836-ιγ ́ έκθεση εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης.».

Σχολιασμός ηλεκτροφερογράμματος / γενετικού προφίλ.

«Η μελέτη των μεικτών γενετικών προφίλ σε επίπεδο ηλεκτροφερογράμματος και όχι απλής αποτύπωσης των αλληλίων στους πίνακες των αποτελεσμάτων των εκθέσεων εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης, παρέχει τη δυνατότητα παρατήρησης του ποσοστού συνεισφοράς κάθε δότη (κύριοι και δευτερεύοντες δότες).

Από τη μελέτη του μεικτού γενετικού προφίλ του Εργ. Πειστηρίου 12 προκύπτει ότι τα γενετικά στοιχεία που είναι συμβατά με το γενετικό προφίλ της ιδιοκτήτριας της θυρίδας εμφανίζουν μεγαλύτερη ένταση σήματος (υψηλότερες κορυφές αλληλίων) και αποτελούν τον δότη της κύριας συνεισφοράς στους περισσότερους γενετικούς δείκτες. Αντίστοιχα, τα γενετικά στοιχεία που είναι συμβατά με το γενετικό προφίλ του ΓΚΟΥΡΟΥΣΗ Βασιλείου αλλά και τα επιπλέον αταυτοποίητα γενετικά στοιχεία που ανιχνεύονται αποτελούν τη συνεισφορά χαμηλότερης ποσότητας, δηλαδή τη δευτερεύουσα συνεισφορά. Αυτό σημαίνει ότι, η πολύ μικρή ποσότητα γενετικού υλικού που ανιχνεύθηκε στο Εργ. Πειστήριο 12 (9pg/μl) αποτελείται κυρίως από το γενετικό υλικό που είναι συμβατό με την ιδιοκτήτρια της θυρίδας, ενώ η ποσότητα γενετικού υλικού που αποδίδεται στον ΓΚΟΥΡΟΥΣΗ Βασίλειο αποτελεί ένα μικρό μέρος αυτής, και με βάση το γενετικό προφίλ εκτιμάται ότι αντιστοιχεί περίπου στο 1/3 της συνολικής ποσότητας δηλαδή σε ~20-30 κύτταρα.

Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να σημειωθεί ότι για την ποσοτικοποίηση των δειγμάτων χρησιμοποιείται το κιτ Quantifiler Trio, το οποίο μετρά ξεχωριστά το συνολική ποσότητα γενετικού υλικού και την συνολική ποσότητα που προέρχεται μόνο από αρσενικά άτομα . Στην περίπτωση του Εργ. Πειστηρίου 12 όπου το μεικτό γενετικό υλικό αποτελείται από γενετικά στοιχεία που αποδίδονται στην ιδιοκτήτρια (θηλυκό άτομο) και στον ΓΚΟΥΡΟΥΣΗ Βασίλειο (αρσενικό άτομο), (ενώ τα επιπλέον αταυτοποίητα γενετικά στοιχεία είναι αμελητέας ποσότητας) τα δεδομένα από τη χρήση αυτού του κιτ θα μπορούσαν να αποκαλύψουν τις σχετικές ποσότητες. Παρόλα αυτά, από τη Δ.Ε.Ε. προσκομίστηκε στον Τεχνικό Σύμβουλο μόνο η συνολική ποσότητα του γενετικού υλικού και όχι η ποσότητα που προέρχεται από τα αρσενικά άτομα και ως εκ τούτου η εκτίμηση σχετικά με την ποσότητα του γενετικού υλικού/κυττάρων του ΓΚΟΥΡΟΥΣΗ Βασίλειου προέκυψε από την συνολική ποσότητα γενετικού υλικού και την αναλογία των γενετικών στοιχείων των 2 ατόμων.

Σχετικά με τα επιπλέον γενετικά στοιχεία που ανιχνεύονται στο μεικτό γενετικό προφίλ και παραμένουν αταυτοποίητα, ο αριθμός τους είναι πολύ μικρός με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συστήσουν αξιοποιήσιμο γενετικό προφίλ. Αυτό που μπορεί να διαπιστωθεί παρόλα αυτά, είναι το γεγονός ότι δεν μπορούν να αποδοθούν στον γιό της ιδιοκτήτριας ο οποίος ήρθε επίσης σε επαφή με το κουτί όπως περιγράφεται στις καταθέσεις καθώς στους δείκτες που ανιχνεύονται παρατηρούνται 2 επιπλέον αλλήλια από τα 2 αλλήλια της ιδιοκτήτριας. Επειδή ο γονέας και το βιολογικό του τέκνο μοιράζονται εξ ορισμού τουλάχιστον ένα αλλήλιο, η παρουσία και των δύο θα είχε σαν αποτέλεσμα την ανίχνευση 3 και όχι 4 αλληλίων. Συνεπώς, είτε πρόκειται για αλλήλια έτερου αταυτοποίητου ατόμου ή αν κάποιο από αυτά προέρχεται πράγματι από το τέκνο της ιδιοκτήτριας, τότε το άλλο προέρχεται από έτερο αταυτοποίητο άτομο (παρουσία τουλάχιστον 4 ατόμων). Δυστυχώς, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, ο χαμηλός αριθμός των αταυτοποίητων αλληλίων δεν επιτρέπει τη στατιστική ανάλυση για τον έλεγχο των παραπάνω υποθέσεων εργασίας».

Ο κύριος Φιτσιάλος συμπεραίνει πως «Τα αποτελέσματα της ανάλυσης του DNA (ποσότητα / ποιότητα γενετικού υλικού) δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προσδιορίσουν τον τρόπο εναπόθεσης, αν δηλαδή το υλικό έχει εναποτεθεί μέσω άμεσης επαφής των ατόμων που ανιχνεύονται ή μέσω μηχανισμών δευτερογενούς μεταφοράς. Ομοίως, δεν μπορεί να προσδιοριστεί ο χρόνος εναπόθεσης. Το γενετικό υλικό μπορεί να έχει εναποτεθεί στο σημείο οποιαδήποτε χρονική στιγμή, πρόσφατη ή παλαιότερη, καθώς ανιχνεύθηκε σε χώρο στον οποίο επικρατούν συνθήκες που επιτρέπουν τη διατήρησή του για μεγάλα χρονικά διαστήματα (έτη).».

Επιπλέον: «Το γενετικό υλικό ενός ατόμου μπορεί να μεταφερθεί ακόμα και σε μια επιφάνεια που δεν έχει αγγίξει ή σε ένα χώρο που δεν έχει ποτέ επισκεφθεί. Στην περίπτωση του ΓΚΟΥΡΟΥΣΗ Βασιλείου, το γενετικό του υλικό είναι πολύ εύκολο να μεταφερθεί σε οποιοδήποτε σημείο της αίθουσας των θυρίδων, ακόμα και στο εσωτερικό αυτών, αφού κάθε φυσική παρουσία του στο χώρο έχει ως αποτέλεσμα την εναπόθεση μεγάλης ποσότητας γενετικού υλικού σε αυτόν. Το υλικό που εναποτίθεται στο χώρο, μπορεί πολύ εύκολα στη συνέχεια να μεταφερθεί σε οποιοδήποτε άλλο σημείο από ένα άλλο άτομο ή αντικείμενο».

Ο κύριος Γεώργιος Φιτσιάλος επισημαίνει: «Παρόλο που η ΔΕΕ αρνείται την ορολογία «LCN»,από τα συμπληρωματικά έγγραφα που προσκόμισε κατόπιν αιτημάτων του Τεχνικού Συμβούλου, είναι ξεκάθαρο ότι αντιμετώπισε το Δείγμα 12 ως LCN δείγμα, αφού διενήργησε 3 επαναληπτικές αντιδράσεις καθώς λόγω των έντονων στοχαστικών φαινομένων που προκύπτουν από τις αναλύσεις των LCN δειγμάτων, όπως αυτά περιγράφηκαν παραπάνω, τα αποτελέσματα δεν ήταν επαναλήψιμα. Όταν κατόπιν και του δεύτερου αιτήματος του Τεχνικού Συμβούλου προσκομίστηκαν από τη ΔΕΕ όλες οι επαναληπτικές αντιδράσεις που διενεργήθηκαν παρατηρήθηκε ότι, για το Δείγμα 12 καθεμία από τις 3 επαναληπτικές αντιδράσεις έχει δώσει διαφορετικό αποτελεσμα λόγω των στοχαστικών φαινομένων που ακολουθούν την ανάλυση των δειγμάτων χαρακτήρα LCN. Πιο συγκεκριμένα μόνο οι 5 από τους 17 γενετικούς δείκτες έχουν δώσει πανομοιότυπο αποτέλεσμα και στις 3 επαναλήψεις ενώ οι υπόλοιποι 12 εμφανίζουν διαφορές μεταξύ τους».

Ακούστε απόσπασμα από τη συνέντευξη του Βασίλη Γκουρούση στο gossip-tv.gr στο βίντεο που ακολουθεί:

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved