Δύο χρόνια χωρίς τον Θάνο Μικρούτσικο και… «είναι που ονειρεύεσαι πως φεύγει για ταξίδι»
Showbiz

Δύο χρόνια χωρίς τον Θάνο Μικρούτσικο και… «είναι που ονειρεύεσαι πως φεύγει για ταξίδι»

«Είναι που ονειρεύεται, πως φεύγει για ταξίδια, πως μπαίνει μέσα σε παλιές φωτογραφίες. Ξέρει, αν μπορούσε, θα 'κανε μία απ' τα ίδια, αλλά τι νόημα έχει τ' όνειρο χωρίς μικρές νοθείες…», λένε οι στίχοι του τραγουδιού «Μικρές νοθείες», μουσική του οποίου έχει υπογράψει και έχει σιγοτραγουδήσει ο Θάνος Μικρούτσικος, παρέα με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου και θαρρεί κανείς πως γράφτηκε για εκείνον και το στερνό «αντίο».

28 Δεκεμβρίου 2019, μια μέρα που όλοι όσοι τον αγάπησαν κι έγραψε «μέσα» τους με τη μουσική του, θυμούνται με βαριά ανάμνηση αφού στο δωμάτιο 309 του τρίτου ορόφου του νοσοκομείου Metropolitan έγραψε τον δικό του επίλογο με μουσική βαριά.

Έδωσε τη πιο γενναία και σκληρή μάχη της ζωής του, όμως έφυγε κι άφησε πίσω του σπουδαία παρακαταθήκη για να μην ξεχνούν οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι!

Έδωσε τη πιο γενναία και σκληρή μάχη της ζωής του

Ο Θάνος Μικρούτσικος άφησε την τελευταία του πνοή από καρδιοαναπνευστική ανακοπή, έχοντας δώσει μακρά μάχη με τον καρκίνο. Μια μάχη που ποτέ δεν στάθηκε εμπόδιο στα όνειρα, στη σκηνή, στη μουσική, στα ωραία της ζωής του.

«Ετοιμαζόμουν πέρυσι τον Ιούνιο να κάνω μια περιοδεία με το έργο του Καββαδία. Μου λέει η γυναίκα μου: μήπως να κάνεις μια εξέταση για το σάκχαρο στην προοπτική των 40 συναυλιών; Η παθολόγος, ως μη όφειλε, μου γράφει να κάνω υπέρηχο άνω και κάτω κοιλίας βλέποντας κάτι σαν αιμαγγείωμα. Μετά τον υπέρηχο κάνω μαγνητική. Αποδεικνύεται ότι έχω καρκίνο στο συκώτι. Και μετά κάτι φαίνεται και στο κόκκαλο», είχε πει ο ίδιος τον Ιούνιο του 2018 στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Στις αρχές εκείνου του Δεκέμβρη είχε μιλήσει με θάρρος για την κατάσταση της υγείας του και πάλι μέσα από την προσωπική του σελίδα στο Facebook.

Είχε γράψει χαρακτηριστικά: «Ποτέ δεν κρύφτηκα. Μηνύματα έρχονται από πολλούς φίλους που ρωτάνε για την κατάσταση της υγείας μου. Ενάμιση μήνα τώρα βρίσκομαι σ΄ ένα δωμάτιο του νοσοκομείου παλεύοντας μ΄ ένα ανόητο πυρετό που επιμένει. Σας γράφω σήμερα γιατί αισθάνομαι πιο δυνατός κι είμαι σίγουρος ότι θα σας συναντήσω σύντομα. “Το ζήτημα δεν είναι να είσαι αιχμάλωτος. Το να μην παραδίνεσαι αυτό είναι” που λέει και ο αγαπημένος μου Χικμέτ».

Οι τελευταίες συναυλίες
Το καλοκαίρι του 2018 ετοιμαζόταν για τις δύο συναυλίες του. Πάλευε ήδη έναν ολόκληρο χρόνο με το θεριό, αλλά το είχε βάλει σκοπό να τα καταφέρει και το έκανε. Οι συναυλίες ολοκληρώθηκαν με τεράστια επιτυχία κι εμείς θυμόμαστε ακόμη το τελευταίο χειροκρότημα, διαρκείας, ζεστό και ζωντανό ακόμη.

Γεννήθηκε στις 13 Απριλίου 1947 στην Πάτρα. Ο Θάνος Μικρούτσικος ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές του σε μικρή ηλικία στη Φιλαρμονική Εταιρεία Πατρών και στο Ελληνικό Ωδείο (πιάνο, θεωρία, αρμονία). Ακολούθησαν οι σπουδές και η αποφοίτησή του από το μαθηματικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ παράλληλα μελέτησε αρμονία, αντίστιξη, φούγκα και σύνθεση με τον καθηγητή-συνθέτη Γ.Α. Παπαϊωάννου.

Έχει γράψει πειραματική μουσική, συμφωνική μουσική, όπερες, μουσική δωματίου, μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Μεγάλο μέρος της δουλειάς του κινείται στο χώρο του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού με εκατοντάδες τραγούδια να είναι μελοποιημένη ποίηση, ενώ έχει γράψει μουσική για δεκάδες θεατρικά έργα, τα οποία έχουν παρουσιαστεί σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 κάνει τα πρώτα του δειλά βήματα στη σύνθεση, αλλά το 1975 με τον δίσκο «Πολιτικά Τραγούδια» που κυκλοφορεί από τη Lyra παρουσιάζεται επίσημα στο Ελληνικό κοινό.

Τα «Πολιτικά Τραγούδια» είναι ο δίσκος που του δίνει την καλλιτεχνική του ταυτότητα

Σε αυτόν περιέχονται μελοποιημένα ποιήματα σε ποίηση Βολφ Μπίρμαν και Ναζίμ Χικμέτ.

Με τη Μαρία Δημητριάδη

Το Φθινόπωρο του 1979 κυκλοφορεί από τη Lyra ο δίσκος Ο Σταυρός Του Νότου που περιλαμβάνει 11 μελοποιημένα ποιήματα του Νίκου Καββαδία. Το Φθινόπωρο του 1979 κυκλοφορεί από τη Lyra ο δίσκος Ο Σταυρός Του Νότου που περιλαμβάνει 11 μελοποιημένα ποιήματα του Νίκου Καββαδία. Ο δίσκος θεωρείται σήμερα ένα από τα κλασσικά έργα της Ελληνικής δισκογραφίας αφού έχει ξεπεράσει σε πωλήσεις τα 2 εκατομμύρια αντίτυπα, όμως εκείνη την εποχή δεν έτυχε ιδιαίτερης θέρμης από τον Τύπο.

Μέχρι και ιδιοκτήτης της δισκογραφικής εταιρείας Αλέκος Πατσιφάς, απογοητεύτηκε από τα τραγούδια του δίσκου, έδωσε όμως την συγκατάθεσή του για την κυκλοφορία του δίσκου μόνο για την εκτίμηση που έτρεφε στον Θάνο Μικρούτσικο. Μέχρι το 1982 κυκλοφορεί 10 δίσκους καταθέτοντας με αυτά την πολιτική του σφραγίδα.

Το 1990 κυκλοφορεί το Κρατάει χρόνια αυτή η κολώνια με την Χαρούλα Αλεξίου σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου και Χαρούλας Αλεξίου. Το

Η δεκαετία του 1980 υπήρξε επίσης σημαντική και πολύ παραγωγική για τον Θάνο Μικρούτσικο. Ανάμεσα στους δίσκους που ξεχωρίζουν είναι η συνεργασία του με τη Χαρούλα Αλεξίου στο Η αγάπη είναι ζάλη (1986) και ο δίσκος με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου Όλα από χέρι καμένα (1988).

Το 1990 κυκλοφορεί το Κρατάει χρόνια αυτή η κολώνια με την Χαρούλα Αλεξίου σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου και Χαρούλας Αλεξίου. Το 1994 έρχεται η συνεργασία με τη Μίλβα με το Volpe D' Amore, ενώ το 1996 έρχεται η συνεργασία με τον Δημήτρη Μητροπάνο με το δίσκο Στου αιώνα την παράγκα. Το 1999 κυκλοφορεί η μονόπρακτη όπερα Η επιστροφής της Ελένης.

Η νέα χιλιετία μπαίνει με την ηχογράφηση του Σφεντόνα Live και 37 κομμάτια ζωντανά ηχογραφημένα. Το 2002 κυκλοφορεί Ο Άμλετ Της Σελήνης και το 2007 το Πριν από τους 7 νάνους

Ο Θάνος Μικρούτσικος είχε κάνει τρεις γάμους και έχει συνολικά τέσσερα παιδιά. Από τον πρώτο του έχει τις Σεσίλ και Κωνσταντίνα, ενώ από το γάμο του με τη Μαρία Παπαγιάννη την Αλεξάνδρα και το Στέργιο.

Με την Μαρία Παπαγιάννη, είχε παντρευτεί το 1996.

«Πολύ μεγάλη χαρά στη ζωή μου, και δεν γίνομαι μελό Αμερικάνος, μου δίνει η οικογένειά μου: η γυναίκα μου, η Μαρία Παπαγιάννη η οποία είναι μια πολύ σπουδαία σύντροφος και επίσης και πολύ σπουδαία συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας, τα τέσσερα παιδιά μου, οι μεγάλες κόρες μου η Σεσίλ και η Κωνσταντίνα, η Αλεξάνδρα και ο Στέργιος”, είχε πει ο Θάνος Μικρούτσικος σε παλαιότερη συνέντευξή του.

Αργότερα, έντεκα χρονών, το ’58-59, σε ομιλιες της ΕΔΑ. Το 1973 τον βρήκε στο Πολυτεχνείο. Ήταν από τους πρώτους που μπήκαν στο ίδρυμα στις 14 Νοέμβρη και ο αδερφός Ανδρέας μπήκε δυο μέρες, στις 16. Ο Θάνος Μικρούτσικος μέχρι την κατάπνιξη της εξέγερσης των φοιτητών έπαιζε στο πιάνο του αμφιθεάτρου, Μίκη Θεοδωράκη.

Η εισβολή των τανκς τον βρήκε μαζί με την πρώτη σύζυγό του Κοραλία Σωτηριάδου στα σκαλιά της Αρχιτεκτονικής.

Μετά την μεταπολίτευση συμμετείχε στο ΕΚΚΕ και η πολιτική του διαδρομή τον έφερε στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Μετά τον θάνατο της Μελίνας Μερκούρη έγινε Υπουργός της κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου, στις 16 Μαρτίου του 1994 στην οποία μέχρι τότε ήταν αναπληρωτής υπουργός πολιτισμού. Έμεινε στη θέση του μέχρι τον θάνατο του Παπανδρέου και την εκλογή Σημίτη.

«Όταν παίζω τους 7 νάνους ο κόσμος έχει ψευδαισθήσεις. Νομίζει ότι με βλέπει, νομίζει ότι βλέπει το πιάνο. Δεν βλέπουν εμένα. Νομίζουν ότι το βλέπουν γιατί από την ώρα που αρχίζω, εγώ έχω πάρει το πιάνο και ίπταμαι. Απλώς, έρχομαι μετά για το χειροκρότημα», κι εμείς είμαστε πάντα εκεί!

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved