Λουδοβίκος των Ανωγείων: «Μου αρέσει να εκτίθεμαι από μικρός, είτε σε μια αφήγηση, είτε σε τραγούδι»
Showbiz

Λουδοβίκος των Ανωγείων: «Μου αρέσει να εκτίθεμαι από μικρός, είτε σε μια αφήγηση, είτε σε τραγούδι»

Εκτός από το ταλέντο του μουσικού, έχει και εκείνο του ζωγράφου. Αλλωστε, για τον Λουδοβίκο των Ανωγείων η ζωγραφική είναι ένα τραγούδι χωρίς λόγια.

Είναι αλήθεια ότι είχατε ξεκινήσει την καλλιτεχνική σας διαδρομή ως ζωγράφος; Τι συνέβη και «λοξοδρομήσατε» νια τόσο πολύ καιρό; Γιατί δεν παρουσιάσατε δουλειά σας νωρίτερα;

«Είναι αλήθεια. Η ζωγραφική με τραβούσε από μικρό, παρότι σπούδασα στην ΑΣΟΕΕ, το μυαλό και η αναζήτηση μου ήταν εκεί. Οταν βρέθηκα σε μια εξαιρετική συγκυρία με τον αλησμόνητο Μάνο Χατζιδάκι και αποδέχτηκα την πρόταση του να ασχοληθώ με το τραγούδι, νόμιζα ότι οι δύο τέχνες θα πάνε παράλληλα. Ομως και οι δύο διεκδικούσαν όλο τον χρόνο, οπότε πήρα την απόφαση να πάω προς τη μουσική. Η ζωγραφική τραβήχτηκε πίσω, ωστόσο δεν σταμάτησα ποτέ να τη "σπουδάζω", πάντα με ένα μολύβι στο χέρι και ένα μπλοκάκι σχεδίαζα ό,τι με συγκινούσε. Από όταν ήμουν μικρός μου άρεσε ο χαμηλός φωτισμός, έτσι κι αλλιώς δεν είχαμε ηλεκτρισμό τα πρώτα χρόνια στο χωριό και η λάμπα ήταν κυρίαρχο στοιχείο στο δωμάτιο. Το χωριό είναι ψηλά στα βουνά, ο χειμώνας είναι πάντοτε μέσα τα σύννεφα. Αυτό έζησα, αυτό αγάπησα, ωστόσο όλα αυτά τα χρόνια ταξίδεψα πολύ για τη ζωγραφική σε μουσεία και εκθέσεις στην Ευρώπη. Μέσα στην καραντίνα, όπου οι μουσικές εμφανίσεις ήταν λιγοστές, βρέθηκε ο χρόνος να αρχίσω ξανά τη ζωγραφική. Εστησα εργαστήριο και άρχισα να δουλεύω εντατικά μέχρι να αποκτήσω ξανά τη σχέση μου με τα υλικά. Αυτό απέδωσε».

Αν η μουσική είναι γλώσσα που δεν ξέρετε την προέλευση της, τι είναι η ζωγραφική;

«Μπορώ να απαντήσω υπό μορφή παραμυθιού. Αν ο Θεός ήθελε να φτιάξει συνδημιουργούς για να ξεκουράζεται, προφανώς θα διάλεγε τον άνθρωπο. Του έδωσε την τέχνη της ζωγραφικής να παίζει με τα χρώματα και τα μολύβια, μα ό,τι έχει καταφέρει μέχρι σήμερα ίσως είναι σε επίπεδο δημιουργίας νηπιακό, αφού η ζωγραφική είναι μίμηση της φύσης ή δάνειο της φαντασίας. Ποιος ξέρει, ίσως κάποτε η τέχνη να καταφέρει να είναι θαυμαστή όσο ένα αγριολούλουδο που ανθίζει και αδιαφορεί αν κάποιος το δει για να το υμνήσει».

Γιατί θέλετε να εκθέσετε τα έργα σας και να «τα φορτώσετε με ευθύνες», όπως έχει πει ο Κώστας Τσοκλής;

«Μου αρέσει να εκτίθεμαι από μικρός, είτε σε μια αφήγηση, είτε σε ένα τραγούδι, είτε στη ζωγραφική. Τώρα δεν ξέρω ποια ευθύνη θα μπορούσα να φορτώσω σε αυτά που ζωγραφίζω. Δεν θεωρώ ότι κάνω κάτι πολύ σπουδαίο, απλά ζωγραφίζω με την παλέτα του γκρίζου ό,τι με συγκινεί. Ο ουρανός μας φλερτάρει συνεχώς διεκδικώντας να σηκώνουμε το βλέμμα ψηλά».

Με ποιους τρόπους συνέβαλε σε αυτή τη δημιουργική στροφή σας ο Βαγγέλης Παπαθανασίου;

«Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου με φιλοξενεί στη φιλία του εδώ και πολλά χρόνια και θεωρεί ότι πρέπει να ψάξω τον εαυτό μου στη ζωγραφική. Αστειευόμενος του λέω: "σε απογοήτευσα στη μουσική όπως φαίνεται" και γελάμε. Ομως επιμένει, όπως ξέρει να κάνει σε όλη του τη ζωή, να διεκδικεί τις επιλογές του που με έναν τρόπο πάντα κερδίζει. Θέλοντας να με παρακινήσει πιο πολύ μου αγόρασε μια μεγάλη ποσότητα χρωμάτων και υλικών ζωγραφικής από τα οποία είναι φτιαγμένα τα έργα που εκθέτω σήμερα στην Gallery Genesis του Γιώργου Τζανέρη», είπε στο Βήμα.

Διαβάστε επίσης:

Survivor: Με αυτόν τον δημοσιογράφο και εκδότη είχε σχέση η Μυριέλλα Κουρεντή

Ελένη Μενεγάκη: Παραλίγο να κλάψει! «Μη με κάνεις να βάλω τα κλάματα, τόση ώρα γέλαγα»

Ελένη Μενεγάκη: Θέλει να ακούει το "σ' αγαπώ" από τον Μάκη της και το παραδέχτηκε δημόσια

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved